"Mi volt előbb, a zene vagy a szenvedés? Azért hallgattam zenét, mert szenvedtem? Vagy azért szenvedtem, mert zenét hallgattam? Az a sok lemez ilyen bús-nyavalygós faszit csinál az emberből?" (Nick Hornby)

Rock 'n' Roll: Ain't Noise Pollution...

HétköznaPI CSAlódások: Nihilista Rock 'N' Roll (2017)

2017. szeptember 08. - Blind Man

Nyilván sokan lesznek, akik ferde szemmel tekintenek majd a zenekar nevére itt, de mivel egyes egyedül én szerkesztem a tartalmat, (és bizony hatalmas a merítés) úgy vélem, van helyük itt. Tetszik, nem tetszik - ez van! Az újfent rajongói támogatással megvalósult lemezt az utóbbi évek legradikálisabb állásfoglalásaként harangozták be, ez pedig nem csak valami üres frázis, vagy figyelemfelkeltés: a már közzétett dalok és a tracklista alapján nagyjából világos volt, mire lehet számítani.

A több, mint negyedszázados punkzenekar ismét nem hazudtolta meg magát - tessék csak meghallgatni, mit hoztak össze ezúttal!

Aki kicsit is követi a zenekart a Közösségi Oldalon, jól tudhatja, hogy a megjelenés napján (szeptember 1.) pontosan 9 óra 1 perckor debütált Soros című dal klipjével együtt már 5 dalhoz készült videó, de szemfülesebbek a Geciország néhány sorába is beleszaladhattak korábban. Nem érdemes elmenni amellett, hogy a rajongói támogatásoknak köszönhetően az album összes dalához készül kisfilm, valamilyen formában - ez pedig mindenképpen dicséretes körülmény!

Az immáron 27 esztendős zenekar legutóbb 2 éve Pont címmel jelentetett meg új korongot, a tavalyi évben pedig 25 éves jubileumi koncertjük anyaga látott napvilágot dupla CD és DVD-n koncertfilm formában - ez volt a Mi a Picsa, avagy negyedszázad lázad. Június elején érkezett a hír, hogy szeptember első napján Nihilista Rock 'N' Roll címmel az utóbbi évtizedek talán legradikálisabb állásfoglalása jelenik meg a zenekartól. Tőlük várható volt, hogy szokás szerint rendesen odapörkölnek majd a hatalomnak, ez pedig a nem sokkal később nyilvánossá tett dallistát olvasva csak még jobban erősödött - aki eddig nem tette ezt meg, most itt az ideje, hogy higgyen a szemének! Olyan dalok címeinek láttán, mint a Geciország, a Magyar Népköztársaság, a Kinyírta a tőke, a Sorosvagy a Putyin és Trump már biztosak lehettünk benne, nem csupán csalogató reklámszöveg a zenekar és a kiadó részéről a képre nyomott mondat.

Elsőként a címadó dalt tették közzé, ami tökéletesen követi a régi hagyományokat és kiválóan illeszkedik klasszikus darabjaik közé. Még ennél is jobban tetszett a következőnek érkezett Ott vagyok, amihez kapcsolódóan egy ötletes, szuper grafikájú póló is készült. Augusztus 28-án, kiválóan időzítve szabadították a cybertérre Putyin és Trumphoz készült videót, ami a sajtóorgánumokat sem hagyta nyugodni. Szinte villámsebességgel jött még a Táncolj! birkás, narancsos videoklipje, amit a már említett Soros követett. Tehát 11-ből 5 dalt sikerült eddig mozgóképpel megtámogatni, és ha minden igaz, nem sokára a minden bizonnyal heves indulatokat kiváltó Geciország kerül sorra.

Már a két évvel ezelőtti, 25 éves jubileumot ünneplő korongot is teljességgel hibátlannak tartottam - de hát hiszen ez nem csoda, egy ilyen, sok mindent megélt és megért zenekar esetében szerintem már nem megy csodaszámba az, hogy görcsölés nélkül, csípőből leszállítanak egy pazar dalcsokrot. Mint mindig, ez most is így történt. A nyitó Nihilista Rock 'N' Roll sokadik hallgatásra is ugyanakkora energiabomba, akárcsak a Pontot indító Pannon Troll Rock 'N' Roll (talán nem véletlenül) és ha már azt hinnéd, az elején ellőnek minden puskaport, fokozhatatlan a nihilizmus, a káosz és az anarchia, éppen akkor támad fülbemászó, könnyen megjegyezhető refrénjével a Geciország. A Magyar Népköztársaságot fergeteges énekteljesítmény (le a kalappal Megyeri Ferenc frontember és szövegfelelős előtt!) és trombitajáték teszi szebbé, némi ska jelleget kölcsönözve a dalnak.

Legjobban egyébként az Újra meg újra című tételt vártam az albumról, ami - mint alcíme is mutatja - Globalhé lemez Karmájának egyenes folytatása. Nem is kellett benne csalódnom... Szerintem a címadó mellett az Ott vagyok lehet a legesélyesebb az ún. "himnusz" pozícióra, esetében kétségtelenül definitív és nagyon ragadós dalról beszélünk. A Népköztársaság zenei hagyományait a Vidám dal és a Kinyírta a tőke viszi tovább és kicsit a Sorosban is ott van, ám utóbbit valószínűleg nem emiatt fogják emlegetni... a 444.hu már meg is tette a megjelenés napján.

Ady Endre A csillagok csillaga című versének feldolgozása példátlanul remek tiszteletadás a költőnek (főleg a népzenei betétek ütnek benne), de hát ebben is gyakorlott a banda, hiszen annak idején József Attilának és életművének egy teljes lemezt szenteltek, de Gyóni Géza Csak egy éjszakára c. költeménye is ott van repertoárjukban. 

Amikor a Táncolj! című dalt közzétették Facebook-oldalukon, az alábbi sorokat írták kísérőképpen: "Szinte minden lemezünkön található számunkra szimpatikus bandáktól egy-egy feldolgozás. Ez a most megjelenő anyagunk esetében is így lesz. Íme a fehérorosz Lyapis Trubetskoy szerzeménye, általunk átültetve a magyar politikai és közéleti viszonyokra, jellegzetesen "picsás" klipbe ágyazva." A korongot a szintén említett Putyin és Trump zárja, arra késztetve a hallgatót, hogy újra és újra meghallgassa. Nem lehet csak egyszer, ezt garantálom!

Emlékezetes dalok: Nihilista Rock 'N' Roll, Geciország, Újra meg újra (Karma 2.), Kinyírta tőke, Soros, Ott vagyok, A csillagok csillaga, Vidám dal, Putyin és Trump

Felejthető dalok: igazából nincsenek, de egy-kettőnek még meg kell érnie még tucatnyi hallgatás után is - ehhez pedig idő kell.

Pontszám: 10/10 - már látatlanban is megadtam volna a maximális pontszámot az albumra, azonban legalább egyszer meg kellett hallgatnom, hogy biztos legyek a dolgomban. Az egyből aztán egy tucat lett és új kedvencet avattam. Van ez így...

Dalok:

1. Nihilista Rock 'n' Roll
2. Geciország
3. Magyar Népköztársaság
4. Újra meg újra (Karma 2.)
5. Kinyírta a tőke
6. Soros
7. Ott vagyok
8. A csillagok csillaga (Tisztelet Ady Endrének)
9. Vidám dal
10. Táncolj!
11. Putyin és Trump

Ha nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről és újdonságokról, akkor kövesd a blogot a Facebookon is! Köszönöm. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://maximumrockandroll.blog.hu/api/trackback/id/tr3212787270
süti beállítások módosítása