"Mi volt előbb, a zene vagy a szenvedés? Azért hallgattam zenét, mert szenvedtem? Vagy azért szenvedtem, mert zenét hallgattam? Az a sok lemez ilyen bús-nyavalygós faszit csinál az emberből?" (Nick Hornby)

Rock 'n' Roll: Ain't Noise Pollution...

Depresszió: Válaszok után... (2017)

2017. október 31. - Blind Man

Az ezredfordulóra a Tankcsapdának sikerült az, ami addig talán egy magyar rockzenekarnak sem: a Mennyország Tourist szólt minden rádióadón, a klipet rengetegszer sugározta a Viva TV Z+ nevű elődje, ezt a fajta sikert talán csak az Örökké tart robbanása tudta felülírni néhány évvel később. Ekkoriban kezdett mozgolódni valahol mélyen, nagyon lent az undergroundban egy kis, három tagból álló zenekar, a Depresszió. (A párhuzam nem véletlen...) 1999-ben Messiás címmel készítették el demófelvételüket, egy évvel később pedig már négyes felállásban vonultak stúdióba, hogy megszülethessen első nagylemezük, a Tiszta erőbőlEzt követően a Tankokkal turnéztak, 2002-ben pedig már önállóan járták az országot, miután megjelent az igazi áttörést jelentő, Amíg tart című lemez. Szépen lassan sikerült elérniük, hogy a hazai fesztiválok vezető zenekarjai közé tartozzanak, bezsebeltek számtalan szakmai- és közönségdíjat, rajongótáboruk egyre gyarapodott.

Rengeteg sikeres lemez és turné után 2014-ben aztán olyan lépésre szánták el magukat, amilyenre hazai rock/metal zenekar még soha: jelentkeztek a köztévé A Dal című, nemzeti dalválasztó műsorába, ahová be is jutottak a legjobb 30 versenyző közé, Csak a zene című dalukkal. (Ha emlékeim nem csalnak, a zsűritagok közül Kovács Kati táncdalénekesnő nagyon kedvelte őket, mindig kilenc pontot adott...) A fiúk végül a közönségnek (és szavazataiknak) köszönhetően a döntőig jutottak (ahol egyébként egy pontot sem kaptak a zsűritől). A három évvel ezelőtt megjelent, A folyamat zajlik című korong is szép sikereket ért el, nemrég megkapta a platina státuszt is, így nem csoda, hogy hatalmas várakozás előzte meg a nemrég napvilágot látott Válaszok utánt is, ami a sorban már a nyolcadik Depresszió-stúdióalbum. Habár januárban távozott a csapatból a sampleres Pálffy Miklós 'Soda', és a februárban kihozott A kés hegye nem kecsegtetett sok jóval, a valódi albumelőzetes dalok meggyőztek arról, hogy újfent sikerült szintet lépnie a zenekarnak.

Az albumot nyitó, előzetesként is kihozott Nincs kivétel tökéletes indítás, szerintem nagyon jó döntés volt (A kés hegye után) elsőként bemutatni. Tökéletes összhangban van a jó öreg darabolós hangzás és a slágeres fűszerezés, nagyon remélem, hogy beillesztik a koncertprogramban, mert hogy nagyon is ott van a helye! A lejjebb is megtalálható, Ha Te is akarod című tételt muszáj kiemelnem az albumon sorakozó 11 dal közül, hiszen a refrénhez sikerült egy olyan kórust varázsolni, hogy először csak néztem, el sem akartam hinni, amit hallok - és ezt mint pozitívumot említem! Ezzel a megoldással kilóra megvett a dal, szép volt, fiúk! (Ha valamire, akkor erre aztán végképp nem számítottam.) A későbbiekben már váltakoznak a direktebb és könnyedebb tételek. Előbbiek közül mindenképpen kiemelést érdemel a Nova Prospectből ismert Besnyő Gabriellával (aki nem mellesleg a hazai rock/metal színtér egyik legkiválóbb és legszebb énekesnője is...) előadott Tudom miért, valamint az Állom a szavam és a Nem a végső is, de A kés hegyének ráncfelvarrott verziója is tetszik, sokkal jobban mint akkor, mikor először bemutatták.

Az utóbbiakból a videoklippel megtámogatott Teérted a legsikerültebb, és mostanra a túlságosan is kiszámítható rímekkel operáló címadó is kedvenccé érett. Ha más miatt nem is, poénból jó énekelgetni azt, hogy nincs varázslás, csak parázslás és egyebek... Itt jöttem rá egyébként, hogy miért nem hallgatok sűrűn Depressziót: a direkt sorvégződések miatt - habár egy idő után el tudok vonatkozni ezektől, eleinte kissé kellemetlenül hatnak. Sajnálom, ez van. (Nem írhat mindenki Horváth Attila vagy Bródy János szintű szövegeket...) Oké, a Tankcsapdánál is ez a helyzet... őket sem hallgatom sűrűn, a példa pedig ismét nem véletlen. Talán egyszer sikerül Négyesünknek kinőni ebből az állandó, "Tankcsapda 2" skatulyából. Lehet, hogy most ezt erősítem, de úgy gondolom, elkerülhetetlen a dolog.)

Persze akadnak kevésbé emlékezetes dalok is, de azt hiszem, hogy ha tizenegyből nyolc meg tudott győzni, akkor nem lehet olyan nagy baj. Örülök annak, hogy sikerült visszatérniük a gyökerekhez, ezt a vonalat pedig tökéletesen elegyítették az újdonság könnyed, dúdolható, slágeres varázsával. Nem mintha az ötössel bajom lett volna, de ez a négyes felállás most nagyon egyben van, csak így tovább! Természetesen a lemez hangzására sem lehet panasz, hiszen Varga Zoltán producer mindig a legtöbbet hozza ki a zenekarokból, így volt ez most is - ráadásul még zongorázik is néhány dalban. A Válaszok után egy újabb lemez, ami bátran beleilleszthető a diszkográfiába: nem lóg ki onnan, sőt kimondottan érdemes is többször elővenni, meghallgatni.

Emlékezetes dalok: Nincs kivétel, Ha Te is akarod, Állom a szavam, Teérted, Válaszok után, Nem a végső, Tudom miért, A kés hegye

Felejthető dalok: Sokkal több, Szabadabban, Ami közös bennünk - nem nagyon maradtak meg.

Pontszám: 8/10

Dallista:

1. Nincs kivétel
2. Ha Te is akarod
3. Állom a szavam
4. Teérted
5. Sokkal több
6. Válaszok után
7. Szabadabban
8. Nem a végső
9. Tudom miért (közreműködő: Besnyő Gabriella)
10. A kés hegye
11. Ami közös bennünk


Ha nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről és újdonságokról, akkor kövesd a blogot a Facebookon is! Köszönöm. :)

Azon árusítóhelyek listája, ahol a lemez megvásárolható: ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://maximumrockandroll.blog.hu/api/trackback/id/tr9213120202
süti beállítások módosítása