"Mi volt előbb, a zene vagy a szenvedés? Azért hallgattam zenét, mert szenvedtem? Vagy azért szenvedtem, mert zenét hallgattam? Az a sok lemez ilyen bús-nyavalygós faszit csinál az emberből?" (Nick Hornby)

Transylvanium: Végtelen utakon (Nail Records, 2018)

Tradicionális hard rock Erdélyből

2018. március 17. - Blind Man

A sokáig Transylvania Rock Band néven működött erdélyi zenekar nemrég névváltozáson esett át, melynek során a sokkal hangzatosabb és megjegyezhetőbb, emlékezetesebb Transylvanium nevet választották, ezzel együtt pedig stúdióba vonultak, hogy rögzítsék első nagylemezük anyagát. A szolnoki Denevér stúdióban készült 10 dalos anyag minden bizonnyal sikert fog aratni a Lord, P. Mobil, P. Box, valamint Ossian zenekarokat kedvelők táborában – szóval mindenkinél, aki szereti a tradicionális hard rock muzsikát, igényes és könnyen megjegyezhető, akár már második hallgatáskor együtt énekelhető szövegekkel.

transylvanium_vegtelen_utakon.jpg

Ahogy az a márciusi HammerWorld magazin egyik mellékleteként megjelent album borítóján is olvasható, a zenekar 2012 óta számos helyen fellépett már, és mindenhol, kivétel nélkül sikert arattak. Én még nem találkoztam velük élőben, de a lemezanyag alapján minden bizonnyal remekül muzsikálnak úgy is. A csapatot tulajdonképpen fiatal, az igazi nagy kiugrás előtt álló tehetséges arcok alkotják, a sorból talán énekesük, Orosz-Pál Levente lóg ki, de ez talán nem is baj – más orgánummal nem is igazán tudnám elképzelni ezt a fajta zenét. Ritka, hogy egy zenekar debütáló anyaga ilyen erős legyen. A Végtelen utakon esetében egy valódi, ízléses és klisék nélküli, mondhatni kisujjból kirázott, csípőből odavágott dalcsokorról beszélhetünk, amelyből nehéz akárcsak egy gyengébben sikerült tételt kiválasztani.

Tovább

Judas Priest: Firepower (Columbia Records, 2018)

A közel öt évtizede - pontosan 1969-ben - alapított Judas Priest kétségtelenül a heavy metal műfaj egyik legnagyobb hatású zenekara. Egyesek úgy tartják, hogy ha a Black Sabbath a heavy, akkor a Judas Priest a metal. Egy viszonylag gyengécske, főként blues elemekben bővelkedő hard rock album (Rocka Rolla) után kiadták életművük egyik máig meghatározó darabját, a klasszikusok sorába tartozó Sad Wings of Destinyt, amit olyan - szintén klasszikus státuszba emelhető - darabok követtek, mint a Sin After Sin, a Stained Class vagy a Killing Machine. A '70-es évek végén kiadott Unleashed In The East című koncertlemez is a mérföldkövek sorát erősíti, de az igazi áttörést mégis a slágeresnek számító tételekben bővelkedő, nem egészen 40 perces British Steel hozta meg a zenekar számára. Zeneileg minden ízében heavy metal album, azonban a dalok szerkezetének és az énektémák egyszerűsödésének köszönhetően sokkal fogyaszthatóbb volt, mint bármelyik korábbi anyaguk. A hatalmas sikert már kevésbé tudta megismételni a nem sokkal később kiadott Point of Entry, viszont a Screaming for Vengeance és a Defenders of the Faith duójának köszönhetően újfent sikerült a csúcsokra törniük. Utóbbi két lemez is joggal szerepel minden idők legjobb metalalbumai között. Az évtized közepén aztán jött a máig előszeretettel szétcincált Turbo, amin a Def Leppard és a Van Halen világára hajazó dalok kaptak igazán nagy teret.

judas_priest_firepower.jpg

A '88-as Ram It Down annak ellenére, hogy visszatért a klasszikus heavy metal vonalhoz, nem aratott túl nagy sikert, viszont a két év múlva napvilágot látott Painkiller újfent visszahozta őket a gödörből - ez a speed és power metal jegyeket is felvonultató mestermű lett "A Judas Priest Lemez" valamint a metal műfaj egyik kizárólagos alaplemeze. A komplett zenei színtér átalakulása őket sem kerülte el, Rob Halford énekes távozását követően inkább szólólemezek gyártásában lelte örömét, (ellentétben a hallgatókkal) helyét pedig Tim "Ripper" Owens vette át. Igaz, a vele készült Jugulator egy sokszínű és modernebb megközelítésű, mégis időtálló anyag lett, a régi sikereket már nem tudta megismételni a zenekar. 2003-ban visszatért a régi frontember, két évvel később pedig új albumot is adtak ki, Angel of Retribution címmel, amit 2008-banNostradamus című konceptanyag követett. Az új évtized elején egy esetleges búcsúturnéról szóltak a pletykák, amit aztán szépen meg is csináltak, csak hogy négy éve elkészítettek még egy lemezt, így szó sem lehetett visszavonulásról. Sajnos a Reedemer of Souls közel sem lett olyan meghatározó eleme diszkográfiájuknak, mint vártuk, viszont most itt van a Painkiller óta készült kétségtelenül legjobb Judas Priest-anyag, a Firepower. A Metal Istenei 14 dalban mutatják meg (és most még deluxe verzió sincs), hogy még mindig méltó helyük van a színtéren. Minden bizonnyal az utolsó stúdióanyaguk, viszont panaszkodásra semmi okunk: eddig a 2018-as év egyik, ha nem a legjobb lemeze.

Tovább

Top 10 #7: A tíz legjobb magyar rockdal - szerintem!

Hosszas kihagyás után újra itt egy tízes lista, melyben ezúttal az általam legjobbnak tartott magyar rockdalokat gyűjtöttem össze. A válogatás tulajdonképpen a hetvenes évektől egészen az ezredfordulóig tartó időszakra koncentrálódott (egy kivétellel), azonban a hely szűkössége miatt alaposan fel kellett borítanom az eltervezett koncepciót. Legnagyobb sajnálatomra rengeteg zenekar és dal maradt ki (nincs például Tankcsapda sem, akármennyire szerettem volna legalább egy dalukat itt látni...) viszont bízom benne, hogy még a legtapasztaltabbak is találnak igazi meglepetéseket, csemegéket a felsorolásban. Joggal merül fel a kérdés: hol marad az Ossian és A rock katonái? Nyugi, lesz majd olyan lista is...

magyarockdalok.png

Tovább

Action: Ébredő erő (GrundRecords, 2018)

A '90-es években indult Action kétségtelenül a magyar rockszíntér legsokszínűbb és legemlékezetesebb zenekarai közé sorolható, akárcsak a Sex Action, melynek romjain annak idején megalakult. A dirty rock állócsillagainak projektjeként induló hardcore punk banda két klasszikusnak mondható anyag (Összeomlás - 1994, Terror - 1995) után úgymond leeresztett és kísérletezgetésekbe kezdtek, a '99-es trip hop és indusztriális elemekkel fűszerezett A Hetedik már kicsit sem volt meggyőző, nem csoda, hogy az ezredforduló elején kénytelenek voltak visszavonulót fújni. Hőseink azonban nem csüggedtek és nagy nehezen feltámasztották a zenekart, ám erre 2012-ig kellett várni. Sebaj, egy évvel később érkezett a vadonatúj stúdióalbum (Pokolból), amit három éve a Hannibal követett, most pedig megérkezett az évtized minden bizonnyal legtutibb Action-albuma, az Ébredő erő. Nem, ennek az anyagnak semmi köze a jedik világához... 

action_ebredo_ero.jpg

Tovább

Stula Rock: Őserő (Nail Records, 2018)

Mint azt már a Mobilmánia Vándorvér című lemezének ajánlójában megírtam, Molnár "Stula" Péter derült égből villámcsapás módjára hagyta el anno a zenekart, azonban a Zeffer András vezette Fonogram-díjas csapat nem tétlenkedett, hiszen a tavalyi év során - teljesen megújult formációban - összehoztak egy elsőosztályú klasszikus hard rock albumot. Mindeközben már javában formálódott Stula friss zenekarának összeállítása és első lemeze, amely alig több, mint egy héttel ezelőtt látott napvilágot Őserő címmel és azt kell mondjam, egyáltalán nem vall szégyent sem hazai, sem pedig mobilmániás viszonylatban - talán azt leszámítva, hogy jelen anyagon egy kicsit több, úgymond rádió kompatibilis dal van, de ez mikor volt probléma?

stula_rock_osero.jpg

Nem mintha össze akarnám hasonlítani a két zenekar albumait, hiszen mindkettőben megvan az a bizonyos valami, ami miatt szerethető. A Mobilmániának ott van egy csapat kiváló, sokat látott és tapasztalt, "öreg" zenész pár fiatal társaságában, valamint Horváth Attila dalszövegíró, míg a Stula Rock együttest csupa tehetséges, nagy lehetőségre és kitörésre vágyó arc alkotja, a zenéért és a szövegért szinte minden esetben a dobok mögött helyet foglaló Horváth Ádám a felelős - azt azonban nem tudom, mennyi köze van a fent említett legendához. A debütáló anyag egy teljes mértékben mai, friss és fiatalos rockzenekar képét tárja elénk, jobbnál jobb dalokat felsorakoztatva, amik esetleg a nem kimondottan rockzenét kedvelőknek is bejöhetnek...

Tovább

EDDA Művek: Dalok a testnek / Dalok a léleknek (Szerzői kiadás, 2018)

Szégyellem, de igaz: az ezredfordulót követően megjelent EDDA-albumok rendre elmentek mellettem, igazán befogadni sem sikerült őket, (ráadásul nem is termeltek ki igazi, rádió kompatibilis slágert - erre utoljára talán a Háromszor esetében volt példa.) Utoljára három évvel ezelőtt jelentkezett friss anyaggal a Pataky Attila vezette zenekar, de engem személy szerint A sólyom népe sem talált el igazán, akármennyire is jól működnek élőben a dalai. Ez pedig tény, amit a tavalyi év során megjelent koncert DVD is bizonyít. Hozzátenném, hogy a 2015 elején, nem sokkal a 32. EDDA-korong előtt megjelent Csillag Endre-szólóalbum, melynek nagy részét Pataky Attila énekelte fel, fényévekkel jobban sikerült az anyazenekar akkor aktuális teljesítményénél.

edda_muvek_dalok_a_testnek_dalok_a_leleknek.jpg

Nem kicsit tartottam attól, hogy mire is számítsak a 33. EDDA-album kapcsán, főként abból kifolyólag, hogy dupla lemezzel van dolgunk. (Ilyen a zenekar történetében másodszor fordul elő.) Az ilyen esetek enyhe félelemre adnak okot a hallgatóságnak azzal kapcsolatban, hogy mit is várjanak el az új anyagtól - főleg, hogy 22 dal nem kevés, még akkor sem, ha hármat már jól ismerünk közülük. Nem elhanyagolandó tény, hogy ez a mennyiség 46-ról lett lecsökkentve... Azt mondják, néha a minőség a mennyiség rovására megy, illetve hogy a kevesebb több lenne, de úgy tűnik, ez az elmélet újfent megdőlni látszik. Hosszú idő után újra egy olyan (ráadásul dupla) lemezt készített a csapat, ami kiemelkedő darabja lehet eddigi - nem éppen szerénynek mondható - diszkográfiájának.

Tovább

Az Irigy Hónaljmirigy története - 1.rész: A kezdetek (1990-1994)

Szilveszteri házibulitól az első nagylemezig...

Nehezen tudom elképzelni, hogy akad olyan ember ebben az országban, aki nem ismerné az Irigy Hónaljmirigy nevet, abban viszont biztos vagyok, hogy azon az ominózus 1990-es szilveszteri házibulin vajmi kevesen gondolták volna, hogy például egy évtizeddel később szinte ugyanazt látják majd a tévében, csak sokkal profibb körülmények között, vagy hogy videoklipjeiket és régi TV-s szerepléseiket több millióan nézik meg újra és újra az interneten. Az ő szerencsés találkozásuk egy rockklubban alaposan felforgatta a hazai zenei életet.

A Mirigy berobbanása akkoriban kisebbfajta forradalomnak számított a könnyűzenében. Persze a műfaj már létezett megalakulásuk előtt is, Voga János és Turnovszky Tamás duója mondható a legsikeresebbnek a különböző próbálkozások közül, a fiúk azonban olyannyira hittek a csapatmunkában, hogy ez nagyban hozzásegítette őket a sikerhez. Mondhatjuk, hogy felnőtt rajtuk egy generáció, közönségükben és rajongótáborukban pedig jól megférnek egymás mellett az óvodások és a nyugdíjasok is. Hihetetlen, de igaz, hogy ami leginkább összetartja őket, az a barátság, az egymás iránti tisztelet és szimpátia.

Tovább

Idén is lesz Fülesbagoly Tehetségkutató!

Újra megrendezik a Fülesbagoly Tehetségkutatót, ami a tavalyi év legnépszerűbb könnyűzenei versenye volt itthon. A díjak között  fesztiválokon és népszerű zenekarokkal közös fellépések, valamint stúdiózás és sajtómegjelenések szerepelnek. Az előválogatót követően a döntőt április 22-én tartják Martonvásáron, a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központban.

fbt18-evenet.jpg

Tovább

Mindenki Majka - itt az Irigy Hónaljmirigy új videoklipje!

Majka legújabb, Mindenki táncol című dala pillanatok alatt futott be és megjelenése óta elképesztő nézettséget produkál a legnagyobb videómegosztó portálon, ráadásul még a rádiós játszási listákon is előkelő helyezést tudhat magáénak az ózdi hős nosztalgikus hangulatú száma. Ezt természetesen a nyolc kan sem hagyhatta szó nélkül és elkészítették a paródiát - természetesen sajátos, úgynevezett mirigyes stílusukban.

mindenki_majka_csoportkep.jpg

Ahogy azt a fiúktól megszokhattuk, ezúttal sem kímélik áldozatukat: a dal és a klip témája - a vitriolos médiakritika mellett - az, hogy lassan már minden csatorna minden műsorát Majka vezeti. A négyperces kisfilmben megannyi szerepben bukkan fel a rappert alakító Sipos Tamás, oldalán pedig olyan figurákra ismerhetünk, mint Tilla vagy éppen Hajós András. A profi táncosok közreműködésével készült klip, melyben pár pillanat erejéig a valódi Majka is felbukkan, a "Tovább" gombra való kattintás után tekinthető meg.

Tovább

Whitesnake: The Purple Tour - Live (Rhino Entertainment, 2018)

Mint az rockberkekben jól ismert, David Coverdale egy ideig a Deep Purple frontembere volt, és az akkor már tapasztaltnak számító Ritchie Blackmore, Jon Lord, valamint Ian Paice társaságában két albumot jelentetett meg az ún. Mark III felállás: ezek a blues-rock alapmű Burn és a kissé soulosabb beütésű Stormbringer voltak. Utóbbi nem igazán nyerte el Blackmore tetszését, így ő frissiben megalapította a Rainbow zenekart, a többiek pedig - Tommy Bolinnal kiegészülve - folytatták és elkészítettek még egy hanghordozót a Come and Taste the Band képében. Az MK4 végül 1976-ban, éppen Coverdale javaslatára oszlott fel.

whitesnake_the_purple_tour.jpg

Lassan három éve lesz, hogy Dave Mester gondolt egyet és The Purple Album címen összehozott egy új Whitesnake-korongot. Ezen irányú döntését eleinte hatalmas kérdőjelekkel társítottam, de szépen, lassan beláttam, hogy ha ez kell, hát ezt is kell szeretni. (Igazi Whitesnake-dalokat tartalmazó lemezt egyébként utoljára 2011-ben jelentettek meg, Forevermore címmel, hátha valaki még emlékszik rá...) Mivel imádom mind a Deep Purple, mind pedig a Whitesnake világát, nem volt nehéz ráhangolódnom a klasszikus DP-dalokat modern, WS-köntösbe öltöztető régi-új korongra, viszont a jelen írásban tárgyalt, a lemez megjelenését követő turnéról készült hangzó- (és mozgóképes) anyag megjelenésének tényét legalább annyira kétkedve fogadtam, mint eleinte a régi-új stúdióalbumét. Megmondom őszintén, nem kicsit tartottam attól, hogy fognak a klasszikus Whitesnake-számok a klasszikus Deep Purple-nóták között hatni a repertoárban, de végül meggyőztek, hogy semmi ok a fanyalgásra: egy minden szempontból tökéletes koncertanyaggal van dolgunk, David Coverdale pedig még mindig kirobbanó formában van és lehengerlő teljesítményre képes a színpadon.

Tovább