"Mi volt előbb, a zene vagy a szenvedés? Azért hallgattam zenét, mert szenvedtem? Vagy azért szenvedtem, mert zenét hallgattam? Az a sok lemez ilyen bús-nyavalygós faszit csinál az emberből?" (Nick Hornby)

Rock 'n' Roll: Ain't Noise Pollution...

Még mindig aktuális | P. MOBIL: Ez az élet, Babolcsai néni! (GrundRecords, 2019)

2019. november 26. - Blind Man

p_mobil_ez_az_elet_babolcsai_neni_ujrakiadas.jpg

Ötven év, azaz öt évtized nem hogy egy zenekar, de még egy ember életéből is sok. Akkor pedig pláne, ha olyan veterán bandáról van szó, mint a Gesarolként indult P. Mobil, akik idén ünneplik aranylakodalmukat a közönséggel. A jubileum nyilván egy új nagylemezt is megkívánt volna, teljesen friss dalokkal, ám ők sokkal érdekesebb módját választották az ünneplésnek: a koncertezés mellett És? címmel (ajánlónk ITT) sajátos feldolgozásanyagot jelentettek meg a nyár folyamán, most pedig immár vinyl LP és bónusz felvételekkel kiegészített CD formában is hozzáférhető a régóta nem kapható Ez az élet, Babolcsai néni! című idén negyedszázados nagylemez, amit nemsokára az 1994-es visszatérő koncertet megörökítő P. Mobil a Fradi pályán című koncertkiadvány követ majd.

pmobil_babolcsaineni25.png

Huszonöt éves tehát a kilenc év szünet után visszatért Mobil talán legütősebb albuma, mely mai napig aktuális, egyben tökéletes lenyomata a '90-es évek mindennapjainak. Ezzel együtt az utolsó stúdiólemez Tunyogi Péter hangjával, valamint igazi fehér holló: a grunge- / Seattle-hullám kellős közepén született klasszikus hard rock anyag, ami ennyi idő elteltével is ugyanolyan frissnek hat, mint megjelenésekor.

Nyilván felejthetetlen - és felülmúlhatatlan is - az a teljesítmény, amit az első három P. Mobil LP-n megkaptunk, mindenesetre a Babolcsai néni csont nélkül a legjobb és legszerethetőbb anyaguk: számtalan emlékezetes és koncertkedvenc dal, az idők folyamán slágerré vált szerzemény és persze a titkos kedvencek, mint az Élsz-e még?

Mobil-fanatikusok és anti-örökmozgók egyaránt megtalálják itt a kedvencüket, hiszen 12 dalról van szó (most bónuszokkal együtt 17-ről) és a társadalomkritikus rocktól a törékeny líráig akad minden, hála a fantasztikus szerzőknek és Schuster Lórántnak, aki mindig tudja, miről akar hallani az ember, s hát aligha akad olyan, aki nála jobban tud ebben a műfajban fogalmazni - igazi frontember és példakép.

Hála a GrundRecords áldásos tevékenységének, szépen gyarapodik a Mobil-katalógus, és most már LP-n is hozzáférhető ez a klasszikus, de ami igazán lényeges, az a The Rest of P. Mobil című '95-ös koncertanyagról kölcsönzött, kamu közönségzajjal ellátott öt bónuszdal, melyek valamilyen módon kötődnek a törzsanyaghoz, szóval most új otthonra leltek, s minden bizonnyal a hozzám hasonló, csemegékre éhes gyűjtők kedvencei lesznek majd.

Ami a 12 dalos nagylemezt illeti, egyszeri és megismételhetetlen teljesítmény. A keményebb, rockos darabok sorát erősíti a nyitó Szívpörkölt is, amely az Asszonyt akarok folytatása, ezúttal a házasélet buktatóiról szól. Zseniális! Akár párba is lehetne állítani a Buta fiúk, kövér lányok és a Műholdra néz az ablakom című dalokat, mindkettő annyira tökéletes látlelet a '90-es évekről, ahogy például a Dugjatok a 220-ba! is megér egy misét ezen a téren.

A könnyedebb, szellősebb de mégis tartalmas melódiákat kedvelők számára ott van az Embered voltam és a Ha újrakezdeném (hidegrázósan frappáns, örökérvényű slágerek), na meg a címadó, melynek sztoriját biztos mindenki ismeri. Amennyiben nem, tessék beírni a Google-ba és utána megvizsgálni a borítót! Az Egyszer az életben imája egyszerre felemelő és szívszorító, de hát ilyenkor látszik meg, hogy mennyi érzelem van a rockzenében. Szórakozásnak tökéletes Az utolsó rock 'n' roll, mi pedig ha egyszer - ne adja az ég! - lehúznánk a rolót, tuti ez lesz az utolsó bejegyzés címe.

Továbbra is csak azt tudjuk mondani, hogy legalább ennyi erőt és kitartást a zenekarnak, az archívum gondozását pedig ne hagyják abba, mert hatalmas szükség van a régi felvételek közkinccsé tételére.

rocker_affilate_01-851x315.jpg

Ha nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről és újdonságokról, akkor kövesd a blogot a Facebookon is! Köszönöm. :)

Már az Instagramon is ott vagyunk! - instagram.com/martongabona

A bejegyzés trackback címe:

https://maximumrockandroll.blog.hu/api/trackback/id/tr815322132
süti beállítások módosítása