"Mi volt előbb, a zene vagy a szenvedés? Azért hallgattam zenét, mert szenvedtem? Vagy azért szenvedtem, mert zenét hallgattam? Az a sok lemez ilyen bús-nyavalygós faszit csinál az emberből?" (Nick Hornby)

Rock 'n' Roll: Ain't Noise Pollution...

A sötétség bűvöletében | SUBCORTIC: Addicted To Darkness (Nail Records, 2019)

2019. december 12. - Blind Man

subcortic_addicted_to_darkness.jpg

"Ha az emberi létnek létezik tudatalatti szférája, akkor léteznie kell egy, a tudat fölötti régiónak is. De vajon készen állunk-e arra, hogy szembenézzünk és megküzdjünk az alulról feltörő szörnyeinkkel és meghalljuk a felülről jövő intelmeket? Vagy pedig félelmeinktől, szorongásainktól, önzőségünktől elvakulva egyre mélyebbre süllyedünk a saját tudattalanunkba? Az inspirációink, motivációink, késztetéseink, tetteink honnan, melyik szférából fognak kivetülni a külső világunkra? Alkotásainkat leginkább ezek a kérdések inspirálják... Zenénk az emberi tudat mélyéről, sötét oldalából tör felfelé. A dalaink által megidézett közös utunk, a legelveszettebb, legkilátástalanabb helyről indít. Onnan ahol a népmeséinkben a legkisebb királyfi története kezdődik, bízva abban, hogy gondolataink, történeteink során sikerül újra és újra olyan ívet leírnunk, amely a sötétségből a világosság felé mutat. Nos, hát erre a közös útra invitálunk Téged is. Készen állsz? Velünk tartasz?" - áll a székesfehérvári progresszív dark metalt játszó Subocrtic zenekar bemutatkozójában és azt hiszem, ez a bekezdés mindent elmond a csapatról, valamint első teljes értékű nagylemezükről, ami a nyár folyamán jelent meg Addicted To Darkness címmel.

subcortic.png

Sok minden elmondható Magyarországról, az viszont aligha, hogy progresszív metal nagyhatalom lennénk, pedig hát számtalan remek technikás anyag készül hazánkban, elég csak a közelmúltban megjelent At Night I Fly bemutatkozóra gondolni. A királyok városában működő Subcortic nem manapság kezdte, konkrétan 2016-ban alakultak Győry Attila gitáros-dalszerző és Horváth Dániel énekes-szövegíró együttműködésének köszönhetően. Ahogy az a neten is olvasható róluk,  a bandára leginkább a 90-es évek súlyosabb, dark/goth metalzenéje volt a legnagyobb hatással. A teljes felállás 2016 nyarán állt össze Kulcsár Ádám, Oláh Gergely és Tóth László érkezésével. A zenekar a kezdetektől fogva saját dalok írására helyezi a hangsúlyt. Mivel az évek során meglehetősen sok kész/félkész dal halmozódott fel Atesznél - amik a korábbi zenekarokba nem fértek bele az eltérő stílus miatt -, a bemutatkozó lemez anyaga hamar összeállt. Így aztán rögzítésre is került a pár hónapja napvilágot látott, 13 dalt tartalmazó Addicted To Darkness címet viselő anyag, mely a nevéhez híven kellően sötét hangvételű lett. (A felvételek után egy tagcsere történt, gitáros poszton Borzas Zoli erősíti a bandát.)

Maga a műfaj tehát nem valami betonbiztos aduász idehaza, főleg ha még hozzávesszük a dark és thrash elemeket is, viszont ezek a srácok olyan királyul tolják, hogy képtelenség nem odafigyelni rájuk. Egyrészt kiváló a zenészi teljesítmény és a stúdiómunka (nem hiába, hiszen a szolnoki Denevérben végezték Töfiék), másrészt remek angolsággal íródtak a szövegek, amik teljes mértékben a máról és a ma emberének szólnak, még ha alkalmanként (pl. a magyar nyelvű Theriac című kakukktojás-tételben) kissé elvontak is, jól van ez így. Meglehetősen terjedelmes és mély az anyag, de éppen ezért nem is lehet lezavarni egy hallgatással. El kell mélyülni ezekben a dalokban, máskülönben nem adja magát a dolog, ezt el kell ismernem. Ha viszont alaposan elmélyülsz ebben a sötét világban, nehezen eresztenek el, főleg az olyan - már elsőre ható - tételek, mint a nyitó Lost In Life, az Ignorance in Bliss, a Nothing Lasts Forever, az Operation: Ben Ha Adam vagy éppen a Hammered Summer Hits válogatáson is megjelent Corrosion. De remekül sikerült és legalább ennyire ül még a már említett magyar nyelvű Theriac (ami miatt én szívesen venném, ha több hasonló dal hagyná el a műhelyüket) vagy a Stranger Everywhere és a záró Wasted Blood and Tears.

Ami azt illeti, nehezen tudnék negatívumokat említeni az album kapcsán: ütős megszólalás (az egyik legjobban elkapott dalcsokor a hazai mezőnyben idén, legalábbis ebben a tekintetben mindenképp), kellően erős koncepció egy itthon nem túl gyakran előkapott műfajban, jól megírt szövegek és érthető kiejtés figyelemreméltó énekkel, vokálokkal kísérve. Összességében ez tehát a Subcortic első nagylemeze, amit remélhetőleg számtalan követ majd a jövőben. Mi biztosan vevők leszünk rájuk, addig is találkozzunk egy koncerten, ha úgy adódik!

Dalok:

1 Lost In Life
2 Ignorance In Bliss
3 Nothing Lasts Forever
4 Nevermore
5 Operation: Ben Ha Adam
6 Corrosion
7 Onward To Glory
8 Sunday Of Life
9 Theriac
10 Stranger Everywhere
11 Price Of My Soul
12 Inequity Of Fate
13 Wasted Blood And Tears

Pontszám: 9/10 - ígéretes bemutatkozás, csak így tovább, srácok!

rocker_affilate_01-851x315.jpg

Ha nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről és újdonságokról, akkor kövesd a blogot a Facebookon is! Köszönöm. :)

Már az Instagramon is ott vagyunk! - instagram.com/martongabona

A bejegyzés trackback címe:

https://maximumrockandroll.blog.hu/api/trackback/id/tr8015339686
süti beállítások módosítása