"Mi volt előbb, a zene vagy a szenvedés? Azért hallgattam zenét, mert szenvedtem? Vagy azért szenvedtem, mert zenét hallgattam? Az a sok lemez ilyen bús-nyavalygós faszit csinál az emberből?" (Nick Hornby)

XIV. HangSúly Zenei Díj: megvannak a nyertesek!

2019. március 15. - Blind Man

hmalogo-tm.png

2018-ban a magyar metalszíntéren működő zenekarok közel 60 új stúdióalbumot adtak ki, amelynek legalább egynegyede az adott zenekar első nagylemeze volt. A XIV. HangSúly Zenei Díj zsűrijébe a felkérést elfogadó online magyar rockmagazinok szerkesztői (köztük volt blogunk is) ebből a kollekcióból választották ki az általuk legjobbnak ítélt albumokat és készítőiket, hogy a megszokott öt kategóriában díjazzák őket. A díjazottak között van a Wall Of Sleep, a Dystopia, az Omega Diatribe, a Thy Catafalque, a The Tumor Called Marla és az Ygfan.

Tovább

ROTOR: Most vagy soha (Hammer Records, 2019)

rotor_most_vagy_soha.jpg

Az 1985-ben alakult miskolci RoToR zenekar kétségtelenül a klasszikus heavy metal műfaj legnagyobb hazai túlélője, példátlanul nagy külföldi respekttel. Ezt csak azért tartom fontosnak kiemelni, mert megkockáztatom, hogy odakint sikeresebbek, mint idehaza. Bár mára már nyilvánvalóan klasszicizálódtak, egyelőre underground szinten hallani csak róluk, ami egy ilyen nagy múltú és a klasszikus heavy metalt ilyen alázattal és elementáris erővel játszó zenekar esetében - az olyan ortodox metal-hívő számára, mint jómagam - elfogadhatatlan. Eddigi és jelenlegi teljesítményük vitathatatlan, ezzel együtt viszont simán a fősodorban lenne a helyük olyan klasszikus bandák mellett, mint az Ossian vagy a Pokolgép. Ennek ellenére kevés olyan zenekar van Magyarországon, akiknek története érdekesebb lenne az övékénél. Mindezt a szintén frissiben napvilágot látott Még élünk! című válogatás DVD-mellékletén elmondják a saját szavaikkal, egyébként nagyvonalakban ITT is elolvasható... 12 év után készült el ez a 13, csupa friss RoToR-dalt tartalmazó anyag, aminél jobbat klasszikus heavy metalt játszó zenekar már régen készített Magyarországon.

Tovább

BORDERS OF BYZANTIUM: Odyssey (Edge Records, 2019)

Az igazi Odüsszeia

borders_of_byzantium_odyssey.jpg

A Borders of Byzantium egy lelkes, csupa tehetséges fiatal srácból álló budapesti csapat, akik úgy nyomják a külföldön divatos és itthon sem különben hanyagolt modern metalt és kalandoznak - akár egy dalon belül is - annak minden elképzelhető stílusában, hogy azt öröm hallgatni! A 2015 óta alkotó fiúk már korábban is megmutatták, hogy mit tudnak. dalaik sokszínűek, komplexek és cseppet sem unalmasak, nemrégiben mi is hírt adtunk Fortified című daluk megjelenéséről. A Borders of Byzantium, ahogy neve is mutatja - egy olyan zenekar, amelyik szívesen lépi át a műfaji határokat, de azt is úgy, hogy jobban és jobban fokozza az élvezetet. A már most kiforrott zenei világgal rendelkező banda első lemeze az Asking Alexandria / While She Sleeps vonalas muzsikákat kedvelők favoritja lehet, emellett pedig a jelenlegi magyar metalpaletta legnagyobb meglepetése és legbiztosabb ígérete a jövőre nézve!

Tovább

OSSIAN: dalpremier, elindult az új album előrendelése

ossian_promo_2019.jpg

Szöveges videóval kísérve meghallgatható az első előzetes OSSIAN dal az április 5-én érkező A Reményhozó albumról. A Hangzavarban a harmóniát című dal kapcsán Paksi Endre így üzent a rajongóknak: “Az elsőként közzétett dalban azt a reményemet próbálom kifejezni, hogy ebben az egyre zűrösebb világban sikerül némi harmóniát teremteni saját magunknak, és azoknak, akik fontosak számunkra.”

Tovább

KARTHAGO: Együtt 40 éve (Hammer Records, 2019)

karthago_egyutt_40_eve.jpg

Úgy gondolom, hogy az idén négy évtizedes jubileumot ünneplő Karthago zenekart senkinek nem kell bemutatnom az országban. Ha több dalt nem is, a Requiemet biztosan mindenki ismeri, akár még dúdolni is tudja. Ami a zenekar pályafutásában a legfontosabb: 40 éve pontosan ugyanabban a felállásban készítenek lemezeket (ezzel együtt sajnos mindössze hat stúdióalbumot, ami rendkívül kevés) és koncerteznek. A jubileum pedig most tökéletes alapot szolgáltatott arra, hogy tíz év és az Időtörés után végre új Karthago stúdióanyag jelenhessen meg. Régóta vártuk már ezt a lemezt, de azt kell mondjam: megérte. Biztosan állíthatom, hogy ha ezek a dalok a nyolcvanas években, azaz a klasszikus időkben születnek meg, mostanra a koncertprogram kirobbanthatatlan klasszikusai lennének. Éppen ezért bízom abban, hogy az áprilisban esedékes Arénakoncerten a legtöbbjük elő is kerül majd...

Tovább

LEANDER KILLS: Luxusnyomor (HearHungary, 2019)

Köteles Leander kétségtelenül a hazai modern metal szintér egyik legtehetségesebb és legkiemelkedőbb alakja. Előző zenekara, a Leander Rising búcsúja után sem adta fel, szinte rögtön megalapította a Leander Kills nevű formációt, majd szinte egy szempillantás alatt jött is a debütáló album, Túlélő címmel. Hamar nagy népszerűségre tettek szert (mondjuk ez nem volt nehéz...) és rengeteg koncert mellett készült, majd jelent meg 2017 szeptemberében a folytatás. Ez volt az Élet a halál előtt, amiről már mi is írtunk. (ITT elolvasható.) 

leander_kills_luxusnyomor.jpg

Közben tavaly, valamint idén is előfordultak a Duna TV-n futó A Dal című eurovíziós dalválasztó showműsorban, de elkezdődött a Leander Szimfonik projekt is, aminek lenyomataként a 2018-as év végén CD és Blu-Ray kiadványok jelentek meg. Nem beszélve arról, hogy Főhősünk másik bandát, (Amigod) is működtet, ráadásul ők is kijönnek időről-időre egy-egy dallal. Ezek mellett úgy gondolom, várható volt, hogy belátható időn belül előrukkolnak a harmadik lemezzel is, úgyhogy itt is van a Luxusnyomor. Szokás mondani, hogy a harmadik lemez egyfajta vízválasztó egy zenekar számára... A helyzet az, hogy hallva ezt az albumot, biztos vagyok abban, hogy méltó helye van a Leander Killsnek a hazai zenei palettán, azonban kétségeket érzek azzal kapcsolatban, hogy vajon a lehetséges folytatás milyen irányba terelődik majd, tekintve, hogy egy-két dal esetében sikerült összetéveszteni az Amigodot és a Killst.

Tovább

CONTINOOM: Not My War (Edge Records, 2019)

continoom_not_my_war.jpg

Schrott Péter neve leginkább a Tűzmadár zenekarból, valamint a The Voice - Magyarország hangja tehetségkutató műsorból lehet ismerős sokak számára, de szerepelt ő már rockoperában (Vazul vére) és musicalben (Jézus Krisztus Szupersztár) is, énekel Scoprions Tribute zenekarban, a Zártosztály nevű bandában pedig Sipos Péter utódja lett. Ami viszont nekünk most a legfontosabb: 2014-ben megalapította a modern, elektronikus hatásokat nem nélkülöző Continoom zenekart, idén pedig végre első lemezük is megjelent.

Tovább

BOHÉM RAPSZÓDIA: hamarosan DVD-n és BD-n is megjelenik!

A BD-változaton a teljes Live Aid-fellépés filmváltozata is helyet kap

bohem_cover.jpg

A Freddie Mercury életét feldolgozó film olyan hatalmas bevételt termelt, hogy sikerességében felülmúlt minden korábbi, popsztárokról szóló mozifilmet. Biztosan sokan várják tehát, hogy otthon is újranézzék. A hazai rajongók számára az a jó hírünk van, hogy a Bohém rapszódia tavasszal Magyarországon is megjelenik DVD-n és BD-n (az utóbbi valószínűleg digibook formájában is elérhető lesz). Már azt is tudjuk, mik lesznek az extrák.

A tervek szerint márciusban (egészen pontosan 8-án, pénteken) érkezik a magyar boltokba a Bohém rapszódia DVD-n és BD-n. A BD-n több extra is szerepel majd, amelyekhez magyar feliratot is kapunk:

  • Rami Malek Freddie-vé válása
  • Hangzás és látvány - a kulisszák mögött
  • A Live Aid koncert újraalkotása
  • A Live Aid fellépés teljes (22 perces) filmváltozata
  • Mozielőzetesek (eredeti nyelven)

bohem-r_cuv5.jpg

A Rami Malek főszereplésével készült életrajzi alkotás, amely egyébként a kritikusok körében nem volt túl népszerű, hiszen megközelítőleg egyharmadának van köze a valósághoz, a közönséget nagyon magával ragadta. A rajongás pedig nem állt meg a film iránt érdeklődésnél: az emberek újra felfedezték maguknak a Queen dalait, és az együttest hosszú idő után ismét a toplisták élére röpítették. Éppen ezért külön öröm lehet a film és a zenekar kedvelőinek, hogy a home videós kiadásban eddig nem látható, teljes hosszában végignézhetik majd a Live Aid koncertfellépést újrakreáló jelenetet.

Köszönet az információkért az IGN Hungary-nek! A DVD-kiadvány többek között a rocky.hu-n is előrendelhető, kattints IDE: Rocky.hu | Bohém Rapszódia DVD előrendelés!

Ha nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről és újdonságokról, akkor kövesd a blogot a Facebookon is! Köszönöm. :)

Már az Instagramon is ott vagyunk! - instagram.com/martongabona

KARTHAGO: 40 éves jubileum, új lemez és dalpremier

karthago.jpg

Kevés zenekar mondhatja el magáról, hogy sikerül hosszú ideig egyben tartani egy egységes felállást, a legendás KARTHAGO zenekar tagsága - Gidófalvy Attila, Kiss Zoltán Zéro, Kocsándi Miklós, Szigeti Ferenc, és Takáts Tamás - pedig már 4 évtizede zenél együtt változatlan felállásban. Az idén 40 éves együttes február 22-én egy új, “Együtt 40 éve!!!” című nagylemezzel jelentkezik, a különleges jubileumot pedig egy óriási koncerttel ünneplik meg a Papp László Budapest Sportarénában. 10 év telt el a legutóbbi, 2009-es “Időtörés” album óta, ez idő alatt pedig egy újabb hard rock klasszikust készített el a hazai rockzenei színtér egyik legrégebb óta működő zenekara. A Hammer Records gondozásában érkező “Együtt 40 éve” lemez producere Szigeti Ferenc gitáros, a hamisítatlan, dinamikus Karthago hangzás pedig Varga Csaba hangmérnök munkája, aki a lemez keverését és maszterelését végezte. A felvételek a Green Studióban készültek 2018-ban, a lemezborító Hajnal Balázs munkája. Az első szöveges videó a “Semmiért lázadtál” című dalhoz máris elérhető a kiadó Youtube csatornáján.

Tovább