"Mi volt előbb, a zene vagy a szenvedés? Azért hallgattam zenét, mert szenvedtem? Vagy azért szenvedtem, mert zenét hallgattam? Az a sok lemez ilyen bús-nyavalygós faszit csinál az emberből?" (Nick Hornby)

Rock 'n' Roll: Ain't Noise Pollution...

Timur Vermes: Nézd ki van itt! (könyvajánló)

Demokráciából a demagógiába, avagy he's back and he's führious!

2017. május 09. - Blind Man

Timur Vermes német regény- és újságíró, Nürnbergben született 1967-ben.
Apja az 1956-os forradalom leverését követően menekült el Magyarországról, anyja német származású. "Nézd, ki van itt!" című regénye 2012-ben jelent meg, megjelenése óta töretlen sikert arat szerte a nagyvilágban, olvasók százezreit bűvölte el zseniális humorával és pengeéles médiabírálatával.


Megrögzött olvasóként, és főleg az újdonságok keresőjeként az ember akarva-akaratlanul is belebotlik egy-egy olyan könyvbe, ami már a borítója, valamint rövid tartalomismertetője alapján megbabonázza. Ilyen volt nekem is ez a regény, mely először angolul került a kezembe, utána pedig nem volt kérdés, hogy saját anyanyelvemen is elolvasom. Bár a világtörténelem egyik legádázabb emberéről írni - főleg így, egy ilyen regényt - meglehetősen kényes téma - idehaza Moldova György Titkos záradék / Hitler Magyarországon című, szintén zseniális művében próbálkozott hasonlóval, csak kicsiny hazánkra kivetítve mindazt, amit Vermes német környezetbe helyez.

2011 nyarán, pontosabban augusztus 30-án, Berlin közepén egy elhagyatott, üres telken ötvenhat esztendős férfi ébredezik. A neve Adolf Hitler. A látvány pedig, ami elé tárul szörnyű. Amit talál: béke, demokrácia, rengeteg külföldi és egy női kancellár. A huszonegyedik század fejlődő Németországában pedig mi máshoz is kezdhetne egy hozzá hasonló figura? Természetesen, ahogy tőle elvárható – új karrierbe, mégpedig az internet és a televízió segítségével! Emberek százezrei, sőt milliói követik napról-napra, YouTube-sztár válik belőle, ráadásul saját TV-műsort is kap...

No de tudjuk, mit várhatunk az újságjainktól. A süket írja, amiről a vak tudósít, a falu bolondja korrektúráz, a többi lap pedig változtatás nélkül átveszi. (részlet a könyvből)

Adolf Hitler felébred (kép forrása: Mosaiconline)

Az apai ágon magyar származású Timur Vermes első regénye egy zseniális politikai szatíra, melynek főszereplője nemcsak végtelenül komikus, de ijesztően valóságos is. Hihetetlen, hogy a Führer milyen könnyen megtalálja helyét a huszonegyedik század gátlástalan világában, ahol már csak a nézettségi adatok és a like-gombok nyomogatása vezérli a közéleti cselekvést.

A Führer a modern világ vívmányaival ismerkedik. (Forrás: Sg.hu)

Szórakoztató, de egyben ijesztő a könyv, hiszen Hitler szemszögéből figyelhetjük a jelenkor társadalmi és politikai helyzetét. A leginkább lenyűgöző – és egyben visszataszító – dolog pedig az emberek ostobasága, naivsága, ahogyan Hitler felé közelednek. Egyesek pusztán azt hiszik, valami humorista, talán Chaplin-imitátor. Az emberek egy része pusztán megvetéssel, míg mások ámulattal tekintenek rá, jövőbeli karrierjét pedig utóbbinak köszönheti.

A könyv egyik fő helyszíne egy kioszk. (Forrás: Filmtett.ro)

A zseniális humorral rendelkező könyv szó szerint is olvastatja magát, hiszen a végtelenül egyszerű borítón túl az utóbbi évek egyik legjobb regénye rejtőzik, amelyből lehetetlen egyszerre száz (!!!) oldalnál kevesebbet olvasni. Mivel először angolul olvastam, bátran merem ajánlani erős középfokú angoltudással rendelkezőknek, ugyanis úgy is meglepően szórakoztató.

Érdemes megemlíteni, hogy a könyvből 2015-ben film is készült, melynek forgatókönyvét is Timur Vermes írta. A filmből néhány részlet német nyelven (elérhető angol felirattal) megtekinthető a YouTube-on.

Továbbá egyáltalán nem elhanyagolható, hogy a magyar kiadás hangoskönyv formájában is elérhető, előadója pedig nem más, mint a zseniális Scherer Péter (többek között az Argo-filmek Bodrija). Akármilyen formában érdemes egy próbát tenni ezzel a könyvvel, a szórakozás garantált!

Amennyiben kedvet kaptál az elolvasásához, megvásárolhatod:
- magyar nyelven: itt és itt,
- angol nyelven pedig itt.

Az alábbi könyvajánlót még 2016. április 6-án írtam a székesfehérvári Széna téri könyvtár számára.

A bejegyzés trackback címe:

https://maximumrockandroll.blog.hu/api/trackback/id/tr7112491907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása