"Mi volt előbb, a zene vagy a szenvedés? Azért hallgattam zenét, mert szenvedtem? Vagy azért szenvedtem, mert zenét hallgattam? Az a sok lemez ilyen bús-nyavalygós faszit csinál az emberből?" (Nick Hornby)

Rock 'n' Roll: Ain't Noise Pollution...

"Aki kívül hordta a szívét..." - BOHÉM RAPSZÓDIA (Könyvmolyképző kiadó, 2018)

2018. december 23. - Blind Man

bohem.jpg

Bohém rapszódia (vagy ha úgy jobban tetszik, Bohemian Rhapsody) című film bemutatása óta hatalmas sikereket arat világszerte, ez pedig egyszerre köszönhető a Queen zenekarnak és örökké időtálló muzsikájának, zseniális, megkerülhetetlen frontemberének, valamint a szavakba nehezen önthetően remek színészi alakításoknak - utóbbi miatt érdemes eredeti hanggal végignézni az alkotást, még akkor is, ha az bizony kis mértékű csalódást okoz. Mivel - gondolom - már mindenki látta és fel is tudta dolgozni a mozgókép adta élményt, rá is térnék a könyv rövid ismertetésére. Az eredetileg Somebody To Love címen megjelent mű összesen 787 hivatkozás és megannyi egyéb forrás segítségével mutatja be a könnyűzene történetének egyik legmeghatározóbb énekesét. Azonban ez nem csak egy egyszerű életrajz: történelmi, biológiai, zenei és emberi értelemben is példátlanul kiemelkedő, bár a nagyszerűségével együtt sem tökéletes. Akár rajongó az ember, akár nem, kétségtelenül ez a legalaposabban megírt könyv, ami Freddie Mercury halála óta nyomdát hagyott el, a Könyvmolyképző kiadónak köszönhetően pedig már magyarul is olvasható.

Lehet, hogy bizonyos dolgokat másképp csinálnék. De nem bántam meg semmit. (Freddie Mercury)

Regényesen indul, de mégsem az a Bohém rapszódia. Eleinte nem értettem, miért van szükség erre a megoldásra, de kétségtelen, hogy a Főhősünk életét behálózó, meghatározó AIDS megjelenését, kialakulását talán csak orvosi szaklapok mutatnák be részletesebben. Elég hosszú út, nem kevés oldal vezet a - szempontunkból - lényeges rész, a Queen megszületéséig, viszont érdemes kivárni, bár azt hiszem, az igazi rajongók számára kevés új információt tartogatnak majd a zenekar történetét taglaló lapok. A lemezek születését és fogadtatását, valamint a videoklipforgatási és koncertezési körülményeket, különböző apróbb sztorikat Queen-fanatikusként tökéletesen ismertem, meglepetés egyszer sem ért, nem úgy az események közé bújtatott élet- és pillanatképek esetében, amik viszont teljes mértékben Freddieről és cseppet sem unalmas életéről szólnak... és tulajdonképpen ez volt az a pont, amit kicsit soknak, túltárgyaltnak éreztem.

freddy_rami.jpg

Nem bulvárkönyvről beszélünk. Furamód egy cseppet sem próbál hatásvadász lenni, viszont van olyan oldalpár, ahol szinte csak az "AIDS" szót lehet észrevenni a betűrengetegben, ki tudja, hányszor is. A betegséget taglaló, egyáltalán nem a könyv témájába vágó részeket is simán ki lehetett volna hagyni, azok nélkül is megállná a helyét, így viszont ezek - még ha kicsit is, de - sajnálatos módon megtörik a lendületet. Ami persze a legérdekesebb volt, az a mozifilmből szégyenletes módon kihagyott, a Live Aid-fellépést követő szűk hat év. Elképesztő volt olvasni, hogy Mercury hogyan viselkedett, legyen szó akár stúdióról, akár színpadról, hogyan titkolta állapotát nem csak a média, de még az őt körülvevő szűk környezete elől is. Hihetetlen, hogy az utolsó két Queen-albumon (The Miracle, Innuendo) nyújtott teljesítményén egyáltalán nem érezhető egy halálos betegséggel küzdő, megtört ember küzdelme... Talán pont ez teszi olyan naggyá ezeket a lemezeket, ha már a kritika nem lelkesedett értük. Nem egészen két nap alatt tettem magamévá a könyvet. Sodró lendületű, akár csak a zenekar dalai, ha pedig belelendül az ember, akkor szinte letehetetlen. Mindenképpen megéri beszerezni, bár tudomásom szerint már csak az Alexandra webshopjában kapható. Egy próbát megér, én is innen rendeltem: https://alexandra.hu/konyv/bohem-rapszodia/

freddy_utolso.jpg

Apróbb (de ez esetben igen is hatalmas) hibái ellenére a Bohém rapszódia egy mintakönyv. Minta arra, hogy a halálát követően milyennek kellett volna lennie minden Freddie Mercuryról (és a Queenről) szóló könyvnek. Sokat gondolkodtam az értékelésen, végül aztán - köszönhetően makacsságomnak - maradtam a 80%-nál. Így is magasan kiemelkedik a Könyvmolyképző kiadótól megszokott "művek" közül, fura is, hogy ők vállalták fel a megjelentetését. Kötelező minden Freddie- és Queen-rajongónak, az érdekes emberekért, sorsokért lelkesedőknek, valamint mindenkinek, aki nem egy utolsó bulvárlap szintjén megmaradt, hiteles forrásokra hagyatkozó, dokumentumértékű olvasmányt szeretne a világ egyik legmeghatározóbb énekeséről és zenekaráról. Ja, és nem ér véget a Live Aiddel, sőt... a Freddy Mercury-emlékkoncerten, a '99-es Greatest Hits III megjelenésén át a lehető legkésőbbi időpontig végigkísér mindent és mindenkit.

bohem_fejlec.png

Ha nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről és újdonságokról, akkor kövesd a blogot a Facebookon is! Köszönöm. :)

Már az Instagramon is ott vagyunk! - instagram.com/martongabona

queen_boritokep.png

A bejegyzés trackback címe:

https://maximumrockandroll.blog.hu/api/trackback/id/tr7614509250
süti beállítások módosítása