"Mi volt előbb, a zene vagy a szenvedés? Azért hallgattam zenét, mert szenvedtem? Vagy azért szenvedtem, mert zenét hallgattam? Az a sok lemez ilyen bús-nyavalygós faszit csinál az emberből?" (Nick Hornby)

Rock 'n' Roll: Ain't Noise Pollution...

ECLIPSE OF THE SUN: Brave Never World (Satanath Records, 2020)

2020. június 09. - Blind Man

eclipse_of_the_sun_brave_never_world.jpg

Ami azt illeti, a székesfehérvári illetőségű zenekar (melynek külön örülök, hiszen jómagam is a város lakója vagyok) nem ma kezdte, van annak már tíz éve is, elmondásuk szerint pedig a hazai színtéren egyedül álló módon képviselik a Paradise Lost által is kitaposott gótikus doom-death irányvonalat, ez pedig annyira kedvemre való volt, hogy az éppen aktuális PL-album által hagyott lázban égve meg is hallgattam a srácok második korongját, ami egyáltalán nem okozott csalódást, sőt stabil kedvenccé nőtte ki magát az utóbbi hetekben. Ha esetleg nem lenne ismerős a csapat, röviden bemutatkoznak, mielőtt még belevágunk a lényegbe: "az elmúlt lassan tíz évben egy demót, egy EP-t és egy nagylemezt adtunk ki, valamint több hazai és külföldi válogatáslemezen vettünk részt. Ezek mindegyike rendkívül jó visszhangot;kapott mind a szakma, mind a közönség részéről. Számos kisebb és nagyobb, nívósabbnál nívósabb fesztiválon felléptünk már: VOLT Fesztivál, Rockmaraton, Országos Gothic Találkozó, Rockpart, Abaligeti Prog Camp stb. 2013-ban második helyezést értünk el az országos Éter Fesztiválon, ahol igen komoly szakmai dicséretben részesültünk – a nyeremények mellett megkaptuk a Legjobb Énekes kategória különdíját is. 2016-ban Daimonion című nagylemezünket jelölték a HangSúly Zenei Díj „Az év debütáló albuma” és a „Legjobb lemezborító” díjára. Legutóbbi lemezünk, a Brave Never World 2020 áprilisában jelent meg az orosz Satanath Records és a More Hate Productions kiadásában. A zenekar tagjai: Antal Dávid (dob), Kantár György (basszus), Kovács Gergő (gitár), Szöllősi Dániel (ének, gitár)."

INFO-BOX

  • Zenekar: Eclipse of the Sun
  • Album: Brave Never World
  • Kiadó: Satanath Records
  • Megjelenés éve: 2020
  • Műfaj: gothic doom-death metal
  • Értékelés: 9/10
  • Tracklist: 01. Pillars Of Creation 02. Things Called Life 03. Brave Never World 04. Not A Symbol 05. Home 06. World Without Words 07. Death Of Pan 08. Era Of Sun

Megmondom őszintén, nincs olyan műfaj, amit ne hallgatnék meg. Legyen szó akár dallamosabb rockról, vagy éppen thrash metalról, tényleg mindenevő vagyok, azokra a műfajokra pedig, amikre még nem harapott rá annyi zenekar, mint a klasszikusabb rock- és metal műfajok, hát valósággal ráugrom és elmélyedek bennük, ha valami újdonság jön. Pont ezért örültem nagyon az Eclipse of the Sun második nagylemezének, no meg azért, mert az új Paradise Lostot már sikerült rongyosra hallgatni, nem beszélve a Draconian friss albumelőzetes daláról, mely az októberben érkező új anyaguk előfutára.

Szóval, itt van ez a nyolc dal, durván ötven percben, így aki nem szereti az elszállósabb, epikusabb tételeket, az nyugodtan menjen át valami másra, bár azért egy próbát mindennél jobban megér tenni a dalokkal. Már csak azért is, mert a nyitó Pillars of Creation és a folytatásban érkező Things Called Life valamint a címadó kapásból olyan erősek, hogy berántják a hallgatót és lehetetlen, hogy kikapcsold a lejátszót. Óriási pillanatokat rejt a rendkívül komplex Not a Symbol is, a dalszerzői és előadói munka pedig itt csúcsosodik ki igazán számomra, először ennél a dalnál éreztem azt, hogy amint lehet, ezt a zenekart meg kell nézni koncerten! A csodálatos introval kezdődő Home húzása akkora, hogy szabályosan meglepett az azt követő lazulósabb verze, ami csak még magasabbra tette a dal színvonalát, így talán a korong legjobbjának nevezném, mert példátlanul remekül lett összerakva, a kétszólamú refrént pedig még nem is említettem.

A lentebb megtalálható YouTube-videó (mely tartalmazza a teljes albumot) alatti hozzászólás nem merészkedik túlzottan messzire, rögtön kijelenti, hogy a zenekar nem más, mint egy My Dying Bride-copy. Nos, miután végighallgatjuk az albumot, rájöhetünk, hogy ez nem igaz, teljesen felesleges hasonló skatulyákat gyártani és tessék akár csak egy olyan zenekart mondani, amit nem "fertőztek meg" mások. A Pokolgépet sem köpködjük az újrahasznosított Metallica-témák miatt, akkor az EOTS esetében se általánosítsunk, pláne úgy ne, hogy csak bele-belehallgatunk a dalokba.

És ha már az előbb annyira méltattam a Home-ot, megtenném ugyanezt a World Without Words című szerzeménnyel is, ami simán méltó lenne arra, hogy feltegye a zenekart hazánk metal-térképének Fejér megyei részére, ha másért nem is, hát a remek felépítés végett mindenképpen, ezek után pedig felesleges is lenne tovább emelni az amúgy sem alacsonyan lévő lécet, de mégis sikerül a meglepő húzásként zongorás részeket is bevető Death of Pan, ami egy egyáltalán nem szokványos tétel, közel hét perces hosszát tekintve sem. Pont emiatt a záró Era of the Sun-t talán már nem is kellett volna annyira erőltetni, vagy legalább az album első felébe pakolni, akkor sokkal kerekebb lenne a kép és nem lenne sem hiány- sem pedig furcsaság-érzetem, de így maradtak számomra elvarratlan szálak, mert habár az ív megvan, méghozzá nagyon is, a hangulat ahelyett, hogy szépen, fokozatosan leülne, néhány billentyűfutamnak köszönhetően újra felemelkedik,s minimum még egy-két dalt várna az ember, sajnos azonban kipörög a korong, elnémul a lejátszó, s hacsak nem kattintunk át rögtön valami másra, oda az egyébként remek élmény.

Mindezt leszámítva azonban roppant elégedett vagyok ezzel az anyaggal, nem gondoltam volna, hogy hallok akár csak hasonlót is magyar zenekartól így, 2020-ban, szóval az, hogy esetleg az év végén még visszatérjünk rá egy összegző mise erejéig, egyáltalán nincs kizárva, pláne, hogy egyedi és végig izgalmas művek tekintetében igen csak szegény idén a hazai paletta (leszámítva a nemrégiben megjelent Mad Robots-albumot, nálunk jelenleg az viszi a pálmát), eddig nem sok alkotásnak sikerült maradandó nyomot hagynia bennünk. Ennek viszont igen, szóval lelkesen várjuk a következő alkalmat, amikor ezt a zenekart recenzálhatjuk, s reméljük, hamarosan koncerten is találkozhatunk!

rocker_affilate_01-851x315.jpg

Ha nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről és újdonságokról, akkor kövesd a blogot a Facebookon is! Köszönöm. :)

Follow our Facebook page for fresh news and pieces of information here: facebook.com/maximumrockandrollblog

A bejegyzés trackback címe:

https://maximumrockandroll.blog.hu/api/trackback/id/tr7315714580
süti beállítások módosítása