"Mi volt előbb, a zene vagy a szenvedés? Azért hallgattam zenét, mert szenvedtem? Vagy azért szenvedtem, mert zenét hallgattam? Az a sok lemez ilyen bús-nyavalygós faszit csinál az emberből?" (Nick Hornby)

Rock 'n' Roll: Ain't Noise Pollution...

IRIGY HÓNALJMIRIGY: Válogatás "nélküli" lemez (Gold Record, 2014)

A nyolc kan ismét együtt parodizál...

2017. május 19. - Blind Man

Most egy kicsit a humor vizeire evezünk, Magyarország első számú zenés paródiacsapatának és az ő legutóbbi stúdióalbumuk segítségével, mely még 2014 novemberében jelent meg, mindenféle nagyobb felhajtás - többek között bármilyen reklám - nélkül, és habár nem lett tökéletes, kiváló képet nyújt arról, mit gondolt a "8 kan" a magyar zenei életről a 2000-es évek közepétől egészen az aktuális évtized közepéig. Személy szerint úgy érzem, legalább még egy ilyen lemezre lenne energiájuk, hiszen csak meglévő felvételeket kéne rá felpakolni, pont úgy, ahogy itt is csinálták - tekintve, hogy idén újra "beindultak", az elmúlt pár hónapban rögtön két új dalt is rászabadítottak a világhálót követő rajongókra, zenehallgatókra, ezek pedig nagyon is jól sikerültek.

A két évvel ezelőtti Wellhello-paródia sikerén felbuzdulva készítették el a Halott Pénz Bergendy-feldolgozásának mirigyes verzióját, stílszerűen "Darabokra törted a számom" címmel. A videoklipet a zenekar Facebook-oldalán egy este alatt kapásból több, mint egymillióan látták, - azóta átlépte a 2 milliós nézőszámot is! - a nézettség a YouTube-on is szépen ível felfelé, karöltve a legfrissebb átirattal, mely az Alma együttes "Ma van a szülinapom" című örökzöldjéből készült. Szóval 4 legújabb daluk (Nincs fuxa jáj - Apu vedd meg a Rakpartot - Darabokra törted a számom - Ma van a szülinapom) plusz még néhány régebbi különlegesség (főleg külföldi előadók paródiái) simán kitehetne egy következő korongot, ami reménykedem, hogy még az évtized vége előtt megszületik, ha már erre a válogatásra is éveket kellett várni...

2014 novemberében jelent meg a legújabb Irigy Hónaljmirigy-album. (Fotó: Mahunka Balázs, forrás: a zenekar weboldala)

Nehéz elfogultság nélkül írnom az Irigy Hónaljmirigyről, akik – akár ciki, akár nem – elég erősen meghatározták gyerekkoromat, hiszen akkor voltak a legaktívabbak, televíziós fronton legalábbis mindenképpen. Erre majd’ több mint egy tucat VHS-kazetta szolgál bizonyítékul, valamint hevenyészett, de annál kellemesebb emlékeim. A zenés paródiák hazai fenegyerekei 2010 óta nem rukkoltak elő új albummal – akkor is csak egy újságmellékletként kapható, 20 év 10 kedvence c. válogatás készült, csupán 6 darab akkor új dallal –, ennek a félig válogatás, félig pedig új nagylemeznek a híre is egy Facebook-bejegyzésnek köszönhetően jutott el oldaluk kedvelőihez, még 2014 szeptemberében.

Rögtön felötlött bennem, hogy mit is várjak az akkor még ismeretlen új anyagtól, hiszen nagyjából 2011 óta azt hangoztatta a 8 kan szinte minden interjúban, hogy a lemezkiadás értelmét vesztette – köszönhetően a letöltögetéseknek… - és ezen túl csak a YouTube-ra fognak klipeket gyártani. Valószínűleg a nem kis rajongói nyomásnak köszönhetően döntöttek úgy, hogy egy nagylemeznyi anyag képében piacra dobják a 2011 és 14 között paródiáik közül azokat, amelyekkel magyar előadók elé tartanak görbe tükröt. Pont ezért hiányzik a klippel szintén megtámogatott Rúgj Chuck Norris, a Szívósszemű Márta, a Gangnam Style paródiája, valamint a 20 éves jubileumi koncerten bemutatott, Lady Gaga Bad Romance című dalából készült átirat. Emellett még rengeteg olyan dalt tudnék felhozni – mind magyar, mint külföldi frontról – ami simán ráfért volna az albumra az Eddától a Depeche Modeon át a Bee Gees egy-egy dalának remekül sikerült feldolgozásáig, amelyeket a TV-műsoraikból és a koncertekről már jól ismerhet a közönség.

Panaszkodásra persze így sem nagyon lehet ok, hiszen a korong gerincét a 2013-as Euroillúziós Dalfesztivál című, a Királyi Tévé számára összecsapott paródia show újonnan készült dalai alkotják, Wolf Kati 2011-es Eurovíziós dalának paródiáját kivéve, ugyanis eme mű nem kapott helyet a lemezen – valószínűleg nem kapták meg rá az engedélyt, pedig simán beleférne, az összképet biztos nem rontaná.

Nem a legjobb show-műsoruk, de tartogatott pár emlékezetes dalt az "Euroillúziós Dalfesztivál"... (Forrás: nava.hu)

Ezek közé aztán szépen becsúsztatták az addigi klipes nótákat is, valamint a 2006-os szilveszteri műsor egyik betétdalát, a Kistehén méltatlanul híres Szájbergyerekének mirigyes verzióját. A színvonal pont ezért is hullámzó egy kicsit, főleg ha belegondolunk, hogy Ákos a Tipikus sztereó (a 2012-es SYMA csarnok-beli koncerten is játszott, egyébként fergeteges) feldolgozásának kapcsán került terítékre, nem pedig az Előkelő idegennel – amit egyébként már ki is választottak, sőt az engedélyt is megkapták, de valószínűleg nem jött össze, vagy nem lett túl erős. Talán jobb is így...

Fluor Mizujából még 2011-ben készült klip, akkoriban ez volt a Mirigy nagy visszatérése a mainstream világba. Emlékszem, egyszer kapcsolgattam a TV-t, és még a Viva (!!! úristen, ilyen még létezik??! xDD) is leadta a klipet…

ByeAlex az Eurovízión 10. helyezést ért, számomra mai napig furcsa Kedvesemének átköltése nem lopta be magát a szívembe első debütálásakor, pedig az aztán derült égből villámcsapás volt a maga módján! )Tudniillik, elkészülte után nem sokkal, egyik pillanatról a másikra hozták ki...) Értem én a poént, de ne nagyon küldjük a dobost énekelni, köszi! Mellesleg koncerten kiválóan működik a dal, főleg a frappáns felvezető szöveg kíséretében. (Ajánlom megtekintésre a 25 éves szuperkoncertet!)

Majka (valamint Curtis és BLR) Belehalok című sikernótájának Mirigy-féle verzióját eleinte (még 2012-ben) fenntartásokkal vártam, főként hogy nem kimondottan ebben a műfajban mozgom, de első hallgatásra meggyőzött a frappáns szöveg, így ez a track lett az egyik legnagyobb kedvenc az albumról.

A lemez megjelenésének idejében még friss klipnóta, a Varga Viktor 2010-es (!) slágerének Rémes életre keresztelt verziója szintén nagyon szimpatikus lehet mindazoknak, akik rühellik az eredeti előadót, illetve a „most nem kívánom megnevezni” TV-műsort, amiben szerepelt, több hasonló „celeb” „kollégájával” együtt.

Caramel Nyekegése sokkolja – persze teljesen jó értelemben – a hallgatóságot, és igaz, hogy nem egy kiugró nóta, de a refrént megtámogatták egy kiváló gitársounddal (a TV-s verzióban maga „Slash” játssza! ;) ) és Sipos Peti kiválóan énekel, ez tény.

A Compact Disco, valamint 2012-es Eurovíziós daluk is megkapja a magáét – itt a zenei alap 100%-ban az eredeti, olyannyira, hogy még a vokálok is hallatszanak. Szintén kedvenc, elsősorban a kellemes szöveg miatt.

Keresztes Ildikó szerepét nem tudom, ki vállalta magára az albumon, de egész kellemes hallgatni, annak ellenére, hogy az eredeti énekesnőt nyilván nem adja vissza. A TV-s verzióhoz képest energikusabb, élettel telibb lett a dal, főként a bővülésnek köszönhetően – ez több dalról is elmondható, egyébként.

A feljebb már említett Ákos paródia nem tartozik a legerősebb Mirigy-művek közé, bár még így is fényévekkel jobb, mint az eredeti – főleg, hogy maga a Tipikus sztereó is paródia… akart lenni, csak kicsit rosszul sült el, számomra legalábbis nagyon. Ezt a dalt számomra a mérhetetlen, szövegbeli csipkelődések emelik a jobban sikerült darabok közé.

Éliás Jr. (talán) egyetlen slágerének kiválasztása már a TV-showban is meglepett, az pedig hogy ilyen jól sült el, még inkább. Sipos Tomi hangilag kiválóan elkapta a figurát, fizimiskája némi maszk segítségével pedig kísértetiesen hasonlít az eredeti előadóéra.

A Fekete Vonat általam egyáltalán nem ismert dalának mirigyes verziója újfent jó szórakozást nyújt, a rap-részek tekintetében mindenképpen, azok telitalálatok!

A lemezt záró, 7 tételre bontott Mulat a király pedig egy frappánsan kidolgozott minifilm-videoklip kísértében nyújt kellemes perceket – azoknak mindenképpen, akik képesek elviselni akárcsak Lajcsit, Fásy Ádámot, Győzikét, esetleg Andy Vajnát és társait…

Örvendetes tény az album megléte, de ennél azért kicsit többre is futhatta volna.

Emlékezetes dalok: Kakaó gengszter (Majka), Rémes élet (Varga Viktor), Kicsit Coldplay a Dal (Compact Disco), Kicsit sírhatok (Keresztes Ildikó), Tragikus videó (Ákos), Jó vagyok? (Éliás Jr.), A tenger túlsó oldalán (Fekete Vonat)

Felejthető dalok: Kéthetes gatyó (Fluor), Az én hentesem (ByeAlex), Nyekegés (Caramel), Szájber gyerek kérjél bocsánatot (Kistehén), Mulat a király (István, a király)

Értékelés: tulajdonképpen nincs bajom ezzel a lemezzel, minden apró gyengeségével együtt bátran odailleszthető a diszkográfia eddigi darabjai közé - remélhetőleg nem a legvégére... Talán valahogy sikerül még egy lemezt kisajtolnunk belőlük, közösen! Előre a nemes célért, rajongótársak! :)

Pontszám: 8/10

Dalok:

1. Kéthetes gatyó (Fluor)
2. Az én hentesem (ByeAlex)
3. Kakaó gengszter (Majka)
4. Rémes élet (Varga Viktor)
5. Nyekegés (Caramel)
6. Kicsit Coldplay a Dal (Compact Disco)
7. Kicsit sírhatok (Keresztes Ildikó)
8. Szájber gyerek kérjél bocsánatot (Kistehén)
9. Tragikus videó (Ákos)
10. Jó vagyok? (Éliás Jr.)
11. A tenger túlsó oldalán (Fekete Vonat)
12. Mulat a király (István, a király)

 

Megjegyzés: "A hét hírei" rovat ezúttal elmarad, tekintve, hogy Chris Cornell tragikus halálán (R.I.P.) kívül szinte semmi érdemleges nem történt a héten. (Leszámítva az új Linkin Park-albumot) Emlékezzünk rá az egyik legnagyobb Soundgarden-slágerrel:

A bejegyzés trackback címe:

https://maximumrockandroll.blog.hu/api/trackback/id/tr3612510557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása