"Mi volt előbb, a zene vagy a szenvedés? Azért hallgattam zenét, mert szenvedtem? Vagy azért szenvedtem, mert zenét hallgattam? Az a sok lemez ilyen bús-nyavalygós faszit csinál az emberből?" (Nick Hornby)

Rock 'n' Roll: Ain't Noise Pollution...

Europica: Part One (2017)

Kárpátia dalok angol nyelven, Tim 'Ripper' Owens-szel, Blaze Bayley-vel, Ralf Sheepers-szel...

2017. július 07. - Blind Man

Ezt már nevezem! A Kárpátia zenekar 2017. július 5-én, szerdán valami olyannal rukkolt elő, amire még nem nagyon volt példa idehaza: szakítva a hagyományokkal, miszerint minden évben menetrendszerűen augusztus 20-án jelentkeznek új stúdióalbummal, ezúttal bő egy hónappal előbb jelet meg a nemzeti rock színtér egyik legmeghatározóbb csapatának friss korongja, ami rendesen szembemegy az eddigi hagyományokkal, hiszen már korábban kiadott Kárpátia dalok újra felvett, angol nyelvű verziói kerültek fel rá, méghozzá nem is akárkikkel a mikrofonok mögött: a dalokhoz egytől-egyig a nemzetközi metal színtér ismert és elismert arcai adják hangjukat - többek közt az ex-Judas Priest, ex-Iced Earth frontember Tim "Ripper" Owens, az egykori Iron Maiden torok Blaze Bayley, vagy éppen a Primal Fear "légvédelmi szirénája", Ralf Sheepers. A kiadvány a különlegessége és a tematikája miatt Europica lemezként jött ki, a stúdiómunka java ezúttal Sopronban zajlott, a Moby Dick frontember Smicinél, az MD Stúdióban.

Nem érheti szó a ház elejét, hiszen némi - ha csak sejtelmes, egyetlen részletet, apróságot el nem áruló - felvezetést kapott azért az anyag, Szíjártó Zsolt gitáros egy interjúban például úgy jellemezte, hogy "...most egy olyan különleges anyaggal készülünk, ami legalább akkora titok e­­­gye­­­lőre, mint Arizonában az UFO-ál­lomás. Tehát hiába is kérdezel, nem mondhatok semmit a lemezről, azon kívül, hogy lesz. Nem egy sorlemez, és 80-90 százalékosan már készen is van. Kárpátiás lesz, abszolút, de tényleg nagy dobásra készülünk. Olyan nagy ez a dobás, hogy még a Hammer is be fog számolni róla. Ennél többet nem mondhatok, sajnos..." Alaposan felkavarták az állóvizet, ez kétségtelen, viszont biztos vagyok benne, hogy az európai heavy/power metal színtér rajongói - hozzám hasonlóan - térdre borulnak majd az elsőre érdekes nevű projekt teljesítménye előtt. A kezdet ígéretes, és cseppet sem szokványos...

Ha valaki azt mondja nekem, hogy július 5-én arra fogok ébredni, hogy a nap folyamán meghallgatok majd' egy tucat Kárpátia dalt neves külföldi előadók énekével, szinte biztos, hogy teljes erővel beleröhögök az arcába. Valószínűleg elhamarkodottan ítéltem volna ebben az esetben, de mivel ilyen nem történt, én pedig nem tudtam mire vélni az egy nappal előbb felbukkant "Kárpátia - Europica lemezmegjelenés, július 5. 17:00" hírt, így a lehető legnagyobb meglepetés erejével hatott számomra az, hogy

"EUROPICA néven alapított Testvér-zenekart a Kárpátia, és jelentette meg első angol nyelvű lemezét, olyan híres vendégénekesek közreműködésével, mint Blaze Bayley (Iron Maiden, Wolfsbane), Tim Ripper Owens (Judas Priest, Yngwie Malmsteen Band, Iced Earth), Fabio Lione (Rhapsody Of Fire, Kamelot, Angra), Ralf Scheepers (Gamma Ray, Primal Fear), Tomek Horytnica (Horytnica).

A patrióta érzelmeket megtartva, az eredeti magyar szövegeket Egedy Piroska fordította angol nyelvre úgy, hogy minden hazáját szerető és Európáért aggódó ember magáénak érezhesse azokat.

A tíz dalból álló album kilenc hónap alatt, tizenegy stúdióban került rögzítésre, amit Schmiedl Tamás kevert végső formájára. A korong elkészítése során minden tekintetben a lehető legjobb minőség elérése volt a cél. 

A külföldi előadók mellett Hirleman Bertalan, Kiss Zoltán, Papp Gyula és Molics Zsolt színesíti az anyagot. A lemezborító a világszinten elismert grafikus/illusztrátor Havancsák Gyula keze munkáját dicséri, aki többek közt olyan zenekarokkal dolgozott korábban, mint az Accept, a Stratovarius, a Destruction, a Kreator vagy a Grave Digger. A videókat Rivasz Gergő és Csillag Endre készítette - a dalok hangulatának megfelelő képi világot teremtve.

Az anyag világszerte CD és bakelit formátumban is megjelenik."

Érdekes módon már a borító alapján sejtettem, hogy nagyjából mire számíthatok az anyagtól - az anyazenekartól szerintem kissé szokatlanul ható, viszont első hallgatásra maximális mértékben ütő, vérbeli heavy/power/csata metal témákat, melyek leginkább a Sabaton szellemiségét hivatottak továbbvinni, a lehető legnemesebb értelemben. Személy szerint nem igazán mondanám magamat Kárpátia kedvelőnek, illetve hallgatónak, egy-két számukat leszámítva nem nagyon vagyok képben az életművükkel (a színtérről inkább a Romantikus Erőszak, az Egészséges Fejbőr és a Cool Head Klan albumait hallgatom...), most azonban meg kell, hogy kövessem őket - ez a lemez némileg felkeltette érdeklődésemet az dalok eredeti verziói iránt.

Ha rám hallgatsz, akkor szánsz kicsit több mint fél órát a lemezre, és meghallgatod egyben, mert bizony megérdemli! Soha nem gondoltam volna, hogy valaha is fogok lelkesedni - pláne ennyire! - egy ilyen anyagért, viszont úgy tűnik, hogy nagyon jókor talált meg ez a dalcsokor, ami sokaknál garantáltan be fog találni, akár Európa-szerte is. A számomra két legnagyobb név, Blaze Bayley és Tim "Ripper" Owens kiemelkedő, emlékezetes pillanatokkal örvendeztetik meg a hallgatóságot, így akik esetleg rossz szájízzel gondolnak vissza az Iron Maidenben, illetve Judas Priestben eltöltött idejükre, garantálom, hogy elismeréssel adózva és örömmel bólogatnak majd az Unflagging, a The Patriot, a Powder Dry illetve az Unsounded Crosses hallatán. A felettébb aktuális Frontier-Guardilletve az első pillanatban magával ragadó, refréncentrikus We'll Never mellett talán ezek az album legjobb pillanatai, de a This Land és a Silently valamint a One Of Your Crowd sem okoz csalódást, tehát a többi vendég is lehengerlő teljesítményt nyújt. Egyedül a Shaman's című, Sámánok ringattak-verzió adta meg magát nehezen, de mostanra (hogy túl vagyok az ötödik hallgatáson is...) azt is sikerült befogadni, én pedig nem tudok betelni azzal, amit hallok. Ez valószínűleg azért van, mert koca Kárpátia hallgató vagyok, de akárhányszor is hallgattam eddig végig, nem sikerült kivetnivalót találnom a lemezben. Derült égből villámcsapásként ért, de teljes mértékben lenyűgözött és meggyőzött arról, hogy mindennek mekkora létjogosultsága van még így, angolul is! A címből ítélve várható valamiféle folytatás, reménykedem, hogy minél előbb hallhatjuk, láthatjuk.

Lehet, hogy túlságosan is elfogult voltam, de ami jó, az jó, a tökéletes teljesítmény pedig elvitathatatlan. A szó szoros értelmében az év egyik legnagyobb meglepetése, de legalább jól sült el!

Pontszám: 10/10 - őszintén bízom benne, hogy lesz folytatása ennek a példátlanul remek teljesítménynek! Nem érdemes ragozni a dolgot, minden a helyén van és kész. Az album garantáltan ott lesz az év végi listámon! :)

Az albumon megszólaló dalok:

Dal címe: Eredeti cím: Énekes:
1. Unflagging A Száműzött BLAZE BAYLEY
2. This Land Otthon vagyok FABIO LIONE
3. Silently A kivéreztetett RALF SCHEEPERS
4. The Patriot Patrióta TIM "RIPPER" OWENS
5. Frontier-Guard Határvadász induló TOMEK HORYTNICA
6. We'll Never Kisarjadt vér RALF SCHEEPERS
7. Powder Dry Tartsuk szárazon a puskaport BLAZE BAYLEY
8. Shaman's Sámánok ringattak FABIO LIONE
9. Unsounded Crosses Néma keresztek TIM "RIPPER" OWENS
10. One Of Your Crowd Testünk feszülő íj TOMEK HORYTNICA

 

Honlap: europica.eu, Facebook-oldal. Iratkozz fel a zenekar YouTube-csatornájára, hogy minél előbb értesülj az újdonságokról!

Az albumot ITT vásárolhatod meg CD formátumban, de akár már most meg is hallgathatod a YouTube-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://maximumrockandroll.blog.hu/api/trackback/id/tr7612645659
süti beállítások módosítása