"Mi volt előbb, a zene vagy a szenvedés? Azért hallgattam zenét, mert szenvedtem? Vagy azért szenvedtem, mert zenét hallgattam? Az a sok lemez ilyen bús-nyavalygós faszit csinál az emberből?" (Nick Hornby)

Rock 'n' Roll: Ain't Noise Pollution...

Ákos: Szintirock / Dupla Aréna 2016 (Koncertfilm / DVD, 2017)

2017. november 18. - Blind Man

Belegondolni is durva, hogy milyen hosszú és jelentős korszakot zár most le Ákos ezzel a kiadvánnyal. Hihetetlen, de már 2012 óta szintirock-koncertekkel járta az országot, sőt ilyen jellegű műsorokkal határainkon túlra is eljutott egy-két alkalommal, mindeközben pedig két új stúdióalbumon (2084, Még egyszer) kívül megjelentetett két EP-t (Igazán, Ugyanúgy) és számos DVD-t is (ezek: Turné 2084 + Koncert a Szigeten 2012 - Bővített változat, Dupla Aréna 2014 2 CD+DVD, Veletek vagyunk / Dupla Aréna 2015 2 DVD), melyek közül utóbbiak tökéletes lenyomatot adnak a sorozatból kiemelkedő estekről. (Nem szabad megfeledkezni arról, hogy eközben zajlott a Karcolatok 20 - illetve 21 - koncertsorozat is...) Ahogy egyre hosszabb és hosszabb lett a szintirockos koncertsorozat, úgy lett egyre erősebb a repertoár is, szerény véleményem szerint az összes közül leginkább a 2012-es szigetes, a 2014-es arénás valamint a most megjelent 2016-os koncertprogramok azok, amik a legemlékezetesebbek mind közül. (Összeállítás szempontjából mindenképpen, egyébként pedig nem hiszem, hogy hosszasan kéne ecsetelnem, amiért sokaknak a 2015-ös lesz az.)

Megkockáztatom, hogy ez, a 2016-os repertoár tartogatja a legtöbb csemegét az igazi rajongók számára. Azoknak szól és készült, akik nem kimondottan az ún. slágereket kedvelik, hanem szeretnek régebbi, esetleg már elfeledettnek hitt dalokat is hallani egy (esetünkben két) ilyen este során. Az pedig, hogy egymás után csendül fel a régóta áhított Idelenn idegena Még közelebb album tízéves évfordulójára előkapott Gépszabadság, valamint a szintén B-oldalasnak mondható Csak a szerelmen át, az már egyenesen "jófajta kínzás"! Nagyon is örülök annak, hogy sikerült mellőzni a visszatérő, elkoptatott témákat, és beemelni - ha csak egy estére is, de - olyan különlegességeket, mint a Tánc, az Éjjel a városbanaz 1956 és A félelem II. egyvelege, vagy az Ugyanúgy EP egyik legújabb dala - és ez csak egy része annak, amiért érdemes újra meg újra átélni a tavaly decemberi Arénakoncerteket.

A 2014-es remek, de mégis kissé egysíkú, valamint a 2015-ös, enyhén szólva is biztonsági játéknak tűnő, felettébb slágeres és az akkor még új stúdióalbumot bemutató összeállítás után szabályosan rettegtem attól, hogy a korszakot lezáró, 2016-os szettbe milyen dalokat válogatnak be. Szerencsére az a félelmem, hogy egy amolyan "best of" programot kapunk, nem igazolódott be: itt még a slágeresebbnek mondható tételek is elviselhetőek, abból kifolyólag, hogy teljesen új köntöst kaptak.

(A kép forrása: akos.hu, fotó: Szemerey Bence)

Első elhangzása óta minden programban joggal szerepel a klasszikus 1984, de 2014 óta stabil közönségkedvenc az Igazán is, régi ismerősként köszön vissza az Adj hitet pörgős, "megborulós" verziója és a teljességgel agyeldobós Mindenki táncol is, a 2015-ös stúdióalbumról beemelt Ébredj mellettem és Még egyszer, valamint A cég pedig remekül illeszkednek az egyébként cseppet sem hétköznapi programba.

Végre újra hallhatjuk a legendás bemondó, Bőzsöny Ferenc hangját is, aki az Introban a Helyreigazítás egy részletét olvassa fel (később A félelem II-ben is feltűnik), utána pedig Demjén Ferenc ragadja meg a képzeletbeli mikrofont, és - ha csak felvételről is, de - elénekli a neki írott részt a dalból. Ezek után pedig elkezdődik a Tánc, és közel két óra szinte egy pillanatnak tűnik - egy ilyen program mellett ez nem csoda! Hogy a kezdeti örömök tovább fokozódjanak, a szintén remek programadó Újrakezdhetnénk és a legjobban sikerült átdolgozások közé tartozó Ismerj fel nyitja meg tulajdonképpen a műsort, a feketeleves csak ezután következik: egymás után érkezik az Idelenn idegen, a Gépszabadság és a Csak a szerelmen át. Mindhárom dal áthangszerelése remekül sikerült, az új verziókban is igazán megállják a helyüket, akárcsak a másik csemege-trió, amit a Minden ami szép volt, az Örvény és a Majom a ketrecben alkot. A Beavatás album egyik legnagyobb slágere sajnos nem tartozik a kedvenc Ákos-dalaim közé, ebben a verzióban viszont nagyon szívesen hallgatom, a Majommal pedig úgy tűnik, soha nem tudnak mellélőni - eddig akárhányszor dolgozták is fel, soha nem okozott csalódást egyik verzió sem. (Személyes kedvencem a Karcolatok 20 turné során játszott.)

(A kép forrása: akos.hu, fotó: Szemerey Bence)

A 1956-os forradalom 60, valamint az ominózus fővárosi események 10 éves évfordulójának apropóján rövid, de méltó megemlékezést kerekítettek a VoiSingers kórus segítségével, az itt elhangzott Éjjel a városban és az 1956 összeúsztatva A félelem II-vel a koncertfilm talán legkiemelkedőbb és legemlékezetesebb pillanatai. A nyugodt, ünnepélyes hangulatot végül az Igazán teljesíti ki, majd folytatódik a tombolás, rögtön egy ritkábban hallott tétellel a 2084 albumról. A Régi jövő legalább akkora "szívem csücske", mint A cég, ezért kimondottan örülök a szerepeltetésének. Örömteli pillanatokat hoz a Táncolj a tűzön át, és fővárosi premierjén valósággal falhoz vág A remény figyel, amit a Dúdolni halkan felgyorsított verziója követ. Utóbbival egyáltalán nem vagyok kibékülve, mondhatnám azt is, hogy rendesen hazavágták az egyik legszebb Ákos-szerzeményt, a klasszikus törékeny, lírai dal mintapéldányát. 2012-től kezdve éveken át vártam, hogy végre felbukkanjon a 101-es szoba is, (ha már egyszer az 1984 minden koncerten ott van...) most végre kijut belőle, és hogy még jobban a Bonanza-rajongók kedvébe járjanak, a Még egyszer album egyik legerősebb darabja, a méltán sikeres Átölel ezúttal Néma filmmel lett összepárosítva. Remek húzás! A szintén sikert sikerre halmozó Ugyanúgy még mindig akkora erővel hat rám, mint mikor a dalrészletét meghallottam több, mint két évvel ezelőtt. Stílszerűen Az utolsó hangos dallal zárul a program, a hagyományos elköszönés után pedig lehetetlen nem elindítani újra a koncertfilmet.

Szintirock DVD is hozza az Ákostól már megszokott minőséget mind megszólalás, mind látvány szempontjából egyaránt. A DVD-minőséghez képest jóval magasabb bitrátával bíró kép és a három hangnorma mellett most is válaszható a dalszövegeket jelentő feliratsáv, melynek segítségével - ha esetleg fejből nem menne - együtt énekelhetőek a dalok. Extra tartalomként pedig a koncert kulisszatitkait bemutató összeállítás szerepel még az exkluzív digipack kiállítású, gazdag és látványos fotóanyaggal felvértezett kiadványon.

(A kép forrása: akos.hu, fotó: Szemerey Bence)

Emlékezetes dalok, pillanatok: Tánc, Idelenn idegen, Gépszabadság, Csak a szerelmen át, Minden ami szép volt, Örvény, Majom a ketrecben, A cég, Adj hitet, Éjjel a városban, 1956 / A félelem II., Régi jövő, Táncolj a tűzön át, A remény figyel, A 101-es szoba, Néma film / Átölel, Ugyanúgy, 1984

Felejthető dalok, pillanatok: nekem a Valami véget ért / Minden most kezdődik el egyveleg hatott kissé furán, illetve a Dúdolni halkan felgyorsított, már-már diszkós verzióját egyszerűen nem tudom hova tenni, de még ezzel a két kis kilengéssel együtt is tökéletes az anyag.

Előnyök, pozitívumok: igényes kiállítás, digipack borító gazdag fotóanyaggal, kitűnő kép- és hangminőség, valódi koncertfilm minőség, lenyűgöző látványelemek, kifogástalan megszólalás, remek dalok

Hátrányok, negatívumok: nincsenek. Ez egy minden tekintetben parádés kiadvány és koncertprogram, véleményem szerint a három dupla arénás közül a legjobb.

Hiányok: Egyetlen egy, Tű a vénán, Szívsebész, Dekadens, Élj a mában, Ennyi nem elég - talán majd egyszer...

Pontszám: 10/10 - csillagos tízes, tökéletesség, világszínvonal. Figyelem, ez nem egy "egyszer nézős" anyag!

Elhangzott dalok:

1. Intro - Helyreigazítás 16. Éjjel a városban
2. Tánc 17. 1956 / A félelem II.
3. Újrakezdhetnénk 18. Igazán
4. Ismerj fel 19. Régi jövő
5. Idelenn idegen 20. Táncolj a tűzön át
6. Gépszabadság 21. A remény figyel
7. Csak a szerelmen át 22. Dúdolni halkan
8. Ébredj mellettem 23. Mindenki táncol
9. Még egyszer 24. A 101-es szoba
10. Minden ami szép volt 25. Néma film / Átölel
11. Örvény 26. Ugyanúgy
12. Majom a ketrecben 27. 1984
13. A cég 28. Az utolsó hangos dal
14. Adj hitet 29. Adjon Isten
15. Valami véget ért / Minden most kezdődik el Extra tartalom a DVD-n: kulisszatitkok

Ha nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről és újdonságokról, akkor kövesd a blogot a Facebookon is! Köszönöm. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://maximumrockandroll.blog.hu/api/trackback/id/tr5913287489
süti beállítások módosítása