"Mi volt előbb, a zene vagy a szenvedés? Azért hallgattam zenét, mert szenvedtem? Vagy azért szenvedtem, mert zenét hallgattam? Az a sok lemez ilyen bús-nyavalygós faszit csinál az emberből?" (Nick Hornby)

Rock 'n' Roll: Ain't Noise Pollution...

"Felismered a dolgok valódi értékét..." - interjú Tarja Kauppinen írónővel

Beszélgetés zenéről, írásról, olvasásról és sportról

2019. július 16. - Blind Man

tarja-kauppinen-1.JPG

Bő huszonöt évvel ezelőtt Vámos Miklós mindig egy idézettel indította Lehetetlen című műsorának adásait. Ha a mostani interjúhoz egy megfelelő, ütős sort kellene választani, az alábbi lenne nálam a befutó: "A sport gyógyír, tanító és mester, mindenkinek szüksége lenne rá." Szerzője interjúalanyom, Tarja Kauppinen [bekezdés]-díjas írónő. Szavai inspirálóak és lenyűgözőek, esetében szépség és intelligencia, tehetség és elhivatottság párosulnak. Kedvenc zenéiről, szerzőiről, írói munkásságáról és sportteljesítményéről beszélgetni a blog több mint két éves történetének egyik legmeghatározóbb élménye volt.

ROCK 'N' ROLL AIN'T NOISE POLLUTION: Szeretnélek megkérni arra, hogy a beszélgetés elején mutasd be magad röviden azoknak az olvasóknak akik még nem hallottak rólad.

TARJA KAUPPINEN: Írói valómban Tarja Kauppinen vagyok, prózaíró, novellista. Írói karrierem pár éve kezdődött, a Moly.hu-n közzétett könyvértékeléseimmel; az ezekre érkező pozitív visszajelzések hatására kezdtem, 2017-ben, irodalmi pályázatokra írni. Azóta 10 antológiában összesen 17 novellám jelent meg számos témában. Közben elkészült posztmodern, szatirikus regényem, A nép igazsága, mellyel 2018-ban megpályáztam a legjobb elsőkönyveseknek járó irodalmi elismerést, a [bekezdés]-díjat, és meg is nyertem. A nép igazsága kiemelkedően pozitív elbírálást kapott a szakmai zsűri részéről, így hamarosan megjelenik. Emellett a Moly havonta megjelenő online kulturális válogatása, a Merítés szerkesztőségi tagjaként korrektori munkát végzek.

RNRANP: Az írói neved honnan ered? Első látásra a Nightwish egykori énekesnőjére asszociálhatunk, de szeretném, ha megosztanád velünk a pontos eredetét.

TARJA: Regényem, A nép igazsága egy északi hangulatú világban játszódik, ehhez kapcsolódik az írói nevem. Olyan név kellett, amely skandináv hangzású, ugyanakkor könnyen megjegyezhető a magyar olvasók számára is.

RNRANP: Elsősorban mint íróval beszélgetek veled, de tudom, hogy szereted a rock/metal zenét. Melyek a kedvenc előadóid, zenekaraid?

TARJA: Igen, köztudomásúlag metalos vagyok... némi punk beütéssel. A Rapsody of Fire és Luca Turilli, a Hammerfall, a Korpiklaani, valamint a Nightwish régebbi albumai tizenéves korom óta nagy kedvenceim, a magyarok közül pedig főleg Kárpátiát és Rózsaszín Pittbullt hallgatok.

RNRANP: Gyakran jársz koncertekre, esetleg fesztiválokra, hogy egy-egy kedvencet megnézhess, meghallgathass élőben is?

TARJA: Nem, zenei szempontból magányos farkas vagyok. A zene nálam elválaszthatatlanul összeforr az írással és sporttal, ez a három együtt alkot egy egészet. Terepfutóként gyakran tíz vagy még több órán át teljesen egyedül futok a természetben, eközben zenét szoktam hallgatni, s ezek hatására, mire célba érek, gyakran összeáll a fejemben egy fejezet vagy egy jelenet. Nem vagyok hát egy nagy koncertre járó, leginkább azért, mert ahhoz, hogy a zenéből ihletet meríthessek, magányra van szükségem.

RNRANP: Évek óta hallani, hogy leszállóágban vannak a CD-eladások, a kiadók egy része éppen ezért kedvező, nyomott árakon kínálja a friss anyagokat, sőt hazánkban egyre többen - okulva a Tankcsapda példájából - egy bizonyos benzinkúthálózat shopjaiban árulják új lemezeiket. Te szoktál fizikai hordozót vásárolni, vagy marad a YouTube és a stream?

TARJA: A zene nálam élvezeti cikk és ihletforrás, nem érzem szükségét, hogy valamilyen fizikai hordozón is birtokoljam. Marad a YouTube, meg egy ősrégi, nyomógombos mobiltelefon, ami fürdött már patakban, esett darabokra méteres repülés után a betonon számtalanszor, szóval hétpróbás társam a túlélésben.

tarja-kauppinen-3.JPG

RNRANP: Térjünk át írói munkásságodra. Több antológiában is jelentek meg novelláid, emellett pedig megjelenés előtt áll első regényed, A nép igazsága. A novellákat milyen stílusban követed el? Honnan jött az ötlet, hogy rövid történetekkel indulj el a pályán?

TARJA: Azért írtam ennyi novellapályázatra ilyen rövid idő alatt, ráadásul ilyen sokféle témában, hogy fel tudjak mutatni publikációkat, mire A nép igazsága elkészül. A megjelent novelláim egy része kilépést jelentett a komfortzónámból - volt például egy Japán a szamurájkorban című pályázat, amelyre a középkori Japánban játszódó novellákat vártak. Mondanom sem kell, nem volt talonban még csak hasonlóm sem, így talán ez igényelte a legtöbb utánaolvasást. Megjelent novelláim stílusilag igen változatosak, többségük mégis a szatíra/szépirodalom tengely mentén helyezkedik el. Az ötlet, hogy rövidekkel induljak a pályán, onnan jött, hogy novellapályázatból viszonylag sok van: sok jó lehetőség arra, hogy a pályakezdő írók kipróbálhassák magukat.

RNRANP: Kik a kedvenc szerzőid, melyek a kedvenc könyveid? Mennyiben inspirálták eddigi írásaidat?

TARJA: Elfriede Jelinektől, drMáriástól, Bodor Ádámtól, Tar Sándortól és Charles Bukowskitól minden jöhet, Jaroslav Hašektől a Švejk, Jü Huától pedig a Testvérek a kedvencem. A Švejket és A 22-es csapdáját kamaszkoromban olvastam először, így szemléletformáló hatással voltak rám, finom szarkazmusuk A nép igazságában is visszaköszön. drMáriás és Bukowski leginkább kíméletlen őszinteségükkel hatottak rám, meg nem alkuvásuk, nyíltan kritikai szemléletmódjuk figyelemre méltó. Bodor Ádám nyelvezetével nem tudok betelni, prózájának sötét, borzongató, félcivilizált vidékeire ellátogatni hazatérésszerű élmény mindig.

RNRANP: A regényeddel kapcsolatban már alaposan felcsigáztad az érdeklődésemet, így biztos lehetsz benne, hogy a blog olvasóinak is kiemelt figyelemmel fogom ajánlani. A témát azonban nem engedem el egykönnyen, szóval mesélj még egy kicsit A nép igazságáról, és ha lehet, áruld el, mikor vehetjük végre kézbe.

TARJA: A nép igazsága a korunk moráljával szembeni szkepticizmusomat megjelenítő, posztmodern szatíra, fikciós irodalmi díszletek között. Pontos megjelenési dátum még nincs, jelenleg szerkesztési fázisban vagyunk.

RNRANP: Írás közben miket szoktál hallgatni?

TARJA: A nép igazsága világát, tájait skandináv metal - pl. Finntroll, Korpiklaani - inspirálta, szemléletmódját pedig a Rózsaszín Pittbullnak korunk morális értékrendjét bíráló opuszai alakították, az élen a We're Not Gonna Take It örökbecsű remake-jével, melynek címe homoszexuális irányultságú férfiak számára létesített szórakozóhelyet jelent. Katarzissal Luca Turilli látott el, de páratlanul inspiráló élmény volt az is, amikor egy éjszakai teljesítménytúrán fejlámpám pisla fényénél bolyongtam egy szál magamban a Pilisben, a Metallica Wherever I May Roam-jának aláfestésével. Futás közben írok, fejben. Amikor hazaérek, már csak le kell jegyezni. A Wherever I May Roam-os pilisi bolyongásból is lett egy jelenet, a Twisted Sister-coverből meg egy komplett történetszál.

RNRANP: Az írás mellett a sport is fontos szerepet játszik életedben. Mikor és minek hatására kezdtél el életvitelszerűen sportolni?

TARJA: A sport gyógyír, tanító és mester, mindenkinek szüksége lenne rá. A sport olyan tapasztalatokat és szemléletmódot ad, amit semmilyen más forrásból nem lehet megszerezni. A sport elképesztő spirituális élmények forrása. A múltban, amikor a mindennapi életért még komoly küzdelmet kellett vívni, az emberek sokkal praktikusabban szemlélték a világot; manapság erre már csak a sport, méghozzá az extrém, egész embert követelő sportteljesítmények által van lehetőség. A sport más emberré tesz. Nem vagy ugyanaz többé az után, hogy 100 km-t gyalogoltál 21 óra alatt, vagy lefutottál 50 km-t 4 óra alatt a júliusi hőségben. Máshogy látod utána a világot, felismered a dolgok valódi értékét, a korábban cipelt terhek 95%-a kihullik a rostán, s csak az igazán fontos dolgok maradnak. De hogy a kérdésre is válaszoljak: világéletemben sportoltam, mindenfélét; kisebb-nagyobb megszakításokkal négy éve futok rendszeresen. Mindig is igényem volt arra a lelki megtisztulásra, amit a sport, a küzdelem érzése ad.

tarja-kauppinen-4.jpg

RNRANP: A versenyekkel mi a helyzet? A molyos beszámolóidat olvasva nem lennék a helyedben... Melyek az eddigi legkiemelkedőbb eredményeid?

TARJA: Noha számszerűleg nem kiemelkedő eredmény, a legbüszkébb egy 27 km-es terepfutó verseny megnyerésére vagyok a felnőtt nők között. Szélsőségesen durva, rekkenő hőség volt, az út pedig javarészt nyílt terepen, a tűző napon vezet. Búzatáblától búzatábláig támolyogtam, komolyan fontolóra vettem, hogy feladom, mert ez már rég nem a sportról, hanem az egészségemről szól. Aztán volt még nemrégiben egy 100 km-es teljesítménytúra is, 3800 m szinttel, melyet bő 21 óra alatt abszolváltam, és a már említett, tavaly nyári 50 km a Budai-hegységben, amelyet 6 óra alatt jártam meg, mert délután kerti partyra voltam hivatalos. A célból hanyatt-homlok rohantam át, megérkezésemkor mindenki szerteszét iszkolt, majd a házigazda a kezembe nyomott egy váltás ruhát, és megmutatta, merre találom a zuhanyzót.

RNRANP: A regényed megjelenése előtt találkozhatunk valahol írásoddal?

TARJA: Regényem megjelenéséig a közösségi oldalaimon publikálok rövidebb írásokat:
https://www.facebook.com/tarjakauppinenwrites
https://www.instagram.com/tarja_kauppinen_writes/
https://moly.hu/tagok/tarja_kauppinen
https://moly.hu/alkotok/tarja-kauppinen

RNRANP: Nagyon köszönöm az interjút, élmény volt veled beszélgetni!

rocker_affilate_01-851x315.jpg

Ha nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről és újdonságokról, akkor kövesd a blogot a Facebookon is! Köszönöm. :)

Már az Instagramon is ott vagyunk! - instagram.com/martongabona

A bejegyzés trackback címe:

https://maximumrockandroll.blog.hu/api/trackback/id/tr2514948736
süti beállítások módosítása