"Mi volt előbb, a zene vagy a szenvedés? Azért hallgattam zenét, mert szenvedtem? Vagy azért szenvedtem, mert zenét hallgattam? Az a sok lemez ilyen bús-nyavalygós faszit csinál az emberből?" (Nick Hornby)

Rock 'n' Roll: Ain't Noise Pollution...

ZÁRTOSZTÁLY: Szétszakítva EP (Hammer Records, 2019)

2019. október 15. - Blind Man

zartosztaly_szetszakitva_front.jpeg

A nyolcvanas évek végi, ultrasikeres EDDA-idők zenészeit tömörítő Zártosztály egy különleges banda. Alapvetően az első hét, klasszikussá nemesedett EDDA-nagylemez dalait játszó, kvázi tribute zenekarként indultak, amolyan minden mindegy alapon, teljesen alkalmi szinten. Talán ők sem gondolták volna, hogy a mirigyes Sipos Petivel fémjelzett dolog olyannyira sikeres lesz, hogy egy idő után saját dalokra is kíváncsi lesz a közönség. Mindez sajnos Sipivel nem valósult meg, hiszen - igaz, hogy hosszú és kitartó munka után - inkább a Mirigy és a Triász dolgaira kívánt koncentrálni, így a veteránok kénytelenek voltak új énekest vadászni a banda élére. Ő nem más, mint egy újabb Peti, mégpedig a Tűzmadár és a Continoom frontjáról ismert Schrott Péter, akivel nemcsak három saját tételt rögzítettek, de újra felvették a Csuka szólóalbumán megjelent A szívem visszavár című dalt is.

zartosztaly_ep.png

Mai rohanó világunkban szükség van az igényes, de egyben kompromisszummentes, tartalmas zenére. Ezek nem ömlenek ránk sem az állami, sem a kereskedelmi rádiókból, de ha időnként szembejönnek a YouTube-on, önkéntelenül is rájuk kattan az ember. Ezt csak azért mondom, mert ha egy rockzenét ritkán, vagy éppen soha nem hallgató egyén egyszer meghallja ezeket a dalokat, tuti, hogy a szívébe zárja a csapatot. De nemcsak a fogékony fiatalok, hanem a klasszikus időket kedvelő, főként az EDDA 6-os lemezéért rajongó idősebb generáció is megszeretheti ezt a négy dalos lemezt, amin - őszinte leszek - minden dal megszólalása, zenei és szövegvilága irigylésre méltóan egyben van, semmi olyan nincs, amibe belekötne az ember. Én legalábbis nem tudok, és egyúttal leborulok Schrott Péter énekesi teljesítménye előtt - úgy tűnik, ő a lehető legideálisabb frontember, akit mintha az ég küldött volna az örökifjú öregfiúk közé. Persze utóbbiak sem panaszkodhatnak, hiszen igazán formában vannak, ami a hangszerek nyűvését illeti, főként az újra felvett A szívem visszavár című dalban. Ez még 2015-ben, Csillag Endre "Csuka" szólóalbumán jelent meg Pataky Attila előadásában és habár már akkor is rendkívül slágergyanús volt, most nyerte el azt a formát, aminek köszönhetően egy jobb világban rongyosra játszott és hallgatott, igazi rádiós sláger lehetne.

A korábban már bemutatott Lassíts című tétel szerepelt a HammerWorld magazin nyári válogatásalbumán is, onnantól kezdve pedig annyira kedvencem lett, hogy nincs olyan nap, amikor ne hallgatnám meg. Ugyanígy történet a már említett, csupa slágert felsorakoztató 6-os EDDA album világát idéző címadóval is, de ami igazán üt, az a valaha készült legszebb magyar rockballadák amúgy sem csonka sorát erősítő Színpad. Nyilván mohóságra vallana rögtön egy teljes hosszúságú nagylemezt várni a srácoktól, főként ezek után, de remélem, hogy ami késik, nem múlik. Addig is végtelenítve pöröghet ez a négy dal, aztán majd csak találkozunk valahol és valamikor élőben. Azt hiszem, kihagyhatatlan élmény lesz!

Pontszám: 10/10 - habár EP-kiadványt nem szokás pontozni, ezt most muszáj volt. Hatalmas szükség volt már egy ilyen minőségi és színvonalas dalcsokorra ettől a bandától. Most megkaptuk, amiért hálás köszönet!

Az EP-n szereplő dalok:

1. Szétszakítva
2. Színpad
3. A szívem visszavár
4. Lassíts

rocker_affilate_01-851x315.jpg

Ha nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről és újdonságokról, akkor kövesd a blogot a Facebookon is! Köszönöm. :)

Már az Instagramon is ott vagyunk! - instagram.com/martongabona

A bejegyzés trackback címe:

https://maximumrockandroll.blog.hu/api/trackback/id/tr4615223816
süti beállítások módosítása