"Mi volt előbb, a zene vagy a szenvedés? Azért hallgattam zenét, mert szenvedtem? Vagy azért szenvedtem, mert zenét hallgattam? Az a sok lemez ilyen bús-nyavalygós faszit csinál az emberből?" (Nick Hornby)

Rock 'n' Roll: Ain't Noise Pollution...

TOP 2019 - az év legjobb hazai és külföldi rock/metal albumai

2019. december 27. - Blind Man

boritokep_fboldal_2019.png

Ezúttal rendhagyó év végi listát készítettünk, ugyanis a megszokott tíz hazai és tíz külföldi albumot összegző gyűjteményből kiemeltük a magyar alkotásokat. Természetesen a kinti kedvencek sem maradhattak ki, őket egy galériában mutatjuk meg, csak hogy senkinek ne támadjon hiányérzete. Reméljük, így is lesz és az év utolsó napjainak zenei aláfestései közé bekerülnek a szerintünk legjobban sikerült rock- és metalalbumok, amiket szokás szerint nehéz volt rangsorolni, mégis megpróbáltuk. Éppen ezért tekintsük amolyan évösszegző, bemutató jellegű toplistának a soron következőt, hiszen rendkívül erős és intenzív év volt a 2019-es. Kérdés tehát, hogy lehet-e ennél is ütőseb 2020? Mi reméljük a legjobbakat, előkészítéséhez pedig az idei kedvenceinkkel tudunk hozzájárulni. Találkozunk jövőre is!

10. Karthago: Együtt 40 éve (Hammer Records)

karthago_40_1.png

A magyar rock négy évtizede dübörgő elefántja derült égből villámcsapás módon jelentette meg jubileumi stúdióalbumát, melyre sikerült nem egy olyan dalt írniuk, ami méltán vetekszik a klasszikus idők alapnótáival. Mintha új életre keltek volna ezzel a pazar dalsorral, mindezt bizonyítja az is, hogy áprilisban megtöltötték az Arénát, a koncertfelvétel pedig minden valószínűséggel a jövő év során már napvilágot is lát a korábbi TV-s sugárzást követően.

9. Dying Wish: Üvöltő sötét (Nail Records)

dying_wish.png

Újfent magyar nyelvű anyaggal jelentkezett nemrég a modern melo-death / thrash vonalas Dying Wish, akik lazán meg tudták fejelni a három évvel ezelőtti, szintén remek Tükörországot. Komor, de mégis ultradallamos és emlékezetes dalcsokor lett az Üvöltő sötét, tele hosszú évekre betonbiztos koncertkedvencekkel. Izgatottan várjuk a közelgő koncerteket, hogy élőben is tesztelhessük a dalokat!

8. Rotor: Most vagy soha (Hammer Records)

rotor_most_vagy_soha.png

Hosszú évek után mutatta meg a miskolci metalzenekar, hogy bizony még élnek és nem is akármilyen teljesítményre képesek! Klasszikus vonalon mozgó, de teljes mértékben mai anyag készült, számtalan slágergyanús szerzeménnyel, amik minden bizonnyal a banda és a műfaj kedvelőinek favoritjai lesznek, méghozzá hosszú távon.

7. Depresszió: Nehéz szó (Edge Records)

depresszio_nehez_szo.png

A kilencedik Depresszió album mind a kilenc dala remekül sikerült, igazán nehéz lenne akár csak egy olyat is választani, ami valamiért nem tetszene. Az Embernek maradni és a Hogy lennél? mellett a Különjárat lettek a legnagyobb kedvenceink, szeretjük a bátor újításokat és a változatos dalcsokrot, ahogy az egyre inkább tisztuló és stabilabbá váló szövegvilágot is. Megszólalás és teljesítmény tekintetében is első osztályú munka lett a Nehéz szó, mi pedig már bánjuk, hogy nem írtuk be rá a tíz pontot. Majd legközelebb!

6. Storm The Studio: Storm The Studio (Grungery Media Records)

sts.png

Tapasztalt, jól bejáratott zenész arcok egy hazai projektben, ami nem mellesleg a kilencvenes évek legszebb grunge-alapjain nyugszik? Még szép! Elképesztően progresszív és elmélyülős anyag, tele irodalmi mélységű magyar szövegekkel, felejthetetlen dallamokkal és lenyűgöző stúdiómunkával. A jövőre nézve csak azt tudjuk mondani: így tovább, srácok! A név beteljesítése már sikerült.

5. Continoom: Not My War (Edge Records)

not_my_war_1.png

A februári HammerWorld magazin mellékleteként megjelent Continoom nagylemez volt számunkra az év első komolyabb meglepetése, talán nem véletlenül: modern fúziós metal nagyszerű szövegekkel és Schrott Péter falrengető énekével - kihagyhatatlan darab, melynek majdnem minden dala lazán slágergyanús és hát a tengerentúlon már biztos rég felkapott lenne. Bizony ám!

4. Omen: Halálfogytiglan (Hammer Records)

omen_halalfogytiglan.png

Molnár "Stula" Péter belépésével az énekesi posztra valósággal feltámadt látszólagos hamvaiból a magyar metal színtérről kirobbanthatatlan Omen. A nyár kellős közepén egy masszív, tíz dalos, emlékezetesebbnél emlékezetesebb pillanatokkal teli, szinte csak úthengerként aposztrofálható mesterművel tértek vissza, melyre ismét Horváth Attila, A Mester szállította a szövegeket. A Cool Head Klan és a Rotor mellett ők készítették el az év legjobb hazai klasszikus heavy metal lemezét, ami nem véletlenül végzett ennyire előkelő helyen listánkon.

3. Borders of Byzantium: Odyssey (Edge Records)

bob_odyssey.png

A műfaji határok között szívesen ugráló fiatal srácok debütáló anyaga valóssággal leszakította a fejünket még az év elején, méghozzá minden tekintetben. Az a helyzet, hogy ilyen profi első lemezt is ritkán hallani, főleg hazai szinten, úgyhogy a léc már így is kellően magasan van, de tovább lehet ezt még ugrani ugyanekkora energiával, sőt! Nem lepne meg, ha a Fortified című dalt egyes külföldi rádiókban is viszont hallhatnánk, de az sem, ha csak egy kicsit is alul teljesítene a csapat a közeljövőben. Mi mindenesetre rajtuk tartjuk a szemünket és lelkesen várjuk a folytatást, hajrá fiúk! Az év egyik legjobb hazai lemeze már biztosan a tiétek, csak így tovább!

2. Salvus: Irtás (Nail Records)

salvus_irtas.png

A köztévé eurovíziós dalválasztó showműsorát is megjárt Salvus még a tavasszal szállította le a négy évvel ezelőtti Lélektartó lemez folytatását, ami még elődjénél is nagyobbat szól, pedig különösebben nem újította meg a zenekar által képviselt dallamos thrash és progresszív metal vonalat, viszont elmondható hogy frenetikus. A finom költői érzékenységgel megírt, rengeteg témát és hangulatot átölelő magyar nyelvű dalszövegek és a számtalan ihletforrásból merítő, egyszerre szívbemarkolóan fájdalmas és csodálatosan felemelő dallamok mesterei talán most tettek ki magukért leginkább és hát csupán egy hellyel csúsztak vissza az április eleje óta stabilnak tűnő dobogóról, de így sincs okuk szégyenkezni: ezt a lemezt még nagyon sokat fogjuk pörgetni és minden bizonnyal az évtized albumai között is helye van.

1. At Night I Fly: Mirror Maze (Nail Records)

atnight_mirror.png

Nem gondoltuk volna, hogy a Mikulás meghozza számunkra az év legjobb hazai albumát, sem pedig azt, hogy meginoghat a Salvus Irtásának első helye, de Bátky 'BZ' Zoltán és az At Night I Fly tett róla, mégpedig az első perctől az utolsóig tökéletes megszólalású és felépítésű Mirror Maze segítségével, ami hét évvel követi September Kills című EP-jüket. Tehát megérte várni a progresszív metal csodára, aminek nagyságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy pillanatok alatt írta felül jól eltervezett és megszerkesztett év végi rangsorunkat és olyan dalaira, mint a The Pit, az Afterlife vagy éppen a Shattered Mirror Bay képtelenség nem odafigyelni. Itt hívnánk fel a tisztelt külhoni metalrajongók táborát, hogy van egy olyan banda, akik lezenélik a veterán progosokat a színpadról!

Természetesen a külföldi alkotások sem maradhattak ki, őket az alábbi galériában gyűjtöttük össze, a lista pedig - legalábbis szerintünk - magáért beszél. Csemegézzetek ebből is, megéri!

Köszönjük az egész éven át tartó figyelmet! Jövőre ismételten megpróbáljuk a maximumot (ki)hozni nemcsak a rock- és metalvilágból, hanem magunkból is. Tartsatok velünk!

rocker_affilate_01-851x315.jpg

Ha nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről és újdonságokról, akkor kövesd a blogot a Facebookon is! Köszönöm. :)

Már az Instagramon is ott vagyunk! - instagram.com/martongabona

A bejegyzés trackback címe:

https://maximumrockandroll.blog.hu/api/trackback/id/tr7515332844
süti beállítások módosítása