"Mi volt előbb, a zene vagy a szenvedés? Azért hallgattam zenét, mert szenvedtem? Vagy azért szenvedtem, mert zenét hallgattam? Az a sok lemez ilyen bús-nyavalygós faszit csinál az emberből?" (Nick Hornby)

Rock 'n' Roll: Ain't Noise Pollution...

POLGÁR PETI: Hun a Peti (HungaroSound, 2017)

2017. június 13. - Blind Man

Már az elején leszögezem, hogy tisztában vagyok a blog nevével, címével és fő témájával, valamint azt is elmondom, hogy nem kenyerem az ilyen típusú zene, viszont Polgár Petit egy hatalmas tehetséggel megáldott zenésznek, szövegírónak és előadónak tartom, aki mindig kiváló érzékkel tapint rá a dolgokra. Már a Morning Showban elővezetett Peti Hetes című szériáját is nagyon bírtam, hát még előtte a város- és névhimnuszok sokaságát, melyek közül egyik jobb volt mint a másik...! Önálló dalai közül a legkorábbiakból a Mióta szerizlek című opust emelném ki, egyszerűen zseniális... Jelen bejegyzés tárgya pedig az előadó márciusban napvilágot látott korongja, mely még az előzőnél is jobban sikerült!

Megjelent Polgár Peti, a Reggeli Show zenés humoristájának második önálló lemeze. A három évvel ezelőtti, „Nagy buli van minálunk” című, tisztán mulatós jellegű korongot ezúttal egy rendkívül sokszínű és érdekes dalcsokor követi.

4 vadonatúj dal mellett helyet kaptak az albumon az elmúlt év közönség kedvenc (Hun a dal, Hun a nyár) és már nagyon jól ismeret dalai is, melyeket a rajongók a Reggeli show adásaiban és a legnagyobb videó megosztó portálon ismerhettek meg.

Az egyre népszerűbb mulatós műfaj hatásai persze itt is elmaradhatatlanok, olyannyira, hogy egy közel hat perces Mulatós paródia mixben a falunapok és lakodalmak elmaradhatatlan nótái estek át egy alapos ráncfelvarráson mind zeneileg, mind pedig szövegileg. Az album közepén elhelyezkedő egyvelegben a legnagyobb szerepet a nyílt társadalomkritika kapja.

Emellett találhatunk még az albumon pikáns magyaros dance dalokat (Vámpiroska és a Vérfarkas, Hawaii, didzsé, napszemcsi), pop (Ma nem leszünk józanok – az Ocho Macho Jó nekem című slágeréből) és rock (Tankcsapda: Azt mondom állj!) paródiákat saját ízre áthangszerelve és vidéki humoros slágereket (Minden héten falunap, Vidéki snapszom) is. A korong legnagyobb erőssége sokszínűsége mellett a tartalomban rejlik, ugyanis a 12 dalból mindenki találhat magának kedveset.

 

Sokadik hallgatás után nem tudnék olyan dalt említeni, amivel különösebb problémám lenne – egyedül talán a Vámpiroska és a Vérfarkas, illetve a Nézését meg a járását című opus paródiája nem tudta elnyerni igazán a tetszésemet. Mindkettőben akadnak jól eltalált sorok és pillanatok, és előbbivel sikerült is valamennyire megbarátkoznom, igaz, hogy csak nagyon nehezen, ám utóbbi fájdalmas hosszúsága miatt is hendikeppel indult nálam, az pedig, hogy az eredeti „művet” (Kis Grófo tolmácsolásában) mennyire ki nem állhatom, csak tovább növelte az ellenszenvemet.

A Tankcsapda-paródiától témájánál fogva először kissé viszolyogtam, mégis elvitt magával a hangulata, ami nem hogy 100, inkább 1000 százalékban eltér az eredeti dalétól.

Sajnálatos módon a Hun a freki illetve az Itt a freki című dalok nem kerültek fel az albumra, pedig kiválóan fel tudták volna dobni, akárcsak a Pappa Pia (nem a készülő új, magyar film!) „szeszmusical” dalai is.

Peti ismét bebizonyította, hogy bármikor képes mindenféle görcsölés nélkül jobbnál jobb és ötletesebb, szellemesebb szövegeket és fülbemászó dallamokat szolgáltatni bármilyen alkalomra – kezdve a hétvégi buliktól a céges rendezvényeken át a falunapokig. Soha nem éreztem az erőlködést rajta, de ezt az eresztést most tényleg nagyon elkapta, minden apró gyengesége és hibája ellenére megérdemli a 8 pontot, remélem, a következőre nem kell ennyit várni!

Emlékezetes dalok: Hun a dal, Ma nem leszünk józanok, Mulatós paródia mix, Hun a nyár, Hawaii, didzsé, napszemcsi, Vidéki snapszom, Azt mondom állj!, Hun a malac, Tessék még egy száncsengős dal

Felejthető dalok: Vámpiroska és a Vérfarkas, Minden héten falunap, Nézését meg a járását paródia

Hiányok: Hun a freki, Itt a freki, Pappa Pia, Albatrosz, Nyár 2015 - Tengerpart (Wellhello Rakpart paródia), Balaton Sound dal (Maradjatok gyerekek paródia), Hun a gól, Suliváró, BÚÉK 2017 egyveleg - ezeket meghallgathatod Peti hivatalos YouTube-csatornáján...

Pontszám: 8/10

Dalok:

1. Hun a dal
2. Ma nem leszünk józanok (Ocho Macho paródia)
3. Vámpiroska és a Vérfarkas
4. Minden héten falunap
5. Mulatós paródia mix
6. Hun a nyár
7. Hawaii, didzsé, napszemcsi
8. Vidéki snapszom
9. Nézését meg a járását paródia
10. Azt mondom, állj! (Tankcsapda paródia)
11. Hun a malac
12. Tessék még egy száncsengős dal

 

Ha felkeltette érdeklődésedet az album, rendeld meg személyesen az előadótól, vagy egyéb oldalakról, helyekről! Meghallgathatod többek között a Deezer illetve a Spotify szolgáltatásokban is.

 

Amennyiben kíváncsi vagy Peti legújabb alkotására, tekintsd meg az Origo című Pápai Joci-dal átiratát! (avagy előre az egymilliós megtekintésért!)

A dalt keresd kislemezen egy, az albumról lemaradt bónusz dallal együtt - ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://maximumrockandroll.blog.hu/api/trackback/id/tr2312583515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása