"Mi volt előbb, a zene vagy a szenvedés? Azért hallgattam zenét, mert szenvedtem? Vagy azért szenvedtem, mert zenét hallgattam? Az a sok lemez ilyen bús-nyavalygós faszit csinál az emberből?" (Nick Hornby)

Rock 'n' Roll: Ain't Noise Pollution...

WISDOM: Rise Of The Wise (Nail Records, 2016)

Welcome To My Story...

2017. május 08. - Blind Man

A Wisdom zenekar a magyar power metal színtér egyik legismertebb csapata, 2001-ben alakult Budapesten. Minden daluk egy idézeten alapul valamely híres gondolkodótól. A zenekar életét végigkíséri az öreg bölcs, Wiseman története, amelyet a borítók és a dalszövegek is bemutatnak. (Wikipédia)

A 2013-as Marching For Liberty című korongot követő negyedik Wisdom album 2016. február 29-én jelent meg a NAIL Records / Hammer Music gondozásában és az első helyen nyitott a MAHASZ sikerlistáján, sőt hetekig az élbolyban tudott maradni. A monumentális korongnak minden heavy / power metal rajongó polcán ott a helye, ezt garantálhatom! Minden negatívumot (tagcserék, Bodor Máté elvándorlása a Battle Beast-be, Facebook-ügy) túllépve ismét sikerült egy tökéletes lemezt összehozniuk, fogós melódiákkal és energikus kórusokkal, nem utolsó sorban pedig az elsőtől az utolsó percig hibátlan dalokkal.

 

Az elmúlt években alaposan rájárt a rúd a Wisdomra. Először is, 2014 decemberében egy nevetséges indokkal elvették a zenekar Facebook oldalát, ami aztán fél évig nem üzemelt, majd kiszállt Ágota Balázs dobos, és hogy a pont felkerüljön arra a bizonyos i-re, Bodor Máté gitárost csak úgy elvitte magával a skót Alestorm. Szerencsére a Battle Beast épp ekkor tette ki (állítólag zenei okokból) Anton Kabarnent, így általános meglepetésre ő lett a banda új gitárosa. (Hozzátenném, hogy az aktuális korongon még Máté játéka hallható.) Mindezek tetejében az albumnak már 2015 nyarán ki kellett volna jönnie, de hát a dolgok közbeszóltak… Ezek után természetesen még jobban vártam az albumot, és többszöri hallgatás után bátran kimerem jelenteni, hogy ez a Wisdom eddigi legjobb alkotása – de hát ez minden aktuális új albumnál így szokott lenni.

Hátrányként azonban felhozható, hogy ebben a heavy / power /melodikus metal műfajban bizony nem egyszerű – akár két, három évente is – újdonságokkal kiállni, így a fent említett dolgok miatt akár egy gyengébb anyagot is megbocsáthatnánk, de erre semmi ok, sőt. Bátran merem ajánlani az albumot még azoknak is, akik nem hallgatnak metalt, nem ismerik/hallgatják a zenekart, mert még így is magával ragad minden egyes pillanata, sőt akarva-akaratlanul is újra, meg újra megnyomja a play gombot az ember a lejátszón. Aki egy kicsit nyitottabb, biztosan!

A metal műfajon belül leginkább a Hammerfall-hoz tudnám hasonlítani a Wisdomot, mindenféle hátsó szándék nélkül, természetesen. Bár okkal merülhet fel egyesekben, hogy szinte egy az egyben a korábbiakban jól bevált - és egyébként lehengerlő - paneleket hallják újra és újra, pont a fent említett dolgok miatt mégis elnézem ezt a csapatnak. Azonban tény, hogy ezen műfaj(ok) dallamait és riffjeit már mind hallhattuk a '80-as években, na de sebaj, hiszen a 2013-as Marching For Liberty koronghoz hasonlóan a színvonal itt is egyenletes, sehol egyetlen unalmas pillanat, 40 perc meglepő gyorsasággal száll el. A zenészek egytől-egyig profik és az ének sem utolsó, jól összeszedett és hibátlanul működő gépezet a zenekar. A korongon kijut a Wisdomra jellemző stílusjegyekből (gyors, trappolós, fogós, ikergitáros melódiák, izmos riffek, többszólamú kórusok), de akad itt – amolyan kötelező jelleggel – akusztikus gitáros lírai dal is a rengeteg tempós fémhimnusz mellett. Persze lehet, hogy laikus hallgatók 3-4 dal után már izgalommentesnek találják a dalcsokrot, egy-két különlegesség miatt mégis érdemes kivárni az album végét - ebben az esetben pedig főként a Believe in Me című balladára és az utolsó két dalra gondolok, ezek pedig a sodró lendületű Welcome To My Story, valamint a címadó tétel.

Utóbbi – időtartama mellett – abból a szempontból is érdekes, hogy a Sabaton frontembere, Joakim Brodén is közreműködik benne, így válik egy igazi csata-metal himnusszá!

Összefoglalva, méltán lehetünk büszkék a Wisdomra, és reménykedem, hogy ezzel a koronggal végre elfoglalják helyüket az európai melodikus metal élvonalában, ahol már a 3 évvel ezelőtti Marching For Liberty című, szintén hibátlanul sikerült albummal is méltó helyük lett volna.

Az album impresszuma angol nyelven olvasható a borító hátoldalán, a Noiseart Records jóvoltából pedig nemzetközi terjesztésben is elérhető.

Információ: Az album a korábbi Wisdom albumokkal együtt 1999 Ft/db áron (a maxik ára 999 Ft/db) megvásárolható a MediaMarkt áruházakban, emellett meghallgatható YouTube-on az összes digitális zeneáruházban. Egyszer megéri! :)

Pontszám: 10/10

Kiemelkedő dalok: Ravens' Night, My Heart Is Alive, Hunting the Night, Through the Fire, Nightmare of the Seas, Welcome to My Story, Rise of the Wise

Felejthető dalok: Szerencsére nincsenek, de azért mégsem sorolhattam fel a teljes tracklistát a kiemelkedő dalok esetében... ;)

Dalok:

1. Over the Wall
2. Ravens' Night
3. My Heart Is Alive
4. Hunting the Night
5. Hero
6. Through the Fire
7. Nightmare of the Seas
8. Believe in Me
9. Secret Life
10. Welcome to My Story
11. Rise of the Wise

 

A bejegyzés trackback címe:

https://maximumrockandroll.blog.hu/api/trackback/id/tr3812489531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása