"Mi volt előbb, a zene vagy a szenvedés? Azért hallgattam zenét, mert szenvedtem? Vagy azért szenvedtem, mert zenét hallgattam? Az a sok lemez ilyen bús-nyavalygós faszit csinál az emberből?" (Nick Hornby)

Rock 'n' Roll: Ain't Noise Pollution...

P. Mobil: Nagy P. sorozat (1976-2017) - az összes kiadványról!

4 frontember, 12 CD, 4 DVD és megszámlálhatatlan klasszikus...

2017. június 06. - Blind Man

Az Örökmozgó tényleg nem áll meg!

Biztos vagyok benne, hogy senkinek nem kell bemutatnom a P. Mobil zenekart. Fiatalok és idősebbek is egyaránt ismerhetik legalább egy slágerüket, mondjuk például a Kétforintos dalt. Ha tovább megyek, ott van még a Menj tovább, a Főnix éjszakája, a Miskolc és az Utolsó cigaretta is. Plusz még rengeteg, már-már kitörölhetetlen és meghatározó magyar rock dal, melyeken még mindig nem fog az idő...

pmobilnyitokep.png

Az elmúlt évek során Schuster Lóránt, a zenekar alapítótagja és motorja nagy hangsúlyt fektetett az életmű gondozására, a zenekar kiadványai a "Nagy P. sorozat" keretein belül jelentek meg, kezdve a Vikidál-éveket feldolgozó gyűjteménytől egészen az Égi zenekar dupla DVD-ig. Az augusztusra várható új stúdióalbumig volt mit nézni, illetve hallgatni két éven keresztül - a kezdetekből származó demó- és koncertfelvételektől kezdve egészen a legfrissebb, manapság is nagy elánnal koncertező felállás jobbnál jobb koncertfelvételeiig.

Persze a sorozat részét képezik még olyan kiadványok, melyek még évekkel ezelőtt jelentek meg, esetleg csak és kizárólag a banda honlapján váltak hozzáférhetővé, azonban itt most az elmúlt két, örökmozgós év termése kerül bemutatásra, úgyhogy következzen egy hosszú és izgalmas utazás a munkások, a parasztok és az értelmiségiek kedvenc zenekarával...

Az biztos, hogy nagy fába vágta a fejszéjét Schuster Lóránt, mikor elkezdte összegyűjteni a kiadványok anyagait, akkor pedig főleg így van, ha belegondolunk, hogy - elméletileg - jövőre még érkezik egy adag CD, történetesen az 1973-as Egyetemi színpados, valamint egy '78-as, Láng Művelődési Házbeli koncertfelvétel, ami mellé még akár a 2016-os Honfoglalás Határok Nélkül anyagát is simán odapakolhatják... Igaz, hogy ezen csemegék az internetnek köszönhetően már régóta elérhetőek, élvezhetőek és hallgathatóak, de a hozzám hasonló, old-school (pedig még csak 17 vagyok, Istenem...) és CD-hallgató rajongónak bizony megéri várni a fizikai formátumban történő kiadásra is.

Úgy vezettem fel ezt az ajánlót, hogy 'utazás' lesz. Tény, hogy az, csak egy kicsit göröngyös, kacskaringós és bizony rendkívül kanyargós is... És hogy miért?

Azt hiszem elég, ha mindenki elolvassa az alábbi, 2010-es kiadói nyilatkozatot, ami az akkori balhé során keletkezett, mikor is régebbi tagok ellenállása miatt bojkottálták az életműsorozat kiadását:

"Tisztelt Schuster Lóránt! Kedves P. Mobil-rajongók!

Ezúton tájékoztatunk mindenkit kiadónk döntéséről, amelynek értelmében, a jövőben nem kívánunk foglalkozni a P. Mobil-életmű gondozásával. Nehéz és nem egyszerű volt ez a döntés. Sajnos a kialakult helyzetben ez maradt az egyetlen lehetőség. Már a Kiadó és a P. Mobil első közös kiadványánál, a Rockinform Special - P. Mobil különszámnál is érezhető volt a feszültség a régebbi és a jelenlegi tagok között. A művészek közötti - és időnként felénk is megnyilvánuló - személyeskedés, a kibékíthetetlennek tűnő ellentétek, a tárgyalási- és kommunikációs képtelenség egyes emberek részéről egyre jobban nehezítette munkánkat. Azt a munkát, amely - ha végére értünk volna - páratlan gyűjteménnyel ajándékozta volna meg a rockszerető közönséget. Egy teljes, negyven esztendőt átölelő P.Mobil életművel. Ezúton is szeretnénk hangot adni csalódottságunknak, negyven év keserűségét, emberi- és szakmai konfliktusait elsimítani, elrendezni nem a mi dolgunk. Mi igyekeztünk mindent megtenni annak érdekében, hogy elhárítsuk az akadályokat a P.Mobil-kiadványok megjelentetése elől. Őszintén sajnáljuk, hogy a magyar rocktörténelem egyik legfontosabb életművének teljes kiadását magánjellegű konfliktusok miatt voltunk kénytelenek leállítani, ezáltal a rajongók és a magyar rockélet elkötelezett hívei válnak egy élménnyel szegényebbé."


Üdvözlettel:
Artmedia International"

(forrás: hammerworld.hu)

pmobilregipackok.png

A fenti képen látható, hogyan néztek volna ki a kiadványok, ha a tervezett időben készülnek el, azonban a Sors keresztülhúzta a számításokat. Nem mehetünk el amellett sem, hogy az RNR Mediának köszönhetően csupán 999 forintba került volna egy tripla CD-s szett, ami azért nem kis dolog, valljuk be őszintén! Mindenféle hátsó szándék nélkül jelzem csak, hogy a frissen kiadott gyűjtemények ára 4000 forintos darabáron mozog, a DVD-k ennél csupán egy hangyányival drágábbak.

De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy még anno, 2015 őszén került a boltok polcaira az első jelentősebb, Vikidál Gyula nevével fémjelzett korszak hiánypótló termése – az első két korong (Nagylemez nélkül I.-II.) demófelvételeket vonultat fel, míg a harmadik a karizmatikus frontember 1979-es búcsúkoncertjét (Maradj velünk, Gyula!) tartalmazza. A stúdióalbumok újrakiadásain, illetve a Múlt idő című korongon már helyet kapott a magnóval rögzített felvételek közül nem is egy, ráadásul angolul, itt azonban a lehető legteljesebb képet kapjuk ebből a korszakból megkoronázva egy energiától duzzadó, ám mégis keserű hangulatú koncertfelvétellel. Nyilván hangzásban meg sem közelíti például a Made In Japant, ettől függetlenül mégis kihagyhatatlan, minden hazai rockrajongó polcán a helye!

A második gyűjteményes kiadvány a következő definitív frontember, a számomra igazi magyar rockhang, Tunyogi Péter emlékezetes pillanatait idézi fel. A három korong közül kettő a legendás, 1983-as „Magyar fal”, avagy 10 éves jubileumi koncertet vonultatja fel teljes egészében, a harmadik pedig az 1979 és 85, valamint 1994 és 96 között aktív felállás legjobb koncertfelvételeiből válogat. Az első két korong már korábban is napvilágot látott, hasonlóan dupla CD-s formátumban, DVD kíséretében, ezúttal azonban kapott egy kisebb remastert, de még így se várjon senki profi DTS-hangzást – bár tény, hogy így is maradéktalan élményt nyújt és maximálisan élvezhető az anyag, a profibb minőségű nóták mégis a harmadik korongon sorakoznak, leginkább az 1994-es visszatérő koncertre kihegyezve. Itt jegyezném meg, hogy az összes korong összes felvételét a zenekar jelenlegi frontemebere, Baranyi László javította fel digitálisan. Három 1996-os, stúdiós felvétel nyitja az Isten veled, Tunyó! válogatottját, majd a legaktívabb időszak koncertfelvételeiből, illetve két meghatározó fellépés anyagából kapunk keresztmetszetet. Olyan slágerek hangzanak el, mint az Utolsó cigaretta, Kétforintos dal, az Újrakezdeném, vagy A zöld, a bíbor és a fekete.

A tavalyi év vége felé (alig pár hónappal az Élve vagy halva című, grandiózus életmű-DVD után) a legterméketlenebb, és talán legszélsőségesebb időszak két élő koncertfelvételét rejtő, Rudán-évek kiadvánnyal gyarapodott a gyűjtemény. Érdekességek azonban itt is akadnak, különös tekintettel a – valószínűleg Póka Egon tagságára való tekintettel elővezetett – Fut a nyúl a mezőn illetve a Mindenem a TV című Hobo Blues Band, illetve Deák „Bill” Gyula által eredetileg előadott klasszikusokra, valamint az akkor új albumként beharangozott, de el nem készült Vesszen a világ! korong Hol voltál King Kong? opusára. Végül 2009-ben, a már Baranyi Lászlóval készült Mobileum című stúdióalbumon helyet kapott ez a már akkor is kissé suta szövegű – egyébként a 9/11-es terrortámadásról szóló – dal. Mindezek mellett itt is meghatározó Mobil-klasszikusok sorakoznak, elég csak a Piros, metál, zöld, a Főnix éjszakája, akár a Lámpagyár, vagy a Miskolc című dalokra gondolni. A harmadik lemez az 1999-es, Népstadion-beli koncertet rejti teljes egészében, a doboknál Herpai Sándorral, sztárvendégként pedig Deák „Bill” Gyulával, illetve a koncert felében közreműködő Vikidál Gyulával, akinek itt már megkérdőjelezhetőek hangi adottságai. Pont annyira, mint az is, hogy miért egy VHS-minőségű felvétel került a dobozba, mikor ez az anyag is megjelent DVD-n, remek, éles, profi sztereó minőségben… Mindegy is, ez csak amolyan szőrszálhasogatás a részemről.

A legfrissebb anyag pedig a legújabb korszak, eredetileg 2012-ben megjelent és most újonnan kiadott Miskolci kocsonya című dupla koncertanyaga mellett ismét egy koncertfelvétel-válogatást tartalmaz, Móóóbil! címmel. A diósgyőri, illetve miskolci koncertfelvételek kiváló formáról tanúskodnak, igazi klasszikusok mellett jobban sikerült újabb dalok sorakoznak, illetve egy – akkor még – új dal a Farkasok völgye, Kárpát Medence című albumról. A vegyes koncertfelvételek között egy idén januárban rögzített új dal, a Ne féljetek, nem megyünk haza (Az otthon maradóknak és a nemmel szavazók táborának) mellett a 2013-as, illetve a tavalyi Budapest parkos koncertek is meghatározó szerepet kapnak. Nem kimondottan hiánypótlás, inkább amolyan „best of”, de remek… 

Tavaly szeptemberben végre napvilágot látott az évek óta ígérgetett dupla DVDÉlve vagy halva (P. Mobil - Gesarol: 47 év rock 'n' roll) címmel. A közel 6 órányi (!!!) játékidővel rendelkező videográfia a lehető legtökéletesebb összefoglalója a zenekarról készült filmfelvételeknek, bár gyanítom, hogy még így is lehetnek benne hiányosságok. Még szerencse, hogy készült egy Hogy volt?! adás Schuster Lóránttal.

Aki a Rock Diszkontban vásárolja meg a kiadványt, még egy 100 oldalas könyvecskét is kap ajándékba, aki azonban nem szeretne ennyire elmélyülni a zenekar egyébként alapvető munkásságában és a rajongók nagyon is tetten érhető szeretetében (esetleg utálatában), biztosan beéri az alapkiadással - szerencsére ahhoz is jár ajándék, mégpedig 6 darab söralátét a zenekar tagjainak képével és egy találó karikatúra a Rocktóber egyik sorának felhasználásával.

Az első korong - mely dupla rétegű DVD-lemez - 50, míg a második 25 tételt foglal magába, és habár előfordulnak ismétlések, így értelemszerűen sok az átfedés és az első diszk 36-os tétele (Dugjatok a 220-ba!) ki is marad valamiért, nem lehet panaszkodni a grandiózus anyagra.

Nyilván lehet vitatkozni a szerkesztési módszerrel, hiszen azért vannak időbeli ugrások mindkét lemezen, alapvetően mégsem tud annyira zavaró lenni a dolog. Tudatos eljárásként fogható fel az, hogy az egyes lemez nyitányaként Kóbor János, az Omega frontembere mondja el, mit jelent neki a zenekar, míg a második korong elején ugyanezt hallhatjuk egy "rajongó" szájából, csak éppen nem kimondottan szofisztikált stílusban.

Nem érdemes részletesen elemezni a kiadványt, mindenki maga döntse el, hogy mennyire tartja humorosnak, netán kínosnak a dalok közé ékelt kis jeleneteket, konferálásokat és hogy hány etapban képes végignézni/hallgatni a monstre kiadványt. Én személy szerint csupán többedszerre tudtam megbirkózni a masszív anyaggal, főként az említett ismétlődések, átfedések miatt. De ez még nem von le semmit az értékéből, szerintem örüljünk neki, hogy létezik egy ilyen videográfia, hiszen ennél kerekebb, jobb és bővebb már nem is nagyon lehetett volna...

A tavasz folyamán pedig végre a szintén régóta ígért Égi zenekar dupla DVD is megjelent, ám mivel ezt még nem volt érkezésem beszerezni, csupán annyit tudok mondani róla, hogy több véleményt is olvastam, amik szerint - akármennyire is felpörgött a Nagy P. sorozat - egyáltalán nem felesleges, sőt még hiánypótló is, különös tekintettel a második korongra. Úgy érzem, hogy ha csak egy valamiért, hát akkor pont a Sakk Matt és Pandora's Box ritkaságai miatt érdemes lecsapni rá minél előbb!

Summázva az összes kiadványt, mint az kiválóan látszik: az Örökmozgó bizony nem áll meg, sőt várhatóan augusztusban egy új stúdióalbummal (Csoda történt) örvendeztetik meg rajongótáborukat, emellett idén még boltokba kerül Schuster Lóránt Csiriz című életrajzi könyve (a nagy sikerű Kaptafa folytatása) is. Az pedig már csak hab a tortán, hogy jövőre még egy triopack a polcokra kerül, talán a lehető legizgalmasabb, valóban ősréginek számító archív felvételekkel, köztük az „első nagylemez” anyagával…

Ezúton is köszönet illeti a GrundRecords kiadót, valamint Schuster Lórántot, az életmű gondozóját és az Örökmozgó megállíthatatlan vezetőjét! :)

Az alábbi linkeken tekinthetőek meg a kiadványok dallistái:

A bejegyzés trackback címe:

https://maximumrockandroll.blog.hu/api/trackback/id/tr6612561113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása