"Mi volt előbb, a zene vagy a szenvedés? Azért hallgattam zenét, mert szenvedtem? Vagy azért szenvedtem, mert zenét hallgattam? Az a sok lemez ilyen bús-nyavalygós faszit csinál az emberből?" (Nick Hornby)

Rock 'n' Roll: Ain't Noise Pollution...

Rómeó Vérzik: Újratervezés (2017)

"Ez a Rómeó nem vérzik el..." (Köteles Leander)

2017. július 20. - Blind Man

Mint ha csak tegnap lett volna, pedig a legutóbbi Rómeó Vérzik nagylemez (A három) bizony majd' 4 évvel ezelőtt jelent meg. Azóta rengeteg minden történt mind velem, mind pedig a bandával - a tavaly megjelent 20 éves jubileumi koncertfelvétel némileg csillapította az új lemez iránti éhséget. A DVD-n megörökített esemény egy limitált verziónak köszönhetően CD-n is hozzáférhető, a korongon pedig egy bónusz dal is helyet kapott, ez volt az Ébresztő. Nem tudom, milyen okból kifolyólag, de az aktuális albumon sajnos nem kapott helyet, pedig ha engem kérdezne valaki ezzel kapcsolatban, a Nyár van végre! című tételt lazán lecseréltem volna a még 2015-ben készült, álomból felrázós dalra.

Már-már kezdtem lemondani arról, hogy végre egy friss Rómeó-korongot tarthatok idén a kezemben, aztán egyszer csak, amolyan derült égből villámcsapás módra kihozták az Ukk&Roll Fesztivál idei hivatalos indulóját, melynek hallatán hirtelen nem tudtam, mit gondoljak: elsőre természetesen a jó öreg Tankcsapda ugrott be, és az, hogy talán a felvidéki trió is arra a sorsra jut majd, amire Lukács Laciék. Egyik jó tulajdonságom, hogy könnyen szemet tudok hunyni ilyen dolgok felett, úgyhogy nem igazán foglalkoztam a dologgal, vártam inkább egy újabb előzetest, ami alapján talán könnyebb lesz ítélni. A címadó dal rádióbarát verziója aztán elsőre betalált, majd a dalcímek és a kiadványról készült gyönyörű fotók láttán még jobban kezdtem várni az Újratervezést.

Kovács Koppány frontember elmondása szerint eddigi legjobb albumát készítette el a banda, ezzel pedig maximálisan egyet tudok érteni, még pedig elég sok szempontból: először is a megszólalás - a stúdiófelvételek a Super Size-ban és a zenekar saját stúdiójában (RV Stúdió) készültek, mégpedig Scheer Viktor irányításával, akivel annak idején az Engedd belém! és a Rock 'n' roll az élet című korongokat is rögzítették. A régi ismerős a hangmérnöki teendők mellett zenei producerként is részt vett ezúttal a munkában. Aki hozzám hasonlóan a "közösségi oldalon" követi a zenekart, tudhatja, hogy ez a lemez már nem az Edge, hanem a GrundRecords gondozásában jelent meg, és a korábbiakkal ellentétben nem 999 forintos áron kapható. Ezzel azonban semmi baj nincsen, hiszen 2500 forint is teljesen reális ár egy ilyen gyönyörű kiadványért: a 24 oldalas poszterbooklet és a lenyűgöző digipack csomagolás egyszerre méltó a zenekarhoz, illetve a dalcsokorhoz is.

(Galéria: termékfotók az albumról - kattints a képre!)

Annak ellenére, hogy az elsőként kihozott, videoklipes Nyár van végre! nem lopta be magát elsőre a szívembe, a lemez nyitányaként tökéletesen megállja a helyét. Annak ellenére, hogy már-már tankcsapdásan könnyed, rádiókba való dal, most sokkal jobban tetszett, ám még így sem sorolom az album legjobb tételei közé.

A címadó dal rádióbarát verzióját is hallhattuk már a megjelenés előtt - a másodikként kihozott dal egyértelműen a 2017-es Rómeót tükrözi. Az albumverzió értelemszerűen hosszabb, a hallgatóságot pedig minőségi gitárszóló nyűgözi le. Szintén biztos rádiós tétel válhat belőle, de egyúttal a koncertprogramba is hosszú időre beírhatja magát a vége felé bekeményedő dal.

A lemezmegjelenés előtt két nappal bemutatott, szöveges videóval kísért Kell egy újabb álom című dal a lemez egyik legkülönlegesebb tétele: amolyan grunge metal de, mégis tipikus, a zenekartól megszokott nóta és - ha a Mindent megbocsájt akusztikus verzióját nem számítjuk - kiváló lezárása a korongnak.

Első hallgatásra legjobban az Örökké álom nyerte el a tetszésemet. Szerintem magasan a lemez legjobb tétele, kissé Guns N' Roses ízű, de nagyon húzós-zúzós tétel, amiből hamar a szerelmesek himnusza válhat! Ugyanígy tetszik még a Keresek egy testet is, ami a zenekartól megszokott maximumtempós támadás egy tökéletes szöveggel - a szóló itt is pazar! Mellesleg az egyik kedvenc sorom is innen származik: "...ha tisztábban látnék, letérdelnék eléd..."Minden dal hozza a triótól elvárható színvonalat, a Még, még még! például az Engedd belémhez hasonlóan egy vérbeli csajozós dal, a refrénjét garantáltan együtt fogjuk üvölteni a koncerteken! Itt is muszáj kiemelnem a szólómunkát, egyszerűen lehengerlő. Ebből a szempontból például nem tudok kivetnivalót találni az albumban. A szokatlan, érdekes, de mégis remek bevezetővel és levezetővel felvértezett Mindent megbocsájt egy sokat mondó szövegű tétel, aminek a refrénje kimondottan fülben ragadós.

A cím alapján nagyon vártam a Rozsdás tálca című szerzeményt, és - mondanom sem kell - egyáltalán nem csalódtam benne: az oly sokszor előkerülő lakótelepről a világot jelentő deszkákra témakör bukkan fel itt, de olyan pazar megfogalmazásban, ahogy én még nem hallottam. A Jól vigyázz! esetében nincsenek nagy megfejtések, csak egy nagyon fülbemászó dallam és szokás szerint király szöveg. Ha szereted a Rómeót, ezt a számot garantáltan karmolni fogod! Amire garantáltan nem számítottam, az a Két X után című létösszegző, zongorás ballada. Az album talán legnagyobb meglepetése, dallamai pedig nehezen felejthetőek.

Kiemelkedő, emlékezetes dalok: Keresek egy testet, Örökké álom, Még, még, még!, Mindent megbocsájt, Rozsdás tálca, Két X után - hogy csak a legnagyobb kedvenceket említsem...

Felejthető dalok: na, azok itt aztán nincsenek! Még a Nyár van végre! című számot is sikerült megkedvelnem, de azért az Ébresztőt is el tudtam volna viselni a korongon - ez persze semmit nem von le a produktum értékéből.

Pontszám: 10/10 - minden tiszteletem a fiúké! Ez már a második albumuk ebben a trió felállásban, és talán még A háromnál is jobban sikerült, pedig ha valamit, hát azt a lemezt nehéz felülmúlni, de most mégis megtették. Nagyon szimpatikus a hozzáállásuk, valamint hogy nem "adták el magukat" és még mindig olyan lelkesedéssel és színvonalon csinálják, mint a kezdetekkor. Azt hiszem, az alcímben idézett kortárs a lehető leghelyesebben beszél... ;) Csak így tovább!

Dalok:

1. Nyár van végre!
2. Újratervezés
3. Keresek egy testet
4. Örökké álom
5. Még, még, még!
6. Mindent megbocsájt
7. Rozsdás tálca
8. Jól vigyázz!
9. Két X után
10. Kell egy újabb álom
+1: Mindent megbocsájt (akusztikus változat)

 

Ha nem szeretnél kihagyni egy remek, Koppánnyal készült interjút, kattints IDE!

A bejegyzés trackback címe:

https://maximumrockandroll.blog.hu/api/trackback/id/tr9412663363
süti beállítások módosítása