"Mi volt előbb, a zene vagy a szenvedés? Azért hallgattam zenét, mert szenvedtem? Vagy azért szenvedtem, mert zenét hallgattam? Az a sok lemez ilyen bús-nyavalygós faszit csinál az emberből?" (Nick Hornby)

Rock 'n' Roll: Ain't Noise Pollution...

KALAPÁCS: Örökfekete (Hammer Records, 2018)

2018. április 19. - Blind Man

Az akár szupergroupnak is nevezhető Kalapács zenekar egyike azon bandáknak, akik már több, mint 15 éve szünet nélkül nyomják a metalt ugyanabban a felállásban. Ha információim nem csalnak, egyedül talán a nemrég szintén új albummal jelentkezett Road ilyen kitartó még a színtéren. De ez csak mellékes, igazából a lényeg az, hogy ha mondanom kéne egyetlen személyt, aki a lehető legjobban jellemzi a hazai heavy metalt az minden bizonnyal Kalapács József lenne. A több, mint három évtizede aktív frontember a Pokolgéptől kezdve az Omenen át több zenekarban is megfordult, az pedig hagyján, hogy emellett még a színházi szereplésekre is volt/van ideje!

kalapacs_orokfekete.jpg

A legendás frontember vezetéknevével fémjelzett zenekar tehát már 15 éve töretlenül nyomja, legutóbb pedig három évvel ezelőtt jelent meg stúdióalbumuk, Enigma címmel. Ezzel párhuzamosan vált elérhetővé dupla CD-n a Kalapács József: Félszáz év totál - 30 év metal életműkoncert felvétele, amely most DVD formában az aktuális új album 1000 darabban limitált verziója mellé jár az előrendelőknek. Nekem személy szerint a 2015-ös Enigma lett a kedvencem a zenekartól, közvetlenül az Életreítélt, a Mítosz és az Apokalipszis után. Lehet, hogy közhely, de meg kell hagyni, hogy az Örökfekete kétségkívül az eddigi legjobb anyaguk, méltó utódja a fent említett korongoknak.

Rendkívül körülményes és ennyi idő, pláne remek és emlékezetes lemez után szó szerint is nehéz műfaj ez a heavy metal. Aki már régóta rendszeresen követi a műfaj hazai és külföldi sikeresebb zenekarait, tudhatja, mennyire nehéz rendszeresen akárcsak egy leheletnyi újat is mutatni. Én személy szerint azt szeretem ebben a zenekarban, hogy nincs két egyforma albumuk, ráadásul mindegyiken akadnak olyan dalok, amik méltán válhatnak x év múlva metalhimnuszokká. Kapásból ilyen az Örökfeketét nyitó A lángok évada, amit szöveges videó formájában egy héttel a megjelenés előtt ismerhettünk meg. Már ekkor tudtam, hogy igazán érdemes lesz várni a lemezt és nem lesz különösebb probléma a színvonallal. Perpillanat a Trónok harcára emlékeztető A tűz és jég dala című tétel a kedvencem. Első hallgatásra alaposan meglepődtem azon, ahogy építkezik, de újra és újra rányomtam a replay gombra, annyira tetszett. Nagyon harapós darab, remélem, idővel koncert- és közönségkedvenc lesz belőle! Kiemelném még a Vándorok angyala, valamint a Jó legyen című darabokat is, elsősorban remek refrénjeik miatt, de szintén az emlékezetes dalok oldalát erősíti az Árnyék hull, ahol remekül érzik és adagolják a középtempót.

Ez mondjuk lehet, hogy nem éppen pozitívum, mert pont emiatt középtájon egy kicsit belassul és egyhangúvá válik a lemez, viszont az utolsó negyedben érkező Parancsolatok újfent a megfelelő mederbe tereli vissza az összképet. A Jekyll és Hyde egyenesen a legszebb Pokolgép-időket juttatja a hallgató eszébe, a Ha kevés minden szó pedig tökéletes zárótétele a jubileumi, 10. Kalapács-stúdióalbumnak. Érdemes még megemlíteni, hogy Kalapács József mennyire jó szövegíróvá érett az évek során. Szerencsére rendelkezik annyi tapasztalattal, hogy tudja, milyennek kell lennie a jó dalszövegnek: nincsenek felesleges szavak és gondolatok, a sorok remekül illeszkednek a dallamokra, ezáltal könnyen megjegyezhetőek és énekelhetőek. A jövőre való tekintettel kapcsolatban csak egy jó tanácsot adnék: érdemes lenne kicsit harapósabbá tenni a hangzást, esetleg - helyenként - némileg több ízt és különlegességet vinni a játékba. Ennek ellenére tényleg ez lett a legjobb albumuk...

Szerintem a legjobb dalok: A lángok évada, A tűz és a jég dala, Vándorok angyala, Jó legyen, Árnyék hull, Parancsolatok, Jekyll és Hyde

Pontszám: 9/10

Tracklista:

01. A lángok évada
02. A tűz és jég dala
03. A sötét oldal
04. Vándorok angyala
05. Örökfekete
06. Jó legyen
07. Árnyék hull
08. Gyávaság és bátorság
09. Bosszúvágy
10. Parancsolatok
11. Jekyll és Hyde
12. Ha kevés minden szó

Ha nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről és újdonságokról, akkor kövesd a blogot a Facebookon is! Köszönöm. :)

kalapacs_2018_promo.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://maximumrockandroll.blog.hu/api/trackback/id/tr6013834114
süti beállítások módosítása