"Mi volt előbb, a zene vagy a szenvedés? Azért hallgattam zenét, mert szenvedtem? Vagy azért szenvedtem, mert zenét hallgattam? Az a sok lemez ilyen bús-nyavalygós faszit csinál az emberből?" (Nick Hornby)

Rock 'n' Roll: Ain't Noise Pollution...

TRIDENT: Mindenen kívül EP (E.Z.S. Music, 2019)

2019. május 03. - Blind Man

trident_mindenen_kivul_ep.jpg

Az 1989-ben alakult, berettyóújfalui Trident együttes megteremtett egy egyedi hangzás- és fantáziavilágú, folyamatosan formálható és fejleszthető, semmihez nem hasonlítható rockzenét, mely a klasszikus rock gyökereiből táplálkozva épül fel és sikeresen ötvözi a '90-es évek grunge irányvonalát a legmodernebb rockzene hangzásával és stílusjegyeivel. A zenekar működése során a számos tehetségkutató versenyen és zenei fesztiválon vett részt, melynek eredményeként egyaránt elnyerte a szakma és a közönség elismerését, támogatását, ami nagymértékben hozzájárult a csapat fejlődéséhez, eredményeihez. Felléptek pl. a Szigeten, turnéztak a Necropsiával, játszottak a Tankcsapdával, a Black-Out-tal, Sing Sing-gel is. 1994-ben a Megöl a Hideg című daluk nyitotta a legelső Metal Hammer Demonstráció válogatásalbumot. 1996-ban jelent meg az Újabb technológiák nagylemez, ami után 1997-ben feloszlott a zenekar. 2016-ban újraindultak, 2018 végén pedig Papp Norbert váltotta Pasztit (az egykori Benzin és Phaidon énekest) a fronton. Ebben az évben egy négy számos EP-vel tértek vissza, ezzel együtt pedig a legsikeresebb éveiket átfogó válogatáslemezt is megjelentettek.

trident_ep.png

Ha minden hamvaiból feltámadt, újra aktív zenekar hasonlóan csak ennyi dallal térne vissza és ezt évente ugyanígy folytatnák, talán jobb hely lenne ez a világ. Ezt azért mondtam, mert remélem, nem elégszenek meg ennyivel a srácok, a későbbiekben esetleg születik még nem egy hasonlóan színvonalas és figyelemre méltó eresztés. Négy dallal nehéz megváltani a világot, mégis azt kell mondjam, nekik sikerült. Nem könnyű terep a '90-es évek modern rock/grunge világa, de hát ha az Alice In Chains is készít lemezeket, még mostanság is, miért ne lehetne újra bepróbálkoznia a talán legjobb ilyen jellegű hazai zenekarnak? Legutóbb talán a tavaly megjelent Hét Jel album (Tiszta lap) kapcsán éreztem, hogy igenis átmenthető az új évezred '10-es éveibe is a grunge, ha így szólal meg magyarul. A régi Black-Out dalok is remekül szóltak a 25 éves jubileumi koncertjükön, egy pillanatig sem tűntek porosnak, idejét múltnak. Időnként jól esik az embernek visszarepülni egy kicsit a kilencvenes évek mélyébe, erre pedig idén kétségtelenül a Trident Mindenen kívül című EP-je és a legsikeresebb éveiket összefoglaló válogatásalbum a legalkalmasabb.

Annak ellenére, hogy nagyon is a jelenkorunkban íródtak a dalok, hatalmas nosztalgiafaktorral bírnak. Lehetetlen, hogy az ember ne húzza baráti mosolyra a száját hallgatás közben. Zene és szöveg egyaránt a helyén van, belekötni nem lehet ebbe a munkába, teljesítménybe, talán csak annyira: túl kevés. Nyilván el tudna viselni a hallgató egy kétszer ilyen hosszú anyagot is, de hát ne legyünk telhetetlenek, hiszen ott van még a best of is, emellett a régebbi albumok is meghallgathatóak a zenekar YouTube-csatornáján. Dalt kiemelni nem is igazán lehet a sorból, bár nekem személy szerint a Négy fal lett a legnagyobb kedvencem. Ezúton is remélem, hogy a jövőben még számtalanszor találkozhatunk a zenekar nevével a médiában és plakátokon is, koncertek apropóján!

Az EP-n megtalálható dalok:

1. Mindenen kívül
2. Esni fog
3. Négy fal
4. Ózon

Pontszám: 10/10

Köszönet Papp Norbinak a lehetőségért!

rocker_affilate_01-851x315.jpg

Ha nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről és újdonságokról, akkor kövesd a blogot a Facebookon is! Köszönöm. :)

Már az Instagramon is ott vagyunk! - instagram.com/martongabona

A bejegyzés trackback címe:

https://maximumrockandroll.blog.hu/api/trackback/id/tr514797474
süti beállítások módosítása