"Mi volt előbb, a zene vagy a szenvedés? Azért hallgattam zenét, mert szenvedtem? Vagy azért szenvedtem, mert zenét hallgattam? Az a sok lemez ilyen bús-nyavalygós faszit csinál az emberből?" (Nick Hornby)

Rock 'n' Roll: Ain't Noise Pollution...

RETROSPEKTÍV #1: Telegram - Rossz hírek (Hungaroton / Start, 1989)

2019. június 23. - Blind Man

telegram_rossz_hirek.jpg

Itt az uborkaszezon, kiugróan jó kortárs anyagot pedig legfeljebb nagyítóval talál az ember, úgyhogy végre elindítjuk régóta tervezgetett rovatunkat, amelyben felidézünk egy-két olyan magyar lemezt, ami nem vált szervesen a kánon részévé. Mindez talán abból is eredhet, hogy annak idején csak vinylen, valamint kazettán voltak elérhetők, CD-kiadást pedig nem kaptak, hiszen a Hungaroton keményen őrzi a jogokat és nem adja ki a kezéből. Így lehet, hogy egy antikváriumban találtam rá a Telegram zenekar 1989-ben kiadott első és egyetlen, Rossz hírek című nagylemezére. Mivel konkrétan semmit nem tudtam a bandáról, leszámítva a borítón is olvasható infókat, csupán a dalok címe vezérelt. Na meg az, hogy a Mr. Basary - Hirleman Bertalan - Makovics Dénes - Vedres József nevével fémjelzett csapat valódi szupergroupnak tekinthető. Sajnálatos módon keveset koncerteztek és tényleg csak ez az egy anyaguk készült, ám ennek méltó helye lenne a legjobb magyar rocklemezek között, ha bárki is emlékezne még rá abból az évből, amikor megtörtént a "rendszerváltás". 

telegram_1989.png

A Telegram megszületése Hirleman Bertalanhoz köthető, aki korábban olyan zenekarokban dobolt, mint az Edda, a Bikini és a Beatrice. 1988-ban határozta el, hogy a korábbi háttérember szerepből kilépve létrehoz egy saját zenekart. Kezdetben Makovics Dénes basszusgitárossal, aki a Bikiniben szaxofonozott, írtak közösen dalokat. Elsőként a Marathon nevet vették fel, de mivel már létezett ilyen névre hallgató banda, így maradt a Telegram. A kezdeti időkben még Vertig József (a Griffből) énekelt, Kovács Tamás basszusgitározott, Hirleman Bertalan dobolt, Makovics Dénes szaxofonozott és gitározott, valamint Szűcs János szintén gitározott. Itt játszott még Patai Tamás gitáros is, aki rövid időn belül átigazolt a Republicba.

Mivel Vertig József és Kovács Tamás is kilépett, így utóbbi helyett Makovics Dénes lett a basszeros, de azonnal énekes, illetve gitáros után kellett nézniük. Szűcs János ötlete volt eszébe jutott Mr. Basary (Babári József), akit olyan bandákban látott korábban énekelni, mint a Hit (később HitRock), a Missió, vagy a Metal Company. Az új gitáros nem más, mint a Jimi Hendrix-rajongó Balogh Mihály (ex-East) lett és miután 1988 végén Vedres József kiszállt a Bikiniből, ő lett a másik gitáros. Ez a felállás készítette el a Rossz hírek című albumot.

Első lépésként saját pénzen elkészítettek egy jó minőségű, három dalt tartalmazó demót, amit elküldtek Wilpert Imrének, az MHV (később a Hungaroton, majd az EMI-Quint) szerkesztőjének. A kazetta meghallgatása után Wilpert annyit ígért a bandának, hogy ötezer példányban kiadják a debütáló nagylemezt, de szigorúan csak kazettán. Ez a szám végül 15 ezer példányra módosult, és mivel Szurcsik József egy remek borítótervet készített, a vezetőség a 25 ezer példányszámos bakelitlemez legyártására is rábólintott. A lemezt a Dorozsmai Péter-féle TomTom stúdióban készítették, mindössze hét nap alatt. Sokakat váratlanul ért az album megjelenése, mert a Telegram előtte nagyon kevés koncertet adott, így nem sokan tudtak a létezésükről.

Sajnos a banda története nem kimondottan hosszú, azonban ha más miatt nem is, a Rossz hírek miatt minden bizonnyal okot adnak arra, hogy emlékezzünk rájuk. Az alapvetően klasszikus hard rock / AOR ízeket hordozó dalok meghintve némi heavy metallal úgy tűnik, hogy telitalálatnak bizonyulnak: egy pillanatig nem lehet belekötni az alig negyven perces dalcsokorba. Hallgatás közben eszünkbe juthat akár a Scorpions is (például rögtön a nyitó, Nem tudok többet várni miatt), de ami a legfőbb, hogy mind a hangzás- mind pedig a szövegvilág remekül illeszkedik a magyar hagyományokhoz, elsősorban a már említett HitRock-féle világhoz. Mindez a remek stúdió- és hangszeres munkának, valamint Angyal Tivadar (korábban Beatrice-technikus, Bikini- és Varga Miklós-szövegíró) frappáns sorainak köszönhető, amiket Mr. Basary szokás szerint érzelmekkel teli és hiteles éneke kísér.

Hallatszik, hogy ezt a lemezt egytől egyig profik készítették, rengeteg évvel a hátuk mögött, azonban a banda nem volt hosszú életű. Annak ellenére, hogy 1991-ben újra próbálkoztak ugyanebben a felállásban, sőt még egy ötszámos lemezelőzetes demó is elkészült, a komplett anyagot már nem tudták befejezni Ádok József billentyűs halála miatt. Ezt követően szűnt meg a Telegram, egyetlen (de végig nagyszerű) lemezt maguk után hagyva az utókor számára. Remélem, hogy így harminc évvel később más is felfedezi és megszereti, ha már egyszer elérhető a YouTube-on, méghozzá remek minőségben.

Dalok:

A oldal
Nem tudok többet várni
Vagy csak azt hiszem
Sodor a szél
Annyi legyek
Könnyeket sírnak (instrumentális)

B oldal
Oly furcsa volt
Hazug éj
Ki felel?
Csak neked
Könnyeket sírnak

Legközelebb a FIX együttes Jó vagy nálam, édes valamint a GRIFF Ezer szent ígéret című lemezeit kerítjük sorra a rovatban, szintén az 1989-es évből.

rocker_affilate_01-851x315.jpg

Ha nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről és újdonságokról, akkor kövesd a blogot a Facebookon is! Köszönöm. :)

Már az Instagramon is ott vagyunk! - instagram.com/martongabona

A bejegyzés trackback címe:

https://maximumrockandroll.blog.hu/api/trackback/id/tr4014907350
süti beállítások módosítása