"Mi volt előbb, a zene vagy a szenvedés? Azért hallgattam zenét, mert szenvedtem? Vagy azért szenvedtem, mert zenét hallgattam? Az a sok lemez ilyen bús-nyavalygós faszit csinál az emberből?" (Nick Hornby)

Rock 'n' Roll: Ain't Noise Pollution...

P. MOBIL: És? (GrundRecords, 2019)

2019. augusztus 18. - Blind Man

p_mobil_es.jpg

Jeles évfordulóhoz érkezett az ország egyik legismertebb rockzenekara a 2019-es évben: aranylakodalmat, azaz ötven év összetartozását ünnepli a P. Mobil, s ennek apropója szolgáltatta nemrégiben Schuster Lóránt - a magyar rock 'n' roll leghitelesebb arcának - Csiriz című könyvének, valamint ezen feldolgozáslemez megjelenését. Nyilván ebből az alkalomból a két évvel ezelőtti Csoda történt! lemez folytatását várnánk, ám ez a tizenegy, nagyrészt korábban már bemutatott, megjelent és ismert feldolgozást tartalmazó anyag talán nagyobbat dörren, mint a hamarosan érkező jubileumi anyag. Elég csak ránézni a borítóra és a dallistára, ez a dalgyűjtemény minden bizonnyal rövid időn belül a Mobil-rajongók egyik legnagyobb kedvencévé válhat.

p_mobil_es.png

Számtalan csemege sorakozik az anyagon, elég csak a zenekar első sikeres korszakából átmentett Prézlidalra gondolni, ami nem más, mint az Illés Kéglidalának úgymond paródiája. A dolog pikantériája, hogy sem a Ha én ló lehetnék, sem pedig a Hol van már az ezüsttál? nem kerülhetett a lemezre, mivel Presser Gábor nem járult hozzá a szerepeltetéshez. Meg kell hagyni, öreg hiba. Ezek nem vérlázító szövegű, igazságmondó szövegek, hanem könnyed, szórakoztató darabok, egészen banális de mégis könnyen megjegyezhető, jól énekelhető sorokkal. Kanyarodjunk viszont el a témától, és nézzük a többi finomságot: a talán leghíresebb Mobil-verzió (Nélküled, eredetileg az Ismerős Arcok adja elő) nyitja az albumot, megalapozva a hangulatot. Nincs mese, talán tényleg a legtöbbet és legjobbat sikerült kihozni az amúgy sem gyenge dalból, de mindez persze a többire is áll így vagy úgy, különös tekintettel az idén felvett sor (Babylon - Omega, Miért kell elfelednem - Skorpió, Gondolsz-e majd rám? - Echo, Szabad vér - TRB, Mi fáj? - Metró) darabjaira. Ezek közül nehéz is igazán markánsat választani, nekem személy szerint a Zalatnay Sarolta által is előadott Frenreisz-dal és a Deep Purple Perfect Strangers című klasszikusával vegyített TRB-nóta lettek a kedvenceim, de nem vall szégyent a félig-meddig poénnak felfogható Metró-alapvetés, amiből egy vérbeli thrash metal dalt sikerült faragni Schuster Lóránt énekével.

Nemcsak pop- és rocktörténeti klasszikusok, hanem természetesen népdalok is helyet kaptak a sorban, legyen szó akár az Ignite verziójában feldolgozott Csitári hegyekről, vagy éppen a Fellegajtó nyitogatóról. Ami az igazi klasszikusokat illeti, felcsendül még A zöld, a bíbor és a fekete valamint a Ha megszólalnál is, előbbi ráadásul élő verzióban, tehát nemcsak pusztán stúdiófelvételekből áll össze az anyag. Érdemes még kiemelni nemcsak a hangzást, hanem a borítót is. Előbbi kellően dinamikus és korszerű, némi természetes mocsokkal és rengeteg energiával, utóbbi pedig mosolyogtató és frappáns, nem utolsó sorban pedig tökéletesen kivitelezett, remekül illik a Mobilhoz, minden bizonnyal a diszkográfia ékes darabjává téve magát a dizájn részéről is.

Szerintem a legjobb dalok: Nélküled, Ha megszólalnál, Miért kell elfelednem, Gondolsz-e majd rám, Szabad vér, Mi fáj?

Pontszám: 10/10

A zenekar:

Schuster Lóránt – ének, szöveg
Sárvári Vilmos – gitár, vokál
Baranyi László – ének, gitár, vokál
Szebelédi Zsolt – dob, gitár, ének, vokál
Tarnai Dániel – basszusgitár, vokál
Szabó Péter – billentyűs hangszerek, vokál

Dallista:

1. Nélküled 2018 (Ismerős Arcok) (Leczó Szilveszter – Nyerges Attila) 2018
2. A csitári hegyek alatt (Ignite) (népdal) 2014
3. A zöld, a bíbor és a fekete (Pandora’s Box) (Sáfár József, Cserháti István – Csiga Sándor) 1995
4. Babylon 2019 (Omega) (Omega – Trunkos András) 2019
5. Fellegajtó nyitogató (népdal) 2018
6. Ha megszólalnál (Bill és a Box Co.) (Bencsik Sándor, Zselencz László, Deák „Bill” Gyula – Varga Mihály) 1995
7. Miért kell elfelednem (Skorpió) (Frenreisz Károly) 2019
8. Gondolsz-e majd rám? (Echo) (Varannai István – Tamás László) 2019
9. Prézli dal (Illés) (Szörényi Levente – Bródy János) (Kégli dal) 1973
10. Szabad vér (TRB) (Závodi János – Horváth Attila) 2019
11. Mi fáj? (Metró) (Nikolics Ottó – Boros János) 2019

rocker_affilate_01-851x315.jpg

Ha nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről és újdonságokról, akkor kövesd a blogot a Facebookon is! Köszönöm. :)

Már az Instagramon is ott vagyunk! - instagram.com/martongabona

A bejegyzés trackback címe:

https://maximumrockandroll.blog.hu/api/trackback/id/tr115004680
süti beállítások módosítása