"Mi volt előbb, a zene vagy a szenvedés? Azért hallgattam zenét, mert szenvedtem? Vagy azért szenvedtem, mert zenét hallgattam? Az a sok lemez ilyen bús-nyavalygós faszit csinál az emberből?" (Nick Hornby)

Rock 'n' Roll: Ain't Noise Pollution...

MONUMENT: Az ébredő (Nail Records, 2020)

"...legtöbbet és legjobbat..."

2020. április 25. - Blind Man

monument_az_ebredo.jpeg

Ha közvélemény-kutatást végeznénk azzal kapcsolatban, hogy hány klasszikus vonalas rock/metal zenekarra van még szükség ebben az országban, erős a gyanúm annak irányában, hogy a végeredmény egy óriási nulla lenne. Nem csak azért, mert a nyolcvanas években még menő műfajoknak gyakorlatilag leáldozott mára idehaza, hanem mert egyszerűen annyi ilyen banda van itthon, hogy ember legyen a talpán, aki pillanatok alatt összeszedi mindet, megyére lebontva. De ne higgyétek, hogy végig ilyen negatív leszek, ugyanis a Csodatanker zenekar 2018-as feloszlását követően alakult, markáns figurákat tömörítő Monument bemutatkozó lemeze több lett, mint jó.

monument.png

Sodró lendületű, végig a lejátszó mellé szegező, izgalmas dalokat írnak, hallatszik a felkészültség és a profizmus is, ami pedig a legfontosabb: egy pillanatig sem sántít az ügy, tényleg mindent beleadtak abba, hogy Az ébredőn a legtöbbet és a legjobbat hozzák ki magukból.

A zene igazi régi vonalas hard rock és heavy metal, garantált visszaút a nyolcvanas évek közepébe, a kilencvenes évek elejére - ilyen érzés utoljára az új Cool Head Klan album hallgatása közben lett úrrá rajtam. A szövegek tökéletesen passzolnak a zenei világhoz, az igazán mély, komolyabb tartalomtól a motorozásig, egyéjszakás kalandig van minden, s habár igaz, hogy prozódia szempontjából sincsenek különösebb problémák, egy-két igazán jól elkapott pillanatot leszámítva ezek a dolgok annyira tipikusak, hogy csak na. (Bár lássuk be, ennél tényleg nincs több ebben a műfajban.)

Amit még megpiszkálnék kicsit, az a hangzás, ami egy nagy kiadós bemutatkozó lemezhez képest nekem túl demós. Mondom ezt úgy, hogy hallottam a demókat és azokkal kapcsolatban azért jobb emlékeim vannak. Pedig Vedres Joe neve garancia lehet a minőségi hangzásra, de jómagam nem vagyok hangmérnök, csak és kizárólag sokat hallott fülemre hagyatkozhatok, az pedig - ha már Joe's Garage - már a tavalyi HitRock albumot is furcsállta, de hát nem vagyunk egyformák, lehet hogy valakinek így is nagyon bejön majd az anyag. Amennyiben viszont némi jófajta kosz, mocsok előidézése volt a cél, akkor sikerült elérni.

Végig jól felépített és egységesen jó lemez Az ébredő, tele remekül sikerült dalokkal, amik közül én a Prédát (ami már a demós korszakban is kedvenc volt) és a Terheim súlyát emelném ki, de nagyon tetszik még a címadó és a Randevú a véggel is, már ezek miatt megéri a hallgatás, nem beszélve a Szemek a sötétben című dalról, ami zeneileg tiszta Ossian, ennél pedig aligha kell jobb ajánlólevél.

Ha lesz folytatás, én arra is biztosan befizetek, de egy ígéretet azért tegyetek, srácok! Még pedig a borítóval kapcsolatban, ennek az oroszlános-rózsás-colosseumosnak ugyanis annyira sokat markol, de keveset fog érzése van, ami méltatlan az egyébként remek hallgatnivalóhoz. Részemről egy nyolcast tudok megajánlani jelen pillanatban, mert bár sokat töprengtem a hét és a nyolc között, végül újfent a kedvezőbb irányba billent el mérlegem, ugyanis tudom, hogy sokat fogom még hallgatni ezeket a dalokat, a kedvenceket biztosan, főleg, ha eljön az idő, hogy újra bepattanok majd a kocsiba és hagyom, hogy a zene vigyen utamon. Szóval jár a nyolc gladiátorsisak a tízből, mi pedig lelkesen várjuk a következő megmozdulást, esetleg koncertet, ha már majd lehet.

(8/10 PONT)

rocker_affilate_01-851x315.jpg

Ha nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről és újdonságokról, akkor kövesd a blogot a Facebookon is! Köszönöm. :)

Már az Instagramon is ott vagyunk! - instagram.com/butiplayduringtheday

Follow our Facebook page for fresh news and informations here: facebook.com/maximumrockandrollblog

We are also on Instagram, see you there! - instagram.com/butiplayduringtheday

A bejegyzés trackback címe:

https://maximumrockandroll.blog.hu/api/trackback/id/tr4315623712
süti beállítások módosítása