"Mi volt előbb, a zene vagy a szenvedés? Azért hallgattam zenét, mert szenvedtem? Vagy azért szenvedtem, mert zenét hallgattam? Az a sok lemez ilyen bús-nyavalygós faszit csinál az emberből?" (Nick Hornby)

Rock 'n' Roll: Ain't Noise Pollution...

ÁKOS: Még egyszer (Fehér Sólyom, 2015) / Ugyanúgy EP (Fehér Sólyom, 2016)

...mert kell néha egy kis kitérő, avagy dalról-dalra a legutóbbi Ákos-nagylemez, illetve egy kis extra.

2017. május 10. - Blind Man

Ákos az Arénában, 2016. december 16-án (forrás: nullahategy.hu)

Nem rock, nem metal, de kikapcsolódáshoz kiváló. Néha igen is van rá szükség, és habár inkább nevezném szintetikus prüntyögésnek, tény, hogy élő hangszerek szólalnak meg az albumon, ez pedig a popzenében manapság igen is ritka... A korongon szereplő 12 dal közül ötöt már korábban megismerhettünk az Igazán című középlemeznek (EP) és az Ébredj mellettem digitális maxinak köszönhetően. Utóbbit leszámítva a dalok egy év alatt alapos változáson mentek keresztül, elég csak annyit említeni, hogy az ének sokkal letisztultabb lett, a dallamok pedig energikusabbak és fogósabbak. Az 2015. év végén kirobbant telekomos, férfi-női kapcsolatos botrányt követően pedig egyes dalok merőben más értelmet nyernek, ezt garantálom.

Remek, középtempós indítás a címadó Még egyszer, amelyet a nagyon ragadós, fülbemászó zenével – és nem mellesleg refrénnel – operáló Újrakezdhetnénk követ. Az utóbbi dal volt a legelső, amit a 2014-ben újraindult Hauber Zsolt-Kovács Ákos kooperáció gyümölcseként megismerhettünk. Megjelenésekor nem kimondottan vált kedvencemmé (elég közhelyesnek tartottam a szöveget...), mondván az Angyali szeretőből átemelt motívumok ennél azért többre érdemesek - sokkal inkább a digitális kislemezének második darabja, a Retro Mix, mely szintén Hauber Zsolt munkája. 

Mellesleg a dal szöveges videója sem a legsikerültebb, igaz, elsőre még poénos a minden tagnak magyarázó Ákos és még a környezet is ad némi reményt, mégsem a legkiemelkedőbb alkotása az Ákos-produkciónak. Azonban kiváló koncertfavorit, véleményem szerint élőben sokkal jobb, mint az albumon - de hiszen ez nem egy esetben fordul elő a keményebb műfajok esetében is.

Ákos: Újrakezdhetnénk / 1984 / Búcsúdal / Ugyanúgy (részlet a "Veletek vagyunk - Dupla Aréna 2015" c. DVD-ből)

A lírai vonalat képviselő Ébredj mellettem sem kimondottan talált meg elsőre, sőt kissé ferde szemmel is tekintettem rá, annyira idegen volt az - akkor még - előző évi terméshez képest. Gondolván arra, hogy "hiszen ilyen is kell, sőt, volt is már hasonló, csak a köntös változott egy kicsit, egye fene - elfogadom". Hangszerelés szempontjából leginkább a Disney-féle Tarzan rajzfilmslágereire hajaz, a párhuzam pedig nem véletlen, hiszen azon dalok magyar verzióit Főhősünk énekelte annak idején. Arról a bizonyos, 2015 tavaszán megjelent digitális maxiról inkább csak a két koncertfelvételt hallgattam, illetve a Tribal Outtake-et, a remixek közül talán a Pulse Remix volt az, amit előszeretettel pörgettem többször is.

Ákos: Calypso (részlet a "Dupla Aréna 2014" c. DVD-ből, elsőként az "Ébredj mellettem" c. digitális maxin jelent meg)

Ákos: Gyönyörű madár / Térj vissza / Beavatás (részlet a "Dupla Aréna 2014" c. DVD-ből, elsőként az "Ébredj mellettem" c. digitális maxin jelent meg)

Isten lássa a lelkemet, én is Ember vagyok, sőt Férfi, így vannak bizonyos érzések, amik engem sem kerülhetnek el (lásd: szerelem) - egyszer csak megérintett a dal, s így vált kedvencemmé, annak ellenére, hogy nem ez az első hasonló típusú Ákos-nóta, amit előveszek ilyen helyzetben. Sokkal inkább a slágergyanús Ugyanúgy, melyet már az első dalrészlet alapján is abszolút kedvencként és sikervárományosként könyveltem el - és lám, így is lett, ugyanis 2016 áprilisában középlemez készült belőle. (Bővebben később)

Többet nem is mondanék róla, mint hogy igazi sláger - ezt a rádiós játszások száma és a középlemez platina státusza is bizonyíthatja - nem hiába lett a hallgatók/rajongók legnagyobb kedvence a korongról. Erasure-hallgatóknak, kedvelőknek kötelező! :) Megjegyzem, én is ezt a nótát emelném ki, ha csupán egyet lehetne választani.

Ha viszont többet, akkor biztosan megemlíteném a Kapuzárást is, mely egy kritikusabb hangvételű opus, és kiválóan tart görbe tükröt a korosodó férfiak elé, a Mestert pedig saját bevallása szerint egy bizonyos pillanat ihlette a dal szövegének megírására. Sajnos ezt a történetet - ami egyébként a 2014-es dupla Aréna koncerteken hangzott el - sehol sem találtam, pedig rendkívül szórakoztató, én személy szerint nagyon kedvelem az ilyen stand-up blokk jellegű konferálásokat. Bár az agyontorzított - és az Ébredj mellettem / Ugyanúgy duó meghittségéből kizökkentő - hangzás először inkább idegesítő, utána már megszokja az ember, ha akarja... Mellesleg itt hangzik el az egyik kedvenc szövegrészletem, amit most meg is osztok:

"Kicsit se meglepő,
van aki megvető, van aki magvető.
Van aki épít, van aki rombol,
van aki higgad és akad aki tombol,
De mit ér egy egész életmű,
ha ez az egész élet mű?"

Ákos: Kapuzárás - élő koncertfelvétel (részlet a "Dupla Aréna 2014" c. DVD-ből)

Szintén személyes kedvenc a 80-as évek hangulatát árasztó A Cég című tétel, mely első, második, sőt - sokadik hallgatásra sem kimondottan nyerte el a tetszésemet, kissé kiforratlannak és - habár irtózom ennek a szónak a használatától - gagyinak találtam, idővel mégis megkedveltem, ennek legfőbb oka talán a 2015-ös, szintén dupla Arénakoncerten való remek, áthallásos előadás lehet az oka. Így is kell! :)

Ákos: A Cég – élő koncertfelvétel (részlet a „Veletek vagyunk – Dupla Aréna 2015” c. DVD-ből)

Szintén a lírai vonalat kedvelők csemegéje lehet a meghitt hangulatot árasztó Átölel, mely az album tisztán, fényesen ragyogó, igazi ékköve. A fent említett botrány tette ezt is más értelművé, azonban nekem már az első hallgatásnál, sőt a dalrészlet megjelenésekor is kedvencemmé vált. Érzések szempontjából hasonlóakat tudnék elmondani róla, mint az Ébredj mellettem esetében - egy bizonyos állapotba kell (legalábbis érdemes) hozzá kerülni, hogy igazán átérezze a mondanivalót az ember... Csak semmi princípiumosdi! ;)

Ákos: Átölel – élő koncertfelvétel (részlet a „Veletek vagyunk – Dupla Aréna 2015” c. DVD-ből)

A 2014-es EP kiadvány címadója, az Isten-Ember kapcsolatot taglaló (de fent említett - értsd továbbra is: szerelem - okokból kifolyólag ismét más értelmet nyerő) Igazán néhány korábbi társához képest szintén nem tudott eléggé megtalálni a megjelenés pillanatában, később viszont annál inkább! Sajnálatos módon azonban már-már elsikkad (legalábbis számomra) a többi nagyszerű szerzemény mellett.

Remixei sem nyerték el a tetszésemet, egészen addig, míg végül derült égből villámcsapásként megérkezett a középlemez összes Igazán-remixét kenterbe verő, Lotfi Begi és Sean Darin-féle változat. Nem kenyerem az ilyen muzsika, de ez kimondottan tetszik, ajánlom!

Ákos: Igazán – Lotfi Begi & Sean Darin remix (A dal eredeti verziója a 2014-es „Igazán EP”, illetve a 2015-ös „Még egyszer” kiadványokon jelent meg)

A Sisters Of Mercy-hatásokkal fűszerezett, menetelős refrénnel felszerelt Kedvesnővérek nem a legemlékezetesebb pillanatok közé tartozik, ám érdemes kiemelni, hogy teljes mértékben Ákos szerzeménye, és kimondottan meglepetésként hat a líraibb hangvételű dalok után. Élőben azonban nem tudott annyira lenyűgözni, pedig bíztam benne, hogy kicsit tombolósabbra veszik a figurát, na de sebaj...! :)

Leginkább az Amikor szerettél című szerzeményen érhető tetten változás, ugyanis egy teljesen új verzével gazdagodott, és habár nem hat elsőre (szintén sok hallgatást és mélyről jövő érzelmeket igénylő dal ez is), mégis kiemelkedő darabja az albumnak, tekinthető egyfajta lezárásnak is, ugyanis ami ezután következik, az...

...az inkább elhallgatni való, mint hallgatni való, bár ez csak az én véleményem. Mind zeneileg, mind szövegileg sikerült ún. "leggyengébb tételt" alkotni erre az albumra is, mégpedig az Ártatlan személyében. Számomra a Unique zenekart idézi fel (még a csillagtengeres időszakból...), bár ahhoz is kellett jó pár hét, mire erre rájöttem, az viszont elhallgathatatlan, hogy élőben azért elég rendesen megszólal ez a nóta is, de még így sem tartozik a legjobbak közé. Röviden úgy tudnám jellemezni, hogy a Tipikus sztereónál is van lejjebb, ez pedig nem semmi állítás!

Ákos: Ártatlan – élő koncertfelvétel (részlet a „Veletek vagyunk – Dupla Aréna 2015” c. DVD-ből, a dal eredeti verziója a 2015-ös „Még egyszer” c. nagylemezen jelent meg)

Fülbemászó, szintetizátoros gitárpopjával a jobb darabok közé lenne sorolható a Csináld úgy is, ha nem a lemez utolsó harmadában helyezkedne el... Szövege teljességgel egyértelmű és megmondós, ám a kissé bugyuta és már-már végtelenül egyszerű, reklámzene jellegű refrénnek hála inkább a középszerű kategóriába tartozik.

Ákos: Csináld úgy – élő koncertfelvétel (részlet a „Veletek vagyunk – Dupla Aréna 2015” c. DVD-ből, a dal eredeti verziója a 2015-ös „Még egyszer” c. nagylemezen jelent meg)

Az albumot záró Ez az a tánc nem hasonlítható egyetlen korábbi tételhez sem, leginkább az előző, 2084 című album hangulata köszön benne vissza némileg, ez pedig cseppet sem von le értékéből, - bár nem tartozik a kiemelkedő dalok közé - a hallgatást követően viszonylag elégedetten mosolyog az ember, és nyomja meg újra a play-t, hogy felidézze a legemlékezetesebb dalokat.

Mindent egybevetve, Ákos méltán lehet büszke erre a korongra, nem hiába mondta azt, hogy szerelmes belé. A megjelenése óta dupla platina státuszt elért kiadvány a 2015-ös év legtöbb példányszámban elkelt magyar nyelvű hanghordozója lett, innen is gratulálok a Művésznek! Nem utolsó sorban itt említeném meg a dalszövegeket felsorakoztató és igényes fotómegoldásokkal operáló borítót, valamint a pazar és erőteljes megszólalást, melyet Lepés Gábornak köszönhetünk.

Kiemelkedő, emlékezetes dalok: Még egyszer, Újrakezdhetnénk, Ébredj mellettem, Ugyanúgy, Kapuzárás, A Cég, Átölel, Igazán, Amikor szerettél

Felejthető dalok: Kedvesnővérek, Ártatlan, Csináld úgy, Ez az a tánc

Értékelés: Figyelembe véve minden lehetséges tényezőt - és hangsúlyozva, hogy 13-ból csupán 8 dal teljesen új -, kissé nehéz szívvel ám, de 8 PONTra értékelem a 2015. szeptember 29-én megjelent Ákos-nagylemezt.

A remény közben minket figyel...

Kicsit több, mint egy évvel ezelőtt, 2016. április 26-án (kedden) jelent meg a Még egyszer album egyik legjobb és talán legslágeresebb dalának különböző változatait tartalmazó középlemez: az albumverzió mellett egy koncertfelvétel 2015 decemberéből, valamint 4 remix, többek között Hauber Zsolttól és Ákostól (!) is.

Ákos: Ugyanúgy - élő koncertfelvétel (Részlet a "Veletek vagyunk - Dupla Aréna 2015" c. DVD-ből, elsőként az "Ugyanúgy EP" kiadványon jelent meg.)

Két új stúdiófelvétel is helyet kapott a középlemezen, ezek a beszédes című Helyreigazítás, illetve az albumzáró A remény figyel. Előbbiről nem érdemes túl sokat írni, mindenki döntse el maga, hogy mit gondol róla – nekem személy szerint nagyon bejön az odamondogatása. Valószínűleg soha nem születik meg, ha nincs az a bizonyos nyilatkozat és annak mindenfajta következménye... Na, de borítsunk fátylat a múltra és hallgassuk (most már) széles mosollyal ezt a szintipop szerzeményt, melynek különleges betétjének feléneklésére Ákos nem mást kért fel, mint a magyar könnyűzene egyik nagy öregjét, Demjén Ferencet. A dal kiválóan halad a Még egyszer nótáinak vonalán, sőt még némi 2084-hatás is tetten érhető benne, pazar kivitelezésű, rengeteg odafigyelést igénylő szöveges videója pedig megkoronázza ezt a hamisíthatatlan Ákos-szerzeményt.

A remény figyel egy remek nyári sláger lehetett volna, ha már a 2015-ös albumon szerepel, vagy ha tavaly legalább egy kicsit is odafigyelnek rá, és valamennyire felkapják a rádiók. Szerintem nagyon ragadós, remek nóta. Szerkezete különleges, ugyanis verzéje némileg nyugtalanító, a ma emberének problémáit és kétségeit feszegető, melyet ellensúlyoz energikus, dallamos refrénje, ami talán megnyugvást hozhat, és megadhatja azt a bizonyos reményt...

Ezek a dalok - jelenlegi információim szerint - nem fognak helyet kapni egy később megjelenő, esetleges stúdióalbumon, és már csak ezért is érdemes begyűjteni az igényes digipack csomagolásba bújtatott, pazar kiadványt.

A két új dal a maga nemében remek, a korong pedig egy nagyszerű dal mellett annak ötféle, egytől-egyig jól működő variációját rejti, minden fanatikus rajongó és popzenekedvelő polcára kívánkozik.

Az album-, illetve koncertverzión kívül az Ákos és Hauber Zsolt, valamint Hatvani Zília és Krajczár Péter-féle remixek mellett a két új dal mindenképpen figyelemre méltó alkotás. Az összkép számomra azért mégsem teljes, az Ugyanúgy szövege lazán beleférhetett volna a borítóba... Mindegy, az értékelésem így is 9 PONT a tízből! :)

INFORMÁCIÓ: Az idén április 6-án megjelent Szabadon című maxi-kiadványról is írtam már, hamarosan olvasható lesz az ajánló!

A 2016-os dupla arénakoncertet megörökítő DVD-kiadvány várhatóan még idén ősszel megjelenik, további információk hamarosan...

A bejegyzés trackback címe:

https://maximumrockandroll.blog.hu/api/trackback/id/tr6912489821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása