"Mi volt előbb, a zene vagy a szenvedés? Azért hallgattam zenét, mert szenvedtem? Vagy azért szenvedtem, mert zenét hallgattam? Az a sok lemez ilyen bús-nyavalygós faszit csinál az emberből?" (Nick Hornby)

Rock 'n' Roll: Ain't Noise Pollution...

HOOLIGANS: Igaz történet (Hear Hungary, 2016)

Végre visszatértek a jó öreg hooligánok...

2017. május 16. - Blind Man

A Hooligans 2016-ban. (Forrás: musicbackstage.hu)

Úgy gondolom, hogy a Hooligans zenekart nem nagyon kell bemutatnom senkinek, hiszen legalább egy slágerüket biztos rengetegen ismerik az egész országban. Olyan dalaik, mint a ParadicsomTartson örökké, Királylány, Játszom, esetleg a Félember vagy az Illúzió rendszeresen hallhatóak különböző rádióállomásokon, mind a mai napig. Legújabb stúdióalbumuk 2016. június 7-én jelent meg Igaz történet címmel és mára már háromszoros platinalemez státusszal büszkélkedhet. Mivel nekem nagyjából még a Királylány című agyonjátszott sláger környékén elakadt a zenekar (pedig az a dal is már vagy 2004-es, ha nem régebbi...) boldogan vettem kezembe és helyeztem lejátszómba a korongot, a végeredmény pedig mondhatni lenyűgözött, egy szemtelenül jó, szokásos módon slágeres modern rock anyagot alkottak, le a kalappal!

A több, mint 20 éves múltra visszatekintő zenekar 2015 októberében újra kiadta 1997-es Nem hall, nem lát, nem beszél című debütáló albumát, ami mellé egy négy vadonatúj dalt tartalmazó kislemezt is pakoltak, stílusosan Már hall, már lát, már beszél címmel. A négy új dal (Kellenek a hősök!, Ébren várj, Szerelem a hátsó ülésen, Kaméleon) szövegét Major Eszter írta, aki már 2010 óta ír szöveget a csapatnak – az Illúzió című sláger is neki köszönhető – és tökéletesen érti a dolgát, ha azt nézzük, hogy előtte (és közben is többnyire) kizárólag popdalok megszületésében működött közre, melyek közül azért jó pár sláger lett. (Ajánlott oldal: majoreszter.com) 

A fent említett négy új dal értelemszerűen nem kapott helyet a friss korongon, de ez nem is baj, hiszen így is 11+1 dalt kapunk, melyből a „+1” a Tartson örökké című 2001-es dal Lotfi Begi-féle remix változata, ami meglepően jól sikerült, sőt a foci EB alkalmából megjelent Bon Voyage válogatáson is szerepelt.

Visszapörgetve az előző évek (kb. 2004-2013) albumait, a Vírus címűt leszámítva mindegyiken volt Intro, így ez az opus most sem maradhatott el. Kiváló bevezető a kétperces szösszenet, melyet simán el tudnék képzelni akár reklám-, akár filmzeneként is.

A tényleges nyitódal Másképp címre hallgat és a legemlékezetesebbek közé tartozik. Szövegét egy sokaknak ismerős Hooligans-munkatárs, ismert és elismert szövegíró követte el, aki nem más, mint Dandó Zoltán. Rögtön itt ért az első meglepetés, fel is kiáltottam: "Úristen, végre újra megtanultak zenélni! Ez aztán nem semmi...".

Lelkesedésem azonban nem tartott sokáig, ugyanis a Magányterület már annyira nem nyerte el a tetszésemet, valószínűleg kicsit lightosabb zenei világának köszönhetően. Nem azt mondom, hogy rossz, de tudnak ők ennél jobbat is - ezt pedig később be is bizonyítják az albumon. Részemről a közömbös kategóriába sorolom, azaz elvagyok vele, de biztos nem ezt ajánlanám elsőként a korongról.

Sajnálatos módon az Élvezd a csendet egyetlen pillanata sem maradt meg bennem, viszont a Seholország című líraibb tétel annál inkább, sőt! Már az első hallgatáskor azt gondoltam magamban, hogy ez a dal lesz a legújabb Hooligans-sláger - és lám, így is lett! Igaz, hogy erre egy kicsit várni kellett, én azonban bíztam abban, hogy az Orbán Tamás szövegével kísért nóta előbb-utóbb a rádiók és a közönség kedvence lesz. Ez meg is történt, személy szerint örülök is neki, csak aztán nehogy a Scorpions sorsára jussanak és állandóan power balladákat kérjenek majd tőlük a rádiók! ;)

Az Éljem túl a zúzósabb, tempósabb dalok közé tartozik és habár nem annyira üt elsőre, mint a Másképp, mégis kellemes hallgatnivaló, akárcsak a Mondj egy imát. Kategorizálni nem igazán tudom, valamiért mégis tetszik. Előfordulhat, hogy az ultradallamos és húzós refrén viszi el a hátán, melyet valószínűleg már minden koncertlátogató együtt énekel a bandával, ha sorra kerül ez a tétel a programban. Itt jegyezném meg, hogy Ördög "Csipa" Tibor ahogy öregszik, úgy lesz egyre jobb énekes, ezen az albumon például kimagasló és lehengerlő teljesítményt nyújt! :)

Szeress, ne háborúzz sem ragadt meg bennem annyira, bár ez talán nem akkora baj, hiszen van itt még egy lassabb, sőt kimondottan személyes tétel - az Apám című nóta képében. Bár zeneileg nekem kissé furcsa a kezdése, a szöveg ezt teljes mértékben feledteti és emeli a kiemelkedő kategóriába. Különleges nótának mondanám, hiszen a magyar zeneiparban az édesanyákról már rengeteg szép és meghatározó dal született, épp itt volt az ideje, hogy a másik nem legfőbb képviselőinek is legyen egy ilyenje - az pedig, hogy a dalszöveget egy hölgy írta, már csak hab a tortán.

Holtverseny ismét hoz némi felüdülést - főleg azoknak, akik hozzám hasonlóan a tempósabb, gitár centrikusabb dalokat kedvelik, ám ez is csak alig három percig tart, hogy aztán a címadó és egyben albumzáró dal, - mely egy duett Péter Szabó Szilviával - és a már említett remix zárja a tavalyi év egyik - számomra - legjobb albumát.

A címadóról azért még szólnék egy kicsit, hiszen amellett, hogy nagyszerű duett, szintén különlegesnek mondható. Ilyen hosszúságú és - bár kicsit félve mondom ki / írom le - nagyívű dalokat nem nagyon szokhattunk meg a Hooliganstől. Érdekes színfolt a palettán, nagyon kíváncsi lennék rá élőben is...

 

Értékelés: mindent egybevetve úgy gondolom, hogy az elmúlt évek legjobb Hooligans-albuma született meg az Igaz történet képében, a zenekar tagjai egytől-egyig büszkék lehetnek rá.

Pontszám: 9/10 - soha rosszabbat, srácok! :)

Emlékezetes, kiemelkedő dalok: Másképp, Seholország, Éljem túl, Mondj egy imát, Apám, Holtverseny, Igaz történet

Felejthető dalok: Élvezd a csendet, Szeress, ne háborúzz

Az Igaz történet című album a 2016-os év 4. legtöbb példányszámban elkelt magyar zenei albuma lett, csupán a Tankcsapda dupla feldolgozásalbuma, Három rohadék rockcsempész című DVD-je és a Kowalsky meg a Vega szintén remekül sikerült, Varázsszavak c. korongja előzte meg.

Az album megvásárolható a kijelölt MOL- töltőállomásokon (lista a hooligansweb.hu-n)

INFORMÁCIÓ: nemrég jelent meg a zenekar 20 éves jubileumi koncertje DVD-n, ITT meg is vásárolható! :)

Dalok:

1. Intro
2. Másképp
3. Magányterület
4. Élvezd a csendet
5. Seholország
6. Éljem túl
7. Mondj egy imát
8. Szeress, ne háborúzz
9. Apám
10. Holtverseny
11. Igaz történet (feat. Péter Szabó Szilvia)
12. Tartson örökké (Lotfi Begi Remix)

A bejegyzés trackback címe:

https://maximumrockandroll.blog.hu/api/trackback/id/tr3612500337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása