"Mi volt előbb, a zene vagy a szenvedés? Azért hallgattam zenét, mert szenvedtem? Vagy azért szenvedtem, mert zenét hallgattam? Az a sok lemez ilyen bús-nyavalygós faszit csinál az emberből?" (Nick Hornby)

Rock 'n' Roll: Ain't Noise Pollution...

MOBILMÁNIA: Vikidál 70 / Zeffer 60 / Mobilmánia 10 (Hammer Records, 2019)

2019. szeptember 18. - Blind Man

mobilmania_vikidal70_zeffer60_mobilmania10_resize.png

2018. január 6. örökké fontos és emlékezetes dátum marad a hazai rockrajongók számára, ekkor tartotta ugyanis nagyszabású Arénakoncertjét két legendás előadóművész (Vikidál Gyula és Zeffer András), valamint a Fonogram-díjas Mobilmánia kiegészülve egy nagyzenekarral, valamint számtalan meghívott vendéggel, akik csak tovább emelték az amúgy is patinás est fényét. Ennek lenyomataként jelent meg hosszas munka és még hosszasabb várakozás után egy 3 CD- és 2 DVD-korongból álló, meglehetősen impozáns kiadvány, amely vágatlanul tartalmazza az este során elhangzott összes dalt, s amivel az is simán átélheti a fergeteges koncertélményt, aki ott sem volt.

Ami azt illeti, a Hammer Records műhelyét rendre olyan kiadványok hagyják el, amik simán felvehetnék a versenyt egyes nemzetközi anyagokkal is, elég csak a Zártosztály Őrült érzés című hasonló kaliberű gyűjteményes művére gondolni, vagy éppen a tavasszal megjelent Ossian tripla jubileumi koncertfelvételre. Ez a szintén tripla jubileumi, öt lemezes pakk pedig egy újabb lapát és egyben méltó megkoronázása a két nagy múltú és sikeres művész, valamint a Mobilmánia eddigi munkásságának. Hihetetlen belegondolni, hogy már egy évtizednél is régebb óta működik az ország talán legjobb hard rock zenekara, s hogy ennyi idő alatt csupa olyan lemezt készítettek el, amiken keresve sem lehet fogást találni. A most megjelent Arénakoncert felvétele pedig mi más, ha nem a lehető legjobb visszacsatolás, hogy nemcsak Vikidál Gyula és Zeffer András örökérvényű, hanem a Mobilmánia építő és nagy volumenű munkásságára is szükség van még, nagyon sokáig. A felsorolásból persze kihagyhatatlan Horváth Attila szövegíró is, hiszen az este során talán az ő tollának legtöbb műve szólalhatott meg az Aréna színpadán.

A gyönyörű kiállítású díszdoboz első CD- és első DVD-korongja a Vikidál Gyula hetvenedik születésnapja kapcsán összeállított műsort tartalmazza. Masszív és sokszínű, a művész minden korszakából elő-előkapott darabok sorakoznak egymás után, nemcsak az ünnepelt, hanem frenetikus kísérőzenekar és számtalan meghívott vendégfellépő előadásában. Elég csak Nagy Anikó színművésznő és Zöld Csaba színművész, valamint Menyhárt János és Homonyik Sándor egykori MHV-tagok nevét említenem és mindenki érti a lényeget. Nemcsak a fergeteges sikereket elért Menyhárt-Homonyik-Vikidál trió halhatatlan slágerei, hanem az Utazás és A nyomorultak című musicalek dalai is fergeteges csemegéi az összeállításnak, de a legjobb pontok mégis a Dinamit és a klasszikus P.Box talán legnagyobb sikereiből összeállított egyvelegek. Ezek bizonyítják, hogy több évtizeddel a megjelenésük után is érvényes dalok, hithű rockerek számára egyenesen felejthetetlenek.

De ugyanez elmondható a Zeffer András munkásságát átfogó válogatásról is, aminek gerincét természetesen a Mobilmánia dalai adják, főként a legutóbbi két stúdióalbum (Fénypokol és Vándorvér) sikerei. Természetesen mind a TRB, mind a RockBand szerephez jutott az este során, Tunyogi Péterről pedig ismét méltó módon sikerült megemlékezni. Ehhez elég csupán a frenetikus Szabad vér című dalt említenem, ahol nemcsak hallhatjuk, de láthatjuk is a valaha volt legjobb magyar rockhangot. A dalválogatás egy igazi best of, hiszen klasszikus P.Mobil-számok mellett a legalapvetőbb 'mánia-tételek is felcsendülnek, méghozzá pazar megszólalással. Nem mondom, de talán a legütősebb megszólalású koncertanyag ez, amit az elmúlt időkben hallottam.

És akkor a látványról még nem is szóltam... Végig dinamikus, pergő, kellően énekes- és zenészcentrikus a szerkesztés, személy szerint egyetlen olyan dolgot nem tudnék említeni, ami miatt nem jelent tökéletes élvezetet a film megtekintése. Talán egyedül a Segíts, hogy úgy legyen című dal esetében észrevehető némi utólagos igazítás, de aki ott volt, tudja miért történt. Mivel a vágás pazar, konkrétan észrevehetetlen a dolog, csupán az érezhető, hogy a stúdióalbumról kölcsönzött éneksáv hallható. Mindez azonban semmit nem von le a végtermék értékéből, mivel tényleg nem annyira feltűnő, hogy az vérlázító legyen. Egyes előadók ennél több korrektúrát is megengednek, szóval tényleg nem lehet kifogásunk ennyi javítás miatt.

Egy emlékezetes és sokszínű este fantasztikus kivitelezésű lenyomata ez a digipack kiszerelésű, ötlemezes box, ami egy számtalan remek fotót tartalmazó füzet kíséretében minden rajongó polcának éke lehet, s nem mellesleg dupla bakelitkorongon is napvilágot látott - ez utóbbi az est legjobbnak vélt produkcióit tartalmazza és gyűjtőknek mindenképpen ajánlott.

A grandiózus kiadvány tartalma:

mobilmania_arena_tartalom.jpg

rocker_affilate_01-851x315.jpg

Ha nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről és újdonságokról, akkor kövesd a blogot a Facebookon is! Köszönöm. :)

Már az Instagramon is ott vagyunk! - instagram.com/martongabona

A bejegyzés trackback címe:

https://maximumrockandroll.blog.hu/api/trackback/id/tr3215116456
süti beállítások módosítása