"Mi volt előbb, a zene vagy a szenvedés? Azért hallgattam zenét, mert szenvedtem? Vagy azért szenvedtem, mert zenét hallgattam? Az a sok lemez ilyen bús-nyavalygós faszit csinál az emberből?" (Nick Hornby)

Rock 'n' Roll: Ain't Noise Pollution...

MOBILMÁNIA: monumentális kiadványcsomag a tavalyi Arénás koncert felvételeiből

interjú Zeffer Andrással

2019. szeptember 14. - Blind Man

mobilmania_promo.jpg

A 2018-as Vikidál 70 / Zeffer 60 / Mobilmánia 10 elnevezésű, több blokkból álló teltházas Arénás nagykoncert anyagának megjelenését ünnepelhette a Fonogram-díjas zenekar és rajongótábora szeptember 13-án. Az eseményt egy dedikálással egybekötött közönségtalálkozó tette még emlékezetesebbé, amit a budapest Liquid Rockban tartottak. Zeffer András zenekarvezető billentyűs/énekest a kiadványról, a közelmúlt kiemelkedő eseményeiről, valamint a Gamsz Árpád énekest ért balesetről, és ennek tükrében a következő hónapok megmozdulásairól kérdeztük.

A tavaly januári – hármas jubileumot megünneplő – teltházas Aréna nagykoncert kép- és hanganyaga most hétvégén jelenik meg. Mielőtt ennek bemutatását kérném tőled, mi a legelső, ami eszedbe jut arról az estéről?

Az egész elmúlt negyven-negyvenöt, Vikidál Gyula esetében 50 évünk. Úgy gondolom, hogy ez a hármas jubileum olyan zseniális egybeesés volt, és annyira jó üzenete volt ennek a koncertnek, ami ritkaság. 

Mint ahogy magával a rendezvénnyel, most az azt megörökítő kiadvány megjelenésével is nagyot mertetek álmodni, monumentális a csomag.

Így van! Közel húsz hónapig tartott, amíg kézzelfogható nem lett annak az estének az ilyetén „dokumentálása”. A koncert teljes anyaga egy 5 korongos digipak box szettben (3CD, 2 DVD) és a legjobb pillanatokat tartalmazó dupla vinyl LP-n lát napvilágot! Mindkét kiadvány limitált példányszámban készült el, és ebben a formában csak egyszer került legyártásra. Gyönyörű lett a kivitelezés, mind a grafikusok által elkészített külcsín, mind a hang- és képanyag hatalmas munkát követően vált véglegessé, és készült el. A próbanyomatot – ami nemsokára ki lesz sorsolva a rajongók között – kézbe fogva, végignézve-, hallgatva az egész anyagot, azonnal előjön az az érzés, mintha az Arénában ülne az ember, komoly emlék-„halmaz” tolul fel, és pozitív érzelmi dolgokat nyit ki az ember lelkében. 

mobilmania_digipack_arena.png

Tavasszal Észak-Amerikában is jártatok. Hogy sikerült ez a kiruccanás, illetve, hogy látod, esetleg lesz-e folytatása?

Nagyon vártuk már ezt a lehetőséget, több évtizedes álmunk teljesült, hogy három városban – Los Angeles, Edmonton, Vancouver – is játszhattunk. Csodálatos élmény volt az egész kint tartózkodásunk, nagyon jó érzés volt a diaszpórában élő magyarok előtt fellépni a saját dalainkat, de a koncerteken kívüli városnézések, és azok az impulzusok, amik ott értek minket, életünk végéig emlékezetesek maradnak. Észak-Amerika visszavár minket, mert most jó pár város kimaradt a feszített program és szűk időkeret miatt, úgyhogy minimum két-három hétre megyünk legközelebb, sőt Ausztráliába is kaptunk meghívást 2021-re. Remélem, oda is sikeresen kijutunk majd.

A zenekar angol nyelvű kiadványáról írt ajánlónk itt olvasható: MOBILMÁNIA - LANDED IN YOUR HELL AJÁNLÓ

mobilmania_angol.png

A nyári fesztiválszezont idén is a már hagyományosnak mondható Mobilmánia Piknikkel indítottátok. Ez a rendezvény miért kiemelt jelentőségű a számotokra?

Mert nagyon fontosnak tartom a közönségbázisunk folyamatos gründolását, azaz, hogy tartsuk velük komolyabban is a kapcsolatot. Itt azokról a rajongókról, a keménymagról beszélek, akik nem cserélgetik a pólóikat, rendszeresen Mobilmánia koncertekre járnak. Nekik szeretnénk ezzel a piknikkel – amit idén már tizedik alkalommal szerveztünk meg – egy olyan személyes találkozást biztosítani, ahol el lehet velünk beszélgetni a főzőcskézés, kikapcsolódás közben, mintha egy kötetlen kerti partin lenne mindenki. Ezeken a megmozdulásokon a zenekar minden tagja részt vesz, és természetesen Horváth Attila szövegírónkat is meghívjuk. A Hajógyári-sziget északi csúcsát szoktuk megcélozni, és most már több százan jövünk össze egy-egy ilyen alkalomkor. Mindig nagyon jó a hangulat, és én azt is szeretem, hogy ott annyira megnyílhatunk a résztvevők felé, hogy olyan kérdéseket is feltehetnek, amikre a válaszokat nem kaphatják meg az újságokból. De ez fordítva is így van, a találkozón vagy a hozzám érkező levelekben sokszor a legszemélyesebb dolgaikat tárják elém az emberek, sok esetben magánéleti- és egészségügyi problémákhoz is tanácsot, segítséget kérve. Egyszóval ezek a közös piknikek, a kellemes szórakozás mellett még közelebb hoznak minket egymáshoz, az összetartozásunkat, az egymáshoz való kötődésünket is erősítik.

Nemrég meghívást kaptatok az M2 Petőfi TV Akusztik - Legendák sorozatába. Hogyan készültetek erre a fellépésre? Illetve, ennek hatására terveztek-e esetleg kimondottan unplugged koncerteket a jövőben?

Engem már régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy néhány dalunkat át kellene dolgozni akusztikus verzióba. Három-négy évvel ezelőtt az egyik Barba Negrás bulinkon volt is egy ilyen nagyon rövid blokkunk, de ez a mostani felkérés egy hatalmas löket volt ahhoz, hogy komolyabban meg is csináljuk, örömmel el is vállaltuk. Gamsz Árpi énekesünkkel ültünk neki a dolognak, de mindenki nagyon lelkes volt, hozta az ötleteket, amiket aztán elkezdtük összegyúrni. És lám-lám, a sok munkának azonnal meg is volt az eredménye, mert amikor lement a televízióban a műsor, másnap tulajdonképpen felrobbant a Facebook, folyamatosan mindenki erről írt, és most, hogy a YouTube-ra is felkerült az adás, özönleni kezdtek a pozitív visszajelzések, azaz teljesen egyértelmű, hogy igény lenne egy ilyenre. Úgyhogy jövő év vége felé szeretnénk csinálni egy másfél- vagy kéthónapos akusztikus turnét, aminek valószínűleg a MÜPA-ban, vagy a Kongresszusi Központban lesz a záróeseménye.

A sok örömteli esemény és jó hír mellett szomorú aktualitás, hogy múlt hétvégén Árpi balesetet szenvedett. Azt már közzétettétek, hogy hazaengedték a kórházból, de kérdezném, hogy ott lesz-e a dedikáláson, valamint, hogy milyen ősz elé néz így a Mobilmánia?

Pont a napokban mondtam a feleségemnek, hogy Árpit annyira megszerettem, hogy nem csak kollégaként, hanem már szinte családtagként tekintek rá. De nem szabad nekem ilyet kimondani, mert rá nem sokkal érkezett a telefonhívás, hogy lakásfelújítás közben összetört alatta a létra, egy szerencsétlen balesetet szenvedett. Négy bordája eltört, és a gerinccsigolyája is elrepedt. Ráadásul én is pont egy létra tetején állva hallottam meg a hírt, ugyanis az unokabátyámnál épp villanyt szereltem… A folytatás tekintve: a turné elindul, Vikidál Gyuszi, Bajnok, és én tudunk énekelni, és kiderült, hogy Nusser Ernő barátom pedig vokálozni tud, így – szétosztva egymás között a dalokat – megoldjuk a már lekötött koncerteket. Ahogy most állnak a dolgok, én úgy látom, hogy hosszú lesz a rehabilitáció, Árpi a december 27-ei fővárosi karácsonyi nagykoncerten tud majd ott lenni.

KTA

rocker_affilate_01-851x315.jpg

Ha nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről és újdonságokról, akkor kövesd a blogot a Facebookon is! Köszönöm. :)

Már az Instagramon is ott vagyunk! - instagram.com/martongabona

A bejegyzés trackback címe:

https://maximumrockandroll.blog.hu/api/trackback/id/tr2015092486
süti beállítások módosítása