"Mi volt előbb, a zene vagy a szenvedés? Azért hallgattam zenét, mert szenvedtem? Vagy azért szenvedtem, mert zenét hallgattam? Az a sok lemez ilyen bús-nyavalygós faszit csinál az emberből?" (Nick Hornby)

P. MOBIL: És? (GrundRecords, 2019)

2019. augusztus 18. - Blind Man

p_mobil_es.jpg

Jeles évfordulóhoz érkezett az ország egyik legismertebb rockzenekara a 2019-es évben: aranylakodalmat, azaz ötven év összetartozását ünnepli a P. Mobil, s ennek apropója szolgáltatta nemrégiben Schuster Lóránt - a magyar rock 'n' roll leghitelesebb arcának - Csiriz című könyvének, valamint ezen feldolgozáslemez megjelenését. Nyilván ebből az alkalomból a két évvel ezelőtti Csoda történt! lemez folytatását várnánk, ám ez a tizenegy, nagyrészt korábban már bemutatott, megjelent és ismert feldolgozást tartalmazó anyag talán nagyobbat dörren, mint a hamarosan érkező jubileumi anyag. Elég csak ránézni a borítóra és a dallistára, ez a dalgyűjtemény minden bizonnyal rövid időn belül a Mobil-rajongók egyik legnagyobb kedvencévé válhat.

Tovább

"Felismered a dolgok valódi értékét..." - interjú Tarja Kauppinen írónővel

Beszélgetés zenéről, írásról, olvasásról és sportról

tarja-kauppinen-1.JPG

Bő huszonöt évvel ezelőtt Vámos Miklós mindig egy idézettel indította Lehetetlen című műsorának adásait. Ha a mostani interjúhoz egy megfelelő, ütős sort kellene választani, az alábbi lenne nálam a befutó: "A sport gyógyír, tanító és mester, mindenkinek szüksége lenne rá." Szerzője interjúalanyom, Tarja Kauppinen [bekezdés]-díjas írónő. Szavai inspirálóak és lenyűgözőek, esetében szépség és intelligencia, tehetség és elhivatottság párosulnak. Kedvenc zenéiről, szerzőiről, írói munkásságáról és sportteljesítményéről beszélgetni a blog több mint két éves történetének egyik legmeghatározóbb élménye volt.

Tovább

OMEN: Halálfogytiglan (Hammer Records, 2019)

omen_halalfogytiglan.jpg

Az Omen a hazai metalszíntér egyik legalapvetőbb bandája, 1990-es megalakulásuk óta meghatározó lemezek és dalok sorát pakolták már le az asztalra, így talán nem véletlen, hogy majd’ három évtized elteltével is beszélhetünk róluk. Az elmúlt hetekben, hónapokban nemcsak friss nagylemezük kapcsán, de az énekesi poszton történő változás okán is hallhattunk róluk, ugyanis tíz év után a Mobilmániából is ismert Molnár „Stula” Péter váltja Koroknai Árpádot a mikrofon előtt. Egy évtized simán elég arra, hogy a hallgató megszokjon egy frontembert a színpadon, Korival ráadásul még két lemezt is felvettek (Nomen est Omen, Huszonöt év), a távozásával kapcsolatos hír pedig konkrétan derült égből villámcsapásként érte nemcsak a rajongókat, de a zenekart is, akik fel voltak készülve a negatív véleményekre is. Szerencsére azonban a Most kezdődik című új dal, amit egy frappáns videóklip kíséretében mutattak be durván egy hónapja, talán nem véletlenül közelít a százezres megtekintésszám felé.

Tovább

KEDVESKOVÁCS: 3 hónap, 3 költő, 3 dal

A zenekar versfeldolgozásokkal indított 2015-ben, ezt követték később a saját szövegek. 

A különleges projektről az alábbiakat mondták el:

4 év után úgy éreztük, hogy ezek a dalok is megértek annyira, hogy megörökítsük őket. 

Így született meg a Birthday Boys Project ötlete: versfeldolgozások születésnapokra hangolva: 3 hónap, 3 költő, 3 premier - József Attila, Kányádi Sándor és Weöres Sándor verseiből „kovácsolt” feldolgozások a költők születésnapjaira időzített dal-és klipmegjelenéssel.

Tovább

RETROSPEKTÍV #1: Telegram - Rossz hírek (Hungaroton / Start, 1989)

telegram_rossz_hirek.jpg

Itt az uborkaszezon, kiugróan jó kortárs anyagot pedig legfeljebb nagyítóval talál az ember, úgyhogy végre elindítjuk régóta tervezgetett rovatunkat, amelyben felidézünk egy-két olyan magyar lemezt, ami nem vált szervesen a kánon részévé. Mindez talán abból is eredhet, hogy annak idején csak vinylen, valamint kazettán voltak elérhetők, CD-kiadást pedig nem kaptak, hiszen a Hungaroton keményen őrzi a jogokat és nem adja ki a kezéből. Így lehet, hogy egy antikváriumban találtam rá a Telegram zenekar 1989-ben kiadott első és egyetlen, Rossz hírek című nagylemezére. Mivel konkrétan semmit nem tudtam a bandáról, leszámítva a borítón is olvasható infókat, csupán a dalok címe vezérelt. Na meg az, hogy a Mr. Basary - Hirleman Bertalan - Makovics Dénes - Vedres József nevével fémjelzett csapat valódi szupergroupnak tekinthető. Sajnálatos módon keveset koncerteztek és tényleg csak ez az egy anyaguk készült, ám ennek méltó helye lenne a legjobb magyar rocklemezek között, ha bárki is emlékezne még rá abból az évből, amikor megtörtént a "rendszerváltás". 

Tovább

DR. WEISZ: Abaházi Csaba hangjával meghallgatható az első dal a Rock Konzílium albumról

drweisz_promo.jpg

Rock Konzílium címmel jelenik meg hamarosan Weisz “Kicsi” László (Kalapács, Dirty Dance, ex-Zorall, ex-Dance, ex-Carmen) következő nagylemeze, melyen az előzőhöz hasonlóan számtalan neves gitáros és énekes előadása színesíti a dalokat A 2015-ös Metal Konzílium folytatása a júniusi HammerWorld Magazin mellékleteként fog megjelenni 11 új szerzeménnyel. A felvétel, keverés és mastering Weisz Kicsi saját stúdiójában, az Ecseri Vasmű Stúdióban zajlott, a borítót pedig az előző koronghoz hasonlóan Gróf Balázs készítette. Weisz gitárjátéka mellett az albumon basszusgitáron Kovács Zoltánt (Depresszió) és dobok mögött Boros Pétert (Sing-Sing, ex-Beethoven, Zorall, Macskajaj) hallhatjuk. Az albumról az első dal, az Ez a nyár, melyben Abaházi Csaba (ex-Sing Sing, MégEgyKör) énekel, illetve Jung Norbert (EGO, ex-Pokolgép, ex-Sing Sing) is gitározik, a dalszövegét pedig Barbaró Attila (Junkies) írta, már meghallgatható.

Tovább

OVERLOAD: klippremier - rising!

overload.jpg

Életjelet adott magáról az OverloaD zenekar. Hamarosan elkészülő Darkness Incomplete lemezükről, a rising cimű dalra jött ki a banda első hivatalos videója. A téma a pokolra jutás, a örök sötétség uralma, a frissen elhunytak útja a végtelen éjbe. A képi felvételek a Miskolci Vasgyárban készültek, a hang pedig a SuperSize és a Juice-K studiókban. A nagylemez 10 dalt tartalmaz majd, néhány számcim: The Burden of Sin, Longing Back, Cold Light, Drown In Memories. A lemezboritót Fülöp Miklós festőművész késziti, aki az előző, Suburbia EP-ért is felelt.

Ha nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről és újdonságokról, akkor kövesd a blogot a Facebookon is! Köszönöm. :)

Már az Instagramon is ott vagyunk! - instagram.com/martongabona

OMEGA DIATRIBE: koncertklip a tavalyi stúdióalbum címadó dalához!

od_barba_negra_2019.jpg

Friss klippel rukkolt elő a budapesti extrém groove metal ötös, ami ezúttal a tavaly megjelent harmadik lemezük címadó dalához készült, a tavaszi Rise Above The Sky turné budapesti állomásán, a Barba Negrában. A Trinity címre keresztelt korong, ami a neves dán producer, Tue Madsen kezei alatt készült, elnyerte a 'Az év legjobb stúdió produkciója' díjat, valamint az Omega Diatribe lett a 2018-as év koncertzenekara a HangSúly Zenei Díj által. A zenekar egyébként számos hazai és külföldi fesztiválon is elcsíphető lesz idén.

Tovább

HITROCK: megjelent a 40 éves jubileumot ünneplő új album!

hitrock2019_promo_kicsi.jpg

HitRock 40 – Nem az én világomban élsz címmel jelent meg az idén 40 éves évfordulóját ünneplő AOR és westcoast jellegű dallamos hard rock banda új, jubileumi albuma, mely egyben az első teljes stúdiólemez Mr. Basary (Metal Company, Telegram, Kormorán, Örökség, Atilla Fiai Társulat, stb.) hangjával. A jubileumi korong megrendelhető a metalshop.hu felületéről, illetve kapható a MediaMarkt üzleteiben is, valamint online is meghallgatható a legtöbb népszerű felületen.

Tovább