"Mi volt előbb, a zene vagy a szenvedés? Azért hallgattam zenét, mert szenvedtem? Vagy azért szenvedtem, mert zenét hallgattam? Az a sok lemez ilyen bús-nyavalygós faszit csinál az emberből?" (Nick Hornby)

DEVOID: "Fake Gleam" címmel jelent meg új videoklipjük

2019. október 22. - Blind Man

devoid_kibebaszottjo.jpg

Megjelent a győri Devoid zenekar új klippje „Fake Gleam” címmel, amely egyben a zenekar közelgő bemutatkozó albumának első szerzeménye.

Tovább

INVADER: Valóságelvonó (Nail Records, 2019)

invader_valosagelvono_front_1.jpeg

Megmondom őszintén, 2014-ben, mikor kijött az Invader zenekar Szép új világ című nagylemeze, nem mertem volna tetemes összeggel fogadni arra, hogy huzamos időn belül egy következő korongot is élvezhetünk tőlük. Mondhatnám, hogy így is lett, hiszen több éven keresztül alig-alig hallattak magukról, míg a tavalyi év elején derült égből villámcsapásként kihozták az Egyszer élsz! címre hallgató, igen frappáns anyagukat, amit 2018 végén aztán a Magyar hangok rovaton belül ki is tárgyaltunk (elérhető ITT). Aztán amennyi "pihenőt" beiktattak annak idején, legalább annyira felgyorsult mostanában a gépezet, hiszen a hónap elején jelent meg Valóságelvonó címmel vadonatúj albumuk. A megkezdett fonalat felvéve és folytatva ismét egy erős és maradandó alkotást sikerült összehozniuk, ami garantáltan az undergound hívők és a klasszikus heavy metalosok nagy kedvence lesz.

Tovább

TANKCSAPDA: Liliput Hollywood (Szerzői kiadás, 2019)

tankcsapda_lh_duo.png

A veterán, jól ismert zenekarok jelenkori teljesítményeit méltató, új albumait bemutató írások alatt előforduló kommentek az esetek kilencvenkilenc százalékában kimerülnek az "eladták magukat", "csak az első három album idején voltak jók, onnantól leszállóág", "XY nem tud énekelni / gitározni / dobolni, stb." és hasonló frázisokban. Persze vannak olyanok, akiket okkal ekéznek időnként, de hát manapság már tényleg mindenekfelett áll a marketing, szóval nem csoda, hogy boldog és boldogtalan is próbálkozik mindennel, csak hogy megkeresse az erre vagy arra valót. Hogy mindezt miért pont most citálom elő? Éppen azért, mert a Tankcsapdának is rendre kijut a jól bevált frázisokból, ezek pedig nem mindig érezhetőek jogosnak. Tény, hogy az új albumot nem a Szevasz öcsémmel kellett volna felvezetni, de hát így legalább sikerült elérniük, hogy a szokásosnál is többet beszéljenek, írjanak róluk, szóval a dolog nemes egyszerűséggel ki lett pipálva. Pont azért is vártam a Liliput Hollywood című, harmincéves jubileumukat is némiképp ünneplő korongot, mert kíváncsi voltam, mi rejlik még ebben a zenekarban. Az, hogy gyakorlatilag rendre leírják őket, miszerint a Mindenki vár valamit óta nem adtak ki értékelhető produktumot, megdőlni látszik. Nem mondom, hogy az elmúlt tíz év legjobbja lenne a lemez, de vannak rajta olyan darabok, amik ki fogják állni az idő próbáját.

Tovább

LEMEZTÁSKA: Blind Man kedvencei

vinyl-best.png

Ebben a bejegyzésben bemutatkozik a Rock ’n’ Roll Ain’t Noise Pollution Blog szülőatyja, főszerkesztője és tartalomfelelőse, Marton Gábor – azaz Blind Man. Elöljáróban annyit érdemes tudni róla, hogy húszéves, kedvenc műfajai a hard rock, a heavy-, thrash-, és power metal valamint a punk, de igazándiból semmi olyantól nem zárkózik el, amiben található egy kis fém. A zene mellett másik nagy szenvedélye az olvasás, úgyhogy aki ezen irányú tevékenységére kíváncsi, látogassa meg a moly.hu/tagok/gabona oldalt, mi most csak a zenére koncentrálunk.

Tovább

ZÁRTOSZTÁLY: Szétszakítva EP (Hammer Records, 2019)

zartosztaly_szetszakitva_front.jpeg

A nyolcvanas évek végi, ultrasikeres EDDA-idők zenészeit tömörítő Zártosztály egy különleges banda. Alapvetően az első hét, klasszikussá nemesedett EDDA-nagylemez dalait játszó, kvázi tribute zenekarként indultak, amolyan minden mindegy alapon, teljesen alkalmi szinten. Talán ők sem gondolták volna, hogy a mirigyes Sipos Petivel fémjelzett dolog olyannyira sikeres lesz, hogy egy idő után saját dalokra is kíváncsi lesz a közönség. Mindez sajnos Sipivel nem valósult meg, hiszen - igaz, hogy hosszú és kitartó munka után - inkább a Mirigy és a Triász dolgaira kívánt koncentrálni, így a veteránok kénytelenek voltak új énekest vadászni a banda élére. Ő nem más, mint egy újabb Peti, mégpedig a Tűzmadár és a Continoom frontjáról ismert Schrott Péter, akivel nemcsak három saját tételt rögzítettek, de újra felvették a Csuka szólóalbumán megjelent A szívem visszavár című dalt is.

Tovább

STEEL PANTHER: Heavy Metal Rules (Steel Panther, Inc. 2019)

steel-panther-heavy-metal-rules-800x800.jpg

Most nem tudom eldönteni, hogy én vagyok egy megveszekedett barom, vagy tényleg pofátlanul jól működik az új Steel Panther album? Ami az All You Can Eat (2014) és a Lower the Bar (2017 - írtunk is róla) esetében nem jött össze, az a Heavy Metal Rules szempontjából szinte tökéletesnek mondható és talán még azt is meg merem kockáztatni, hogy ha az elmúlt öt évet teljes csendben és csupán koncertezéssel töltik el, majd úgy jönnek ki egy új anyaggal, amin az előző kettő valamint ezen album keresztmetszetét kapjuk, akkor nagyjából az elsőhöz méltó színvonalút kaptunk volna. Egy szerencsénk van, mégpedig hogy mind az All You Can Eat-ről, mind pedig a Lower the Bar-ról sikerült annyira megfeledkezni, hogy szinte az újdonság erejével üdvözöljük ezt a friss dalcsokrot, ami ha a második helyett jelenik meg annak idején, talán nem kell idő előtt nekiállni az egészen egyedi banda temetésének...

Tovább

DYING WISH: Üvöltő sötét (Nail Records, 2019)

dying_wish_uvolto_sotet.jpg

A ’90-es években indult Dying Wish minden kétséget kizáróan hazánk egyik legerősebb zenekara, a színtér legkiválóbb modern melodikus death / thrash metal bandája, akik ezúttal második alkalommal jelentkeznek magyar nyelvű anyaggal. A 2016-os, elejétől végéig remek Tükörország című anyag folytatása az októberi HammerWorld magazin mellékleteként is elérhető Üvöltő sötét, ami habár nem éppen annyira jó értelemben vett slágeres dalcsokor, mint elődje, így is szokatlan erővel támad és olyan dallamokat vonultat fel, amik hosszú időre beköltöznek az ember fejébe, fülébe. Szóval a „Kovács Ákos meets technikás, valódi metal” történet folytatódik…

Tovább

ÁKOS: Idősziget (Fehér Sólyom, 2019)

akos_idosziget.jpg

Ákos már-már olyan szinten visszatérő vendége blogunknak, hogy lassan saját rovat is kijárna neki, hiszen írtunk már négy évvel ezelőtti stúdióalbumáról (Még egyszer), az Ugyanúgy EP-ről, a Szabadon maxiról és a Szintirock / Dupla Aréna 2016 DVD-ről is, nem beszélve a jelenlegi új anyagot előlegező Hazatalál EP-ről. Utóbbit elég alaposan lehúztuk, ez tény, de az azóta eltelt évben sikerült úgymond "jóra hallgatni" a dalokat, s talán nem véletlenül kerültek tíz új kompozícióval együtt az Időszigetre. A Hazatalál és a Nem kell más vigasz óriási slágerek lettek, az Ellenség a kapuknál és a Holnaptól pedig ebbe a koncepcióba ágyazva talán még hatásosabbak, mint voltak, szerencsére nem léptek töltelékdal-szerepbe. Ráadásul alapos remasztert is kaptak, szóval teljesen másképpen szólnak, mint megszokhattuk az EP-n. Persze egy tizennégy (!!!) tételes album akarva-akaratlanul is magában foglal kevésbé hatásos darabokat is a slágergyanús szerzemények mellett, ezúttal még a halványabb darabok is remekül egyensúlyoznak a felejthetőség és emlékezetesség határán. Meglehet, nagyobb részük előbbi gödrébe merül majd idővel, most még kimondottan üdítően hatnak, szóval ami a Még egyszer utolsó etapjában nem működött, az itt most sikerült. Teljes mértékben elfogulatlan és főként fizetetlen albumajánló következik.

Tovább

MOBILMÁNIA: Vikidál 70 / Zeffer 60 / Mobilmánia 10 (Hammer Records, 2019)

mobilmania_vikidal70_zeffer60_mobilmania10_resize.png

2018. január 6. örökké fontos és emlékezetes dátum marad a hazai rockrajongók számára, ekkor tartotta ugyanis nagyszabású Arénakoncertjét két legendás előadóművész (Vikidál Gyula és Zeffer András), valamint a Fonogram-díjas Mobilmánia kiegészülve egy nagyzenekarral, valamint számtalan meghívott vendéggel, akik csak tovább emelték az amúgy is patinás est fényét. Ennek lenyomataként jelent meg hosszas munka és még hosszasabb várakozás után egy 3 CD- és 2 DVD-korongból álló, meglehetősen impozáns kiadvány, amely vágatlanul tartalmazza az este során elhangzott összes dalt, s amivel az is simán átélheti a fergeteges koncertélményt, aki ott sem volt.

Tovább

MOBILMÁNIA: monumentális kiadványcsomag a tavalyi Arénás koncert felvételeiből

interjú Zeffer Andrással

mobilmania_promo.jpg

A 2018-as Vikidál 70 / Zeffer 60 / Mobilmánia 10 elnevezésű, több blokkból álló teltházas Arénás nagykoncert anyagának megjelenését ünnepelhette a Fonogram-díjas zenekar és rajongótábora szeptember 13-án. Az eseményt egy dedikálással egybekötött közönségtalálkozó tette még emlékezetesebbé, amit a budapest Liquid Rockban tartottak. Zeffer András zenekarvezető billentyűs/énekest a kiadványról, a közelmúlt kiemelkedő eseményeiről, valamint a Gamsz Árpád énekest ért balesetről, és ennek tükrében a következő hónapok megmozdulásairól kérdeztük.

Tovább